Slik spionerer de via din mobiltelefon

Tar full kontroll over alt innhold, uten at du merker noe som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KARMØY/HAUGESUND (Dagbladet): I flere år kan uvedkommende ha utnyttet en rekke «snarveier» til innholdet på din smarttelefon.

- Noen av metodene er fullstendig usynlig for brukeren, som du verken vil se, høre eller vil vite at du har på telefonen. Dette er ikke noe folk er oppmerksomme på. Det har aldri nådd ut i de vanlige nyhetskanalene, sier IT-ekspert Odd Helge Rosberg til Dagbladet.

Få advarsler Det finnes en rekke andre metoder, som er behørig omtalt tidligere. Da er det ofte snakk om at din egen dumhet er utnyttet. For eksempel ved at du kobler deg til et ukjent nett eller trykker «OK» på en installering fra ukjent opphav. Deretter installeres skadelig programvare.

Men hva om noen kan ta seg inn i din telefon og se alt, uten din medvirkning, og uten at du merker noe som helst? Slike muligheter finnes, og de er tilgjengelige for både kriminelle og etterretningsorganisasjoner. På datakonferanser, hacker-forum og blant de spesielt interesserte er mulighetene kjent. Overfor vanlige forbrukere er det få som advarer.

- Det er nok noen som ikke har ønsket at mulighetene skal bli for godt kjent, sier Rosberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer