Slik startet E14 - Norges superhemmelige spiongruppe

Trond Bolle var en av de første spesialsoldatene som ble rekruttert til spiongruppa E14.

Osama-jakt: Trond Bolle reiste som E14 agent første gang til Afghanistan i 2000. Da hadde allerede jakten på Osama bin Laden startet. Her er han sammen med uidentifiserte vestlige og lokale. Foto: Privat
Osama-jakt: Trond Bolle reiste som E14 agent første gang til Afghanistan i 2000. Da hadde allerede jakten på Osama bin Laden startet. Her er han sammen med uidentifiserte vestlige og lokale. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1997 var Trond Bolles jobb å svømme inn og ut av nedsenkede ubåter gjennom torpedorørene, han lå ukevis i skjul på gjemmesteder nær russergrensa med innganger både under og over vann.

Bolle hadde rekorden på 40 dager i den selvvalgte øvelsen «utholdenhet i observasjonspost midtvinters uten etterforsyninger». Det var tøft, men det var ikke ekte krig.

Derfor ble han så fascinert da Ola Kaldager, med kallenavnet «den grå», kom til marinejegerleiren på Ramsund for å rekruttere agenter til sin nye superhemmelige spiongruppe.

I den nye boka «Trond Bolle - alles helt, min mann» av Bolles enke Bjørg Gjestvang og forfatter Jon Gangdal, skriver sistnevnte om hvordan Bolle ble rekruttert til E14 og siden avanserte til nestleder med tittelen «kontorsjef».

«Spesiell innhenting» Krigen på Balkan hadde gjort at Forsvaret så behov for å trappe opp informasjonsinnhenting i områder der det kunne bli aktuelt å sende norske militærstyrker. Under e-tjenestens seksjon D - seksjonen for ultrahemmelige operasjoner - ble det bestemt at gruppe E14 skulle få ansvaret for såkalt «spesiell innhenting» utenlands.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer