Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik startet E14 - Norges superhemmelige spiongruppe

Trond Bolle var en av de første spesialsoldatene som ble rekruttert til spiongruppa E14.

Osama-jakt: Trond Bolle reiste som E14 agent første gang til Afghanistan i 2000. Da hadde allerede jakten på Osama bin Laden startet. Her er han sammen med uidentifiserte vestlige og lokale. Foto: Privat
Osama-jakt: Trond Bolle reiste som E14 agent første gang til Afghanistan i 2000. Da hadde allerede jakten på Osama bin Laden startet. Her er han sammen med uidentifiserte vestlige og lokale. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1997 var Trond Bolles jobb å svømme inn og ut av nedsenkede ubåter gjennom torpedorørene, han lå ukevis i skjul på gjemmesteder nær russergrensa med innganger både under og over vann.

Bolle hadde rekorden på 40 dager i den selvvalgte øvelsen «utholdenhet i observasjonspost midtvinters uten etterforsyninger». Det var tøft, men det var ikke ekte krig.

Derfor ble han så fascinert da Ola Kaldager, med kallenavnet «den grå», kom til marinejegerleiren på Ramsund for å rekruttere agenter til sin nye superhemmelige spiongruppe.

I den nye boka «Trond Bolle - alles helt, min mann» av Bolles enke Bjørg Gjestvang og forfatter Jon Gangdal, skriver sistnevnte om hvordan Bolle ble rekruttert til E14 og siden avanserte til nestleder med tittelen «kontorsjef».

«Spesiell innhenting»
Krigen på Balkan hadde gjort at Forsvaret så behov for å trappe opp informasjonsinnhenting i områder der det kunne bli aktuelt å sende norske militærstyrker. Under e-tjenestens seksjon D - seksjonen for ultrahemmelige operasjoner - ble det bestemt at gruppe E14 skulle få ansvaret for såkalt «spesiell innhenting» utenlands.

Målsetningen var å kartlegge maktforhold og skaffe kontakter som senere kunne komme til nytte.

Den grå: E14-sjef Ola Kaldager, med kallenavnet "den grå", er her i Venezia på vei til et oppdrag på Balkan. Foto: Privat
Den grå: E14-sjef Ola Kaldager, med kallenavnet "den grå", er her i Venezia på vei til et oppdrag på Balkan. Foto: Privat Vis mer

Dette skulle være et norsk instrument som var underlagt E-tjenesten, men som også skulle utføre oppdrag for Utenriksdepartementet. Amerikanere og briter skulle få mindre direkte innflytelse over gruppen enn det de tidligere hadde hatt over andre norske etteretningsenheter.

I møtet med marinejegerne på Ramsund fortalte Kaldager om E14s arbeid.
Gruppen hadde allerede rekruttert en rekke kloke analytikere med akademisk bakgrunn, men ute på operasjoner var det ideelt å jobbe i grupper på tre - en akademiker, en tolk og en spesialsoldat.

De soldatene som ble med på dette ville få grundig kursing av samarbeidende tjenester i USA og England.

Vakre kvinner
Mens Kaldager fortalte, var det som en ny verden åpnet seg for Trond Bolle. En verden han med sine skrøpelige karakterer og skoleskulk aldri hadde våget å tro at han kunne bli en del av.

Og her var det til og med god bruk for det han hadde: operativ militær erfaring.

- Da Trond begynte å snakke om mulighetene i E14 skjønte jeg at han allerede hadde bestemt seg, sier Gjestvang til Dagbladet.

Lokale: Trond Bolle sammen med to lokale E14 agenter i huset E14 leide utenfor Skopje i Makedonia. Foto: Privat
Lokale: Trond Bolle sammen med to lokale E14 agenter i huset E14 leide utenfor Skopje i Makedonia. Foto: Privat Vis mer

Bolle blomstret under kursingen i England og utmerket seg med sin kreativitet og evner til problemløsing. Kaldager hadde rekruttert alt fra matematikere til vakre unge jenter som kunne få innpass hos viktige menn, til tøffe spesialsoldater som kunne sikre de mest risikofylte oppdragene.

