FISKERIMINISTER: Thor Listau, og en delegasjon på rundt 20 menn og kvinner reiste fra Norge til Japan med rå laks i bagasjen i 1985..
Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FISKERIMINISTER: Thor Listau, og en delegasjon på rundt 20 menn og kvinner reiste fra Norge til Japan med rå laks i bagasjen i 1985.. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Slik startet det norske sushi-eventyret i Japan

I 1985 dro en gruppe nordmenn til Japan med fersk laks i bagasjen. Det ble en rå suksess.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Prosjekt Japan» ble etablert i 1986, året etter at tidligere fiskeriminister, Thor Listau, og en delegasjon på rundt 20 menn og kvinner reiste fra Norge til Japan med rå laks i bagasjen.

Mange mener at denne turen var avgjørende for at norsk laks ble til japansk sushi. En av dem er Wiktor Sørensen, som i 1985 jobbet som viseadministrerende direktør i Fiskeindustriens landsforening.

- Norsk laks er i dag kanskje den største enkeltbestanden i sushi, og det tror jeg turen i 1985 kan ta æren for, sier Sørensen, som var med i delegasjonen.

Første sushi

Han forteller at de under turen deltok på en buffé - der norsk fisk ble tilberedt på både tradisjonelt norsk vis og tradisjonelt japansk vis. Dette var første gangen han selv så norsk laks i en sushi-variant, og sier han da så dens potensial.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn