Slik sparer reklameguru store penger i formuesskatt

Reklameguru Kjetil Try har en aksjeformue på 50 millioner kroner, men betaler bare småpenger i formuesskatt.

FORMUENDE: Reklamebyrået til Kjetil Try går så det griner og kan være verdt 230 millioner kroner. Foto: LARS EIVIND BONES/ DAGBLADET
FORMUENDE: Reklamebyrået til Kjetil Try går så det griner og kan være verdt 230 millioner kroner. Foto: LARS EIVIND BONES/ DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Reklamemannen Kjetil Try har en aksjeformue på over 50 millioner kroner, men betaler kun smuler i formuesskatt, skriver Finansavisen i dag.

Reklamebyrået Try AS er kåret til det beste reklamebyrået i Norge 10 år på rad, og butikken går så det griner.

Verdt 230 mill. kroner Omsetningen endte i 2012 på 292,5 millioner kroner, opp 7,7 prosent fra året før. Resultat etter skatt endte på 26,8 millioner kroner. Det var 33 prosent mer enn året før.

Ifølge Finansavisen beregninger kan reklamebyrået være verdt rundt 230 millioner kroner, mens Kjetil Trys egen tilnærming tilsier 210 millioner kroner. Det er en nøktern vurdering av hva Try og medaksjonærene kunne fått om reklamebyrået ble solgt.

Verdt 8,5 mill. kroner Den bokførte verdien av egenkapitalen er imidlertid på kun 8,5 millioner kroner, og Kjetil Trys andel av egenkapitalen er 2 millioner, noe som utløser skarve 22.000 kroner i formuesskatt, skriver avisen.

Hadde markedsverdien på 230 millioner kroner blitt lagt til grunn, slik tilfellet er for gründere av børsnoterte selskaper, ville aksjene til Try utløst en årlig formuesskatt på over en halv million kroner, skriver Finansavisen.

Ap-mann Reklameguruen er kjent som Ap-mann og en nær venn av statsminister Jens Stoltenberg. I år har han også gitt Ap råd i valgkampen, skriver avisen.

HegnarOnline har ikke lykkes med å få en kommentar fra Kjetil Try på om han mener det er rettferdig at gründere i børsnoterte selskaper må betale store beløp i formuesskatt, mens de som klarer å holde selskapet privat slipper unna.