Slik startet eventyret

Sørlandspiken fikk kronprinsen på kroken gjennom lange samtaler høsten 1999. Her forteller Haakon og Mette-Marit for første gang hvordan eventyret startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag viser NRK Fredrik Skavlans koseprat med det kommende kronprinsparet. Dagbladet gir deg høydepunktene.

Norges kommende konge og dronning møttes via felles venner sommeren 1997, et halvt år etter at Mette-Marits sønn Marius ble født. Men de første møtene var ganske innholdsløse, skal vi tro kronprinsen.

- Jeg har ikke noe klart svar på når vi ble sammen. Saken er at det vet jeg faktisk ikke, ler Haakon.

- Vi hadde felles venner, men det tok tid før vi ble kjent. Det var for to år siden...

- ...Nei, det var for fem, nei, fire år siden, retter Mette-Marit blidt.

Blyg prins

Det var på Quart-festivalen i Kristiansand i 1999 at det begynte å slå gnister mellom Haakon og Mette-Marit. De to begynte å treffes også uten vennene på slep, og ble godt kjent høsten 1999.

Kronprinsen blir blyg når han forteller om hva han falt for hos Mette-Marit.

- Det er jo lett å si at jeg ble sjarmert av øynene eller av smilet... Det var imøtekommenheten hennes, det fascinerte meg at hun var så til stede... Jeg æ'kke så flink til å forklare, smiler Haakon og ser ned, mens hånda til kjæresten kommer smygende opp på hans egen.

- Var hun unik?

- Jeg har venner som jeg har et veldig personlig forhold til, som ser meg som den jeg er, og som jeg føler meg trygg sammen med. Denne følelsen fikk jeg veldig fort med Mette-Marit.

Mette-Marit:

- Jeg forsto at det var noe mer under samtalene vi hadde i denne tida. Vi betraktet verden ganske likt.

- Det var vel en blanding. Vi er begge opptatt av å se individer som det de er, selv om de er ulike oss selv. Men vi er jo forskjellige også, smiler Haakon skjelmsk.

- Vi pratet fram og tilbake i en periode før vi ble kjærester, sier Mette-Marit.

I intervjuet med Skavlan får man ikke noe særlig inntrykk av begivenhetene de vanskelige høstdagene i 1999. Dagbladets kilder forteller:

De nyforelskede brukte høsten 1999 til å forberede seg før forholdet ble kjent i media. Da det skjedde, i Fædrelandsvennen i romjula 1999, var gamle bilder av Mette-Marit samlet inn fra vennekretsen.

Fædrelandsvennens bilde av Mette-Marit ble imidlertid brukt land og strand rundt. Bildet fikk avisa fra en nær venninne av Mette-Marit, noe kronprinsen og Mette-Marit skal ha likt svært dårlig. Alle rundt paret, inkludert dem selv, trodde Mette-Marit kunne leve et «normalt» liv.

Dagbladet har fått bekreftet fra parets omgangskrets at de to også forberedte seg på at Mette-Marits sivile status ville få stor oppmerksomhet, men alle trodde at det ville roe seg.

- Kronprinsen advarte henne mot mediekjøret, og spesielt den oppmerksomheten det ville få at hun er alenemor, sier en kilde som står Mette-Marit nær, til Dagbladet.

Mette-Marit og kronprinsen hadde imidlertid aldri regnet med at oppstyret om forholdet skulle bli stort: Mette-Marit ønsket å leve sitt vanlige liv, hun ville for eksempel fortsette som servitør på ærverdige Café Engebret i Oslo.

All oppmerksomheten gjorde at hun likevel valgte å slutte.

Uro

Da forholdet ble offisielt, kom debatten: Kan kronprinsen selv velge sin livsledsager? Grunnloven slår fast at kongen må gi sin tillatelse. Betyr det kongen som person eller Kongen i statsråd?

Det endte med at kong Harald søkte råd hos statsminister Jens Stoltenberg, som ga forholdet sitt samtykke.

Dermed kunne Haakon, Mette-Marit og Marius starte boligjakten. I september i fjor kjøpte Haakon leilighet i Ullevålsveien, og i februar i år flyttet den lille familien inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer