Slik sprer askeskyen seg i Europa

Mer flytrøbbel i vente. Sjekk meteorologenes beregninger fra nå og fram til mandag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Denne animasjonen hentet fra Meteorologisk institutt viser hvordan askeskyen fra Island vil bevege seg i europeisk luftrom fra nå og fram til klokka 20 mandag kveld.

Luftrommet i Sør-Europa ser ut til å kunne bli berørt i stadig større grad.

15 flyplasser i det nordvestlige Spania er i dag stengt på grunn av en ny askesky fra Island, opplyser spanske luftfartsmyndigheter.

Det dreier seg blant annet om flyplassene i Santiago de Compostela, La Coruña og Vigo, skriver NTB.

Spania, Portugal og FrankrikeAskeskyen skyldes et nytt utbrudd i Eyjafjall-vulkanen torsdag som sendte en askesky i retning Færøyene og Irland.

Skyen førte til at Irland stengte luftrommet fra torsdag kveld til fredag formiddag, mens Færøyenes luftrom er stengt til i dag.

Luftrommet over det nordlige Spania og Portugal stenges i dag på grunn av aske fra vulkanen på Island, opplyser Eurocontrol. Franske flyplasser kan også bli rammet i dag.

Ifølge den europeiske luftfartsmyndigheten kan askeskyen nå så langt øst som Barcelona og Marseille. Flere flyplasser nord i Portugal ventes å stenge i løpet av ettermiddagen. Også luftrommet over Sør-Frankrike kan bli stengt.

- Paris kan bli berørt- I de nordlige delene av Portugal kan det være noe aske. Skyen beveger seg langs Pyrineene, og går videre inn mot Korsika og Sardinia. Italia ser ut til å bli berørt i løpet av natta og morgentimene. I Frankrike kan området fra Bourdeax og opp til Marseilles bli berørt i kveld. Paris kan bli berørt i morgen, men det er ventet nedbør som kan ta vekk en del aske, sier flymetkonsulent Odd Strandin ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Verken Sas eller Norwegian har foreløpig innstilte flygninger, og asken ser ut til å holde seg borte fra norsk luftrom de nærmeste dagene. I morgen risikerer likevel de norske flyselskapene å måtte innstille flygninger til mål i Sør-Europa.