Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slik sprer Putins nettroll russisk-vennlig propaganda på nett

Infokrigen mellom Russland og Vesten tilspisser seg.

PUTIN BRA:  Det var mottoet nettrollene "Darja" og "Michail" jobbet etter da de spredte russisk-vennlig propaganda på internett for 40 000 rubler i måneden, ifølge svenske Dagens Nyheter. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko
PUTIN BRA: Det var mottoet nettrollene "Darja" og "Michail" jobbet etter da de spredte russisk-vennlig propaganda på internett for 40 000 rubler i måneden, ifølge svenske Dagens Nyheter. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens han blir stadig mer upopulær i verdenssamfunnet, er Russlands president Vladimir Putin en særdeles populær mann hjemme i Russland.

I et hus i utkanten av St. Petersburg ligger kanskje forklaringen. Der jobber det nemlig 250 nettroll hvis oppdrag er å spre russisk-vennlig propaganda.

Det skriver svenske Dagens Nyheter (DN) som har truffet to av Putins tidligere nettroll og fotsoldater i informasjonskrigen Russland fører.

Satser på infokrig Som Dagbladet skrev i forrige uke, satser det norske forsvaret nå på informasjons-krigføring. Per nå har Forsvaret i overkant av 100 personer som er ansatt i Forsvarets mediesenter, Forsvarets avdelinger og Forsvarsdepartementet for å jobbe med informasjonsarbeid.

De kan alle bli involvert i det som kalles «informasjonsoperasjoner». I Norge har det så langt betydd å vinne tillit og støtte i befolkningen på sosiale medier og internett.

Laget falske nyheter Litt annerledes har det vært i Russland, ifølge DN. Selskapet de to nettrollene de har møtt jobbet for, skal blant annet ha laget flere falske ukrainske nyhetsnettsteder og produsert pro-russiske saker fra landet.

Da et malaysisk passasjerfly ble skutt ned over Ukraina etter deres annektering av Krim, ble krigen mer synlig. Hvem som faktisk skjøt flyet ned i juli i fjor, var en gåte.

- Det foregår en informasjonskrig mellom Ukraina og Russland. Av hensyn til alle etterlatte, er det riktig å avvente, sa statsminister Erna Solberg til NTB om hvorfor hun ikke ville peke fingre på noen, slik andre statsledere gjorde.

DN: Måtte skrive minst 10 blogginnlegg daglig De to nettrollene DN har snakket med forteller at for 40 000 rubler i måneden, nærmere 4700 kroner, skulle de jobbe tolv timer lange skift.

I løpet av arbeidstiden skal de ha måttet produsere minst ti blogginnlegg og skrive nesten 130 kommentarer på egne og andres blogger.

Det ideologiske budskapet i tekstene de skulle skrive, var såre enkelt: Obama dårlig, Putin bra.

Vil etablere russisk-språklig tv-kanal Nettopp av slike årsaker ønsker flere og flere EU-land å støtte opprettelsen av en russisk-språklig nyhetskanal.

Kanalen skal formidle nyheter på russisk til borgere i andre land enn Russland, men som har russisk som morsmål. På den måten kan de forholde seg til EUs nyhetskanal, ikke Russlands.

EU-parlamentet anklaget senest i januar Russland for å føre en «informasjonskrig som blander elementer fra cyberkrigføring, vanlige og uvanlige maktformer, propaganda, økonomisk press, energi-utpressing og diplomati».