E14 opererte etter hvert i alle land der det var væpnede konflikter og det kunne være sjanse for at Norge skulle engasjere seg, enten militært eller sivilt.

I følge boka var de i alle landene i Midtøsten og i Afghanistan, Irak, Iran, Pakistan og India. De var også i flere afrikanske land, som Sudan, Somalia, Kongo, Uganda og Eritrea.
 
Bak fiendens linjer
Bolles første oppdrag som agent var da han dro til Balkan i august 1998 og knyttet seg til den amerikanske etteretningsstaben i Sarajevo i Bosnia. Men det var i Kosovo det var potensiale for nye stridigheter, så like etter flyttet en gruppe norske E14 agenter sørover til Skopje i Makedonia.

Der leide de et eget hus utenfor byen.

Under dekke av å være turister eller antropologistudenter, og utstyrt med et for anledningen passende pass og visittkort, reiste de rundt, som regel to og to.

Og Bolle hadde alltid med seg sin Glock-pistol med 32 skudd i magasinet. Nesten alt de så og hørte ble rapportert hjem, for selv om opplysningene ikke så ut til å bety stort for agentene kunne det være viktige opplysninger i en større sammenheng.

Ny bok: Bolles enke, Bjørg Gjestvang, og Jon Gangdal har skrevet bok om krigshelten Trond Bolles eventyrlige liv.
Ny bok: Bolles enke, Bjørg Gjestvang, og Jon Gangdal har skrevet bok om krigshelten Trond Bolles eventyrlige liv. Vis mer

Etter hvert som konflikten tilspisset seg ble oppdraget å kartlegge kosovoalbansk gerilja, serbiske militære styrker og mulige bombemål for Natos fly. Å bevege seg usett og ubemerket er operatørens viktigste våpen.

I følge sine kollegaer avfyrte ikke Bolle ett eneste skudd mens han jobbet på Balkan, men andre operatører måtte bruke våpen for å komme seg ut av vanskelige situasjoner.

Al-Qaida-jakt
Etter sin gode innsats på Balkan ble Bolle forfremmet til «kontorsjef» i E14, direkte underlagt Kaldager innebar stillingen operativt lederansvar for alle E14-lagene verden rundt.

Samtidig ble oppmerksomheten til spiongruppa flyttet mot Afghanistan og jakten på mannen bak ambassadebombingene i Kenya og Tanzania i 1998, Osama bin Laden.

Bolle fortsatte å reise ut i felt på de viktigste oppdragene og i 2000 reiste han og en mindre gruppe med andre E14 operatører til det Taliban-styrte Afghanistan. Oppdraget var det samme som på Balkan: Skaffe seg kontakter og få et best mulig bilde av situasjonen dersom norske styrker ble bedt om å bistå i jakten på al-Qaida.

Siden ble det en rekke oppdrag for Bolle i Afghanistan, særlig etter 11. september 2001. Og før norske styrker bisto amerikanerne ved invasjonen i Irak, var Bolle og andre E14 operatører i landet for å kartlegge om Saddam Hussain hadde masseødeleggelsesvåpen. Deres konklusjon: Det er svært lite sannsynlig, hvilket viste seg å være helt riktig.

HQ: Fra dette huset på Akershus festning ble E14-opperatørene sendt verden rundt for å spionere for Norge.
HQ: Fra dette huset på Akershus festning ble E14-opperatørene sendt verden rundt for å spionere for Norge. Vis mer

• Ola Kaldager har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

President: Trond Bolle og en annen norsk E14-agent sammen med Ibrahim Rugova, som siden ble den første presidenten i Kosovo. Foto: Privat
President: Trond Bolle og en annen norsk E14-agent sammen med Ibrahim Rugova, som siden ble den første presidenten i Kosovo. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!