Slik sniker Hagen seg unna

Hagen slipper unna formuesskatt på 90 prosent av aksjene i familieselskapet ved å sende barna til Sveits. Selv blir han sittende i Norge med full kontroll over verdiene.

Foto: Adrian Øhrn Johansen/ DAGBLADET
Foto: Adrian Øhrn Johansen/ DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det oppsto full forvirring da det i går ble kjent at Stein Erik Hagen og kona Mille-Marie Treschow ikke flytter til Sveits likevel. Torsdag sa Hagen på TV2-nyhetene at de så seg nødt til å flytte på grunn av den enorme formuesskatten, men dagen etter modererte Hagen seg overfor nettstedet NA24.

Det viste seg at det er barna Caroline Marie, Carl Erik og Camilla Nina, som drar.

De eier 90 prosent av aksjene i Canica, og ved å flytte bostedsadresse til Sveits, som ikke har formuesskatt, sparer de enorme summer. I Norge er formuesskatten på 1,1 prosent.

Smutthull
— Dette viser at Krisitin Halvorsens skatteregelverk ikke fungerer. Stein Erik Hagen sniker seg unna ved å utnytte smutthull, og nordmenn flest blir offer for skatteparadiset Sveits, sier økonomirådgiver og tidligere redaktør for tidsskriftet Dine Penger, Carsten O. Five, til Dagbladet.

I 2004 strammet regjeringen inn skattereglene som gjelder i forbindelse med flytting til utlandet. For at personen skal kunne slutte å skatte til Norge, må han eller hun oppholde seg i Norge i mindre enn 62 dager i inntektsåret, og vedkommende kan ikke ha bolig i Norge. Har personen bodd i Norge i 10 år eller mer før utflytting, må han dessuten fortsette å betale skatt til Norge i tre år etter utflytting.

- Dette ble gjort for at det ikke skulle være så enkelt å bare flagge ut med store verdier, sier Five.

Exit
Advokat Espen Nordbø ved advokatfirmaet Haavind AS, er spesialist på internasjonale skattespørsmål og har ved flere anledninger bistått i saker der velstående personer har flyttet seg og sine verdier ut av Norge.

- Å flytte skattemessig inn i Sveits er ikke vanskelig. Utfordringen ligger i å flytte ut av Norge på en rimelig måte, sier Nordbø til Dagbladet.

Etter at skattereglene ble endret med virkning fra 1. januar 2004, er norske myndigheter ifølge advokat Nordbø blitt mye flinkere til å sjekke slike skattesaker.

- Når du flytter fra landet skal du skattlegges som om du hadde solgt alle aksjene dine dagen før du flytter. Da regnes aksjenes kostpris opp mot dagens markedsverdi. Forskjellen på disse beløpene er den skattbare gevinsten, sier Nordbø, og legger til at denne gevinsten skal skattlegges med 28 prosent.

Gunstig tidspunkt
For Hagen-barna kan tidspunktet være gunstig for å flagge ut av Norge. Finanskrisa kan ha senket verdien på barnas aksjeportefølje, noe som kan ha stort utslag på hva de må skatte for å kunne flytte ut av landet på en rimelig måte.

- Hvis Hagen-familien har tapt kraftig i løpet av finanskrisen og verdiene på aksjene står lavt, blir det mindre å betale i den såkalte "exit-avgiften", sier Nordbø til Dagbladet.

Skatteeksperten mener utfordringen ligger i å bli akseptert som utflyttet fra Norge - og unngå at det blir altfor dyrt.

SENDES TIL SVEITS: Caroline Hagen og Camilla Hagen (th). Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
SENDES TIL SVEITS: Caroline Hagen og Camilla Hagen (th). Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Emigrant
Ekspedisjonssjef Odd Hengsle i Finansdepartementet understreker at personer som flytter fra Norge forblir skattepliktige inntil emigrasjonsvilkårene er oppfylt.
- Emigranten må selge sin bolig og kan ikke oppholde seg i landet mer en 61 dager i året i de neste tre åra.

Det finnes imidlertid smutthull som gjør at virketiden som emigrant kan forkortes. Norge inngikk i 1987 en skatteavtale med Sveits for å unngå dobbeltbeskatning.

- Man kan fritas skatteplikt i Norge dersom personen kan dokumentere at han skatter som en vanlig sveitser og er nær sentrum for sine livsinteresser som familie, bolig og arbeid i Sveits, sier advokat og skatteekspert Espen Nordbø.

Odd Hengsle bekrefter at denne avtalen er på plass.

- Hagens barn må skattemessig bosettes i Sveits. Et avgjørende kriterium for å vurderes som emigrert er en fast bopel i landet, sier Hengsle, som understreker at det er de samlede forhold som til slutt avgjør hvor personen må skatte.

Regelkrasj
Økonom Carsten O. Five mener skatteavtalen med Sveits er et bevis på hvordan forskjellige skatteregler krasjer med hverandre, noe «rikinger» med gode økonomiske rådgivere lett kan utnytte.

— De vet jo akkurat hvordan dette fungerer, og Stein Erik Hagen er et eksempel på det nå. Han slipper å betale formuesskatten fordi barna flytter til Sveits med aksjene. Selv slipper han å flytte på seg, og kan fortsette å nyte dagene med Mille-Marie Treschow på Fritzøe gods. Samtidig sitter han der med full kontroll over verdiene i selskapet, sier Five.

Hagen bestemmer
Dagbladet har tatt en titt på Canicas årsrapport for 2007. Der kommer det fram at Stein Erik Hagen selv sitter med bare 12 av i alt 120 aksjer, mens de resterende er fordelt på de tre barna. Men det finurlige er at tre av disse er såkalte A-aksjer, som hver teller som 100 stemmer i generalforsamlingen. Barnas B-aksjer teller bare 1 stemme hver.

— Han har derfor over 300 stemmer, mens barna bare har en brøkdel når ting skal bestemmes. Dermed sitter han med den fulle og hele kontroll over verdiene og alt som skjer i selskapet, forklarer Five.

BLIR HJEMME. Stein Erik Hagen fortsetter å bo i Norge. Han vil alikevel ha full kontroll på de enorme verdiene i familieselskapet Canica der barna eier 90 prosent av aksjene.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
BLIR HJEMME. Stein Erik Hagen fortsetter å bo i Norge. Han vil alikevel ha full kontroll på de enorme verdiene i familieselskapet Canica der barna eier 90 prosent av aksjene. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer