HVEM SJEKKER SKATTEN DIN: Slik søker du i skattelistene og ser hvem som har sjekket skatten din. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Slik søker du i skattelistene

Siden oktober i fjor er det foretatt over 1,6 millioner søk i skattelistene, fordelt på 440 000 unike innlogginger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2014 fjernet regjeringen muligheten til å gjøre anonyme søk i skattelistene og siden da har det vært en nedgang i antall søk.

Siden oktober i fjor er det foretatt over 1,6 millioner søk i skattelistene, fordelt på 440 000 unike innlogginger. Året før var det henholdsvis 1,5 millioner søk og 470 000 unike innlogginger, skriver NTB.

I 2015 ble det foretatt over 1,5 millioner søk i skattelistene på skatteetaten.no, fordelt på i underkant av 470 000 unike innlogginger. Tilsvarende tall for inntektsåret 2012 er 16,5 millioner søk fordelt på nær 927 000 unike innlogginger.

Slik søker du

Skattelistene for inntektsåret 2016 vil bli tilgjengelig på skatteetaten.no. For å søke i skattelistene må du logge deg inn via ID-porten med MinID. Det er bare siste års skattelister som er tilgjengelig for søk.

Du kan finne ut hvem det er som har søkt på deg i skattelistene. Ved å klikke på en fane inne i søket får du en statistikk som viser navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt på deg.

Skattelistene inneholder følgende opplysninger: skattyternes navn, postnummer, poststed, fødselsår (organisasjonsnummer for selskaper), nettoformue, nettoinntekt (alminnelig inntekt før særfradrag) og utliknet skatt.

4,2 millioner skattytere

Det er ikke mulig å reservere seg mot å stå i skattelistene. Dette gjelder både skattelistene som legges ut på skatteetaten.no og skattelistene som distribueres til pressen.

Det samlede skatteoppgjøret viser at 4,2 millioner personlige skattytere betalte 490 milliarder i skatt i 2016, viser tall fra NTB.

I tillegg til 4,2 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende har 305 000 selskaper betalt til sammen 130 milliarder kroner i skatt, opplyser skatteetaten i en pressemelding.