Slik spres giften i Oslofjorden

Ny forskningsrapport slår alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra giftdeponiet ved Malmøykalven innerst i Oslofjorden flyter en coctail av miljøgifter ut i fjorden. En ny forskningsrapport slår alarm om miljøkonsekvensene ved bunnslamarbeidet i Oslos havnebasseng.

Den anerkjente miljøkjemikeren Dr. Per-Anders Bergquist ved Umeå universitet har ledet forskningsarbeidet. Rapporten offentliggjøres mandag, men Dagbladet kjenner rapportens hovedkonklusjoner :

Betydelige mengder miljøgifter, blant annet PCB og TBT, lekker fra dypvannsdeponiet. Miljøgifter i store konsentrasjoner er målt over en kilometer fra deponiet. Forskerne mener at dagens slamaksjon «Ren Oslofjord» er mislykket som miljøprosjekt. Rapporten er bestilt av stiftelsen Neptun og finansiert av hotelleier Petter Stordalen.

Flere muligheter

Store mengder miljøgifter ligger i bunnslammet i Oslos havnebasseng. Det har vært politisk enighet om å fjerne svineriet, men ikke om hvor det skal dumpes. Blant annet har Bellona og Nesodden velforening ment at slammet må leveres til giftdeponiet på Langøya ved Holmestrand. Anlegget har kapasitet til håndtere giften.

Men regjeringen og Oslo kommune har bestemt at bunnsedimentene skal dumpes ved Malmøykalven noen hundre meter ut i Oslofjorden. Både kommunen og Miljøverndepartementet har nærmest garantert at operasjonen ikke skal innebære noen miljørisiko for verken lokalbefolkningen eller miljøet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer