HEMMELIGE LYDSPOR:  Arne Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for spionasje. Nå er lydsporene fra de hemmeligstemplede vitnemålene i rettssaken sluppet. Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984 viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983.  Foto: Overvåkningspolitiet / NTB Scanpix
HEMMELIGE LYDSPOR: Arne Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for spionasje. Nå er lydsporene fra de hemmeligstemplede vitnemålene i rettssaken sluppet. Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984 viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983. Foto: Overvåkningspolitiet / NTB ScanpixVis mer

Slik spanet POT på Treholts KGB-kontakter

De hemmelige vitneforklaringene til «Spionens overmann» er sluppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere runder bestemte Borgarting lagmannsrett at pressen nå skal få tilgang til lydopptakene fra spionsaken mot Arne Treholt i 1985.

Pågrep Treholt Blant annet er det frigitt flere timer med lydspor fra daværende politiinspektør Ørnulf Toftes vitnemål i Eidsivating lagmannsrett. Tofte  er mannen som pågrep Treholt på Fornebu 20. januar 1984 med de berømte ordene:

«Byråsjef Arne Treholt? Dette er politiinspektør Ørnulf Tofte i Overvåkningspolitiet. De er pågrepet for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Vennligst kom med oss.».

Dagbladet har hørt gjennom deler av opptakene med Tofte og der redegjør han utførlig bak lukkede dører hvordan Politiets overvåkningstjeneste (POT) overvåket russiske diplomater som de mistenkte for å være etterretningsoffiserer i Oslo.

Blant disse to var ambassaderåd og KGB-general Gennadij Titov og Evgenij Beljajev. Begge var sentrale kontakter for Arne Treholt, ifølge spiondommen.

Det var da politiinspektør Tofte skulle forklare seg om Treholts møter med Beljajev 26. mars at han forklarte seg om POTs metoder under den kalde krigen. Tofte forklarte at POT hadde fått overlevert en «Syvende sans» der Treholt hadde notert restaurantbesøk og klokkeslett.

- Vi kan da også ut i fra logger som vi har ført i forbindelse med ut- og innpasseringer fra ambassaden og bopel til disse to det gjelder, Beljajev og Titov, så kan vi se at disse har vært ute til de tidene. Jeg kan kanskje si litt om telefonkontroll og disse observasjonene, fortsatte han.

- Informasjoner fra disse to kildene er de viktigste informasjonene vi får inn. Og de danner basis for hele vår virksomhet, sa politiinspektøren.

- Ut fra telefonsamtaler som de forskjellige har og når de er ute på byen og når de er på ambassaden foretar vi våre vurderinger om hvem som er etterretningsoffiserer ved ambassaden.
- Det er jo klart første bud for oss. Det danner også basis for lister vi setter opp for identifserte etterretningsoffiserer. Og som vi også sender til våre samarbeidspartnere.  Når det gjelder telefonkontroll blir alle samtaler notert ned slik at vi i ettertid kan finne disse fram.

- Det er ganske utenkelig at telefonsamtaler samtaler fra fremtredende etterretningsoffiserer, slik som Titov, til nordmenn er tatt uten at vi har registrert dette, hevdet Tofte.

- Når det gjelder observasjonene ved postene, altså ambassadene, og ved bopel til sovjetiske dplomater, så kan det naturligvis forekomme at en russer kan gå ut at han ble registrert.

Da brøt Treholts forsvarer, John Lyng, inn:

- Du sa at det var utenkelig at folk som Beljajev og Titov kan ha samtaler med nordmenn uten at det var registrert. Det forutsetter vel at vedkommendes telefon var avlyttet?  

SPIONJEGER:  Politiinspektør Ørnulf Tofte ved Overvåkingssentralen forklarte seg i bevisopptak i Oslo forhørsrett.  
Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
SPIONJEGER: Politiinspektør Ørnulf Tofte ved Overvåkingssentralen forklarte seg i bevisopptak i Oslo forhørsrett. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer

- Ja. Ambassadens, svarer Tofte.

- Ambassadens, ja, repliserer forsvareren.

- Ja, naturligvis, sier Tofte.

- Ja, det er under forutsetning at det er ambassadens telefon vi snakker om, bekrefter Lyng.  

- Men bopel da?, bemerker lagdommer Astri Rynning.

- Ja, bopel også, svarer Tofte.

- Hvis det i vår logg at Titov gikk ut 1231, så betyr det at han gikk ut 1231. Der er det ingen tvil. Hvis det fantes minste tvil, så ville det bli notert «en russer», sa Tofte før han gikk videre for å fortelle retten «hvilken type Beljajev var.»

Dørvakt Tofte forklarte retten om en dørvakt ved et utested i hovedstaden som også jobbet ved en vestlig ambassade.

-  Beljajev fikk adgangskort til klubben. Han var så aktiv og sjenerende for de andre gjestene at han ble nektet adgang. Men han fikk kontakt med dørvakten, og forsynte han så med vodka. Deretter kom han tilbake for å spørre om han kunne skaffe ham telefonkatalogen til ambassaden, forklarte Ørnulf Tofte. 

Tofte vitnet også om en episode der Beljajev skal ha oppsøkt en forsvarsansatt hjemme på hans bopel for å be om et glass vann. Seinere kom han, ifølge Tofte, tilbake med vodka.
- Beljajev forklarte at han kjente en i Nato som han hadde glemt navnet på - og lurte på om den forsvarsansatte kunne hjelpe med en telefonkatalog. Dette viser hvor pågående og primitiv denne mannen var, sier Tofte.
- Og jeg minner om at tiltalte hadde kontakt med Beljajev fra 1967 til 1971, forklarte Tofte. 

Kodenavn E I boka «Alene» fra 1985 forteller Treholt om de første avhørene der Ørnulf Tofte er gitt aliaset E. Byråsjefen forteller at han holdt på å kaste opp da Tofte og POT-avhørerene la fram bildet av Treholt sammen med general Titov på gata i Wien. Forholdet dem to i mellom ble ikke bedre.
- Jeg føler intens motvilje mot E, skrev Treholt.
Tofte, som i dag er 92 år gammel, har sagt følgende i et tidligere intervju med Dagbladet:
-  Det har aldri vært nødvendig for oss å gå utover reglene i arbeidet med Treholt-saken.
Dagbladet var i går i kontakt med Tofte for en kommentar til de frigitte lydopptakene. Han ønsker ikke å utdype noe mer.
- Jeg er ferdig med denne saken, konstaterer han.