Slik startet grotte­marerittet i Thailand

Sykler, sko og ryggsekker ble funnet utenfor Tham Luang-grotta i Nord-Thailand 23. juni. Det er flere historier om hva som skjedde den dagen.

HJELPEN KOM: Det har vært mange utfordringer i redningsarbeidet for å få ut guttene og fotballtreneren. Grottene er smale, oversvømt og veldig lang. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB Scanpix
HJELPEN KOM: Det har vært mange utfordringer i redningsarbeidet for å få ut guttene og fotballtreneren. Grottene er smale, oversvømt og veldig lang. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag ettermiddag var åtte gutter bekreftet berget ut av Tham Luang-grotta i Chiang Rai nord i Thailand. 2. juli ble guttene og deres fotballtrener funnet i live, etter å ha vært innesperret i grotta i ti dager.

Redningslederen i Thailand sier at de fire guttene som ble hentet ut mandag, er trygge og ved bevissthet. Det er fem personer igjen i grotta. Redningsaksjonen fortsetter tirsdag. Til sammen åtte gutter er hentet ut på to dager.

Det er fortsatt mye som er ubekreftet i grottedramaet, som hvordan fotballaget havnet i grotta, og om det vil bli konsekvenser for fotballtreneren som tok med seg guttene inn dit.

DETTE SKJEDDE: 13 personer, et fotballlag og treneren deres, har i over to uker vært fanget i den oversvømt Tham Luang-grotta i Thailand. De skulle bare på en tur i grotta da himmelen åpnet seg. Video: AP / CNN / Thai Navy Seals Vis mer Vis mer

Et ritual?

En nederlandsk dykker som var en av redningsdykkerne som fant guttene, sa til Sky News at guttene dro inn i grotta fordi de skulle være med på et slags ritual. Det skriver Mirror.

Guttene etterlot syklene sine, ryggsekker og sko på utsida av grotta, før de skal ha prøvd å gå til enden av tunnelen. Ritualet handler om at unge gutter skriver navnet sitt på veggen, for så å gå tilbake, forteller Ben Reymenants.

BBC skriver at laget antakelig dro til grotta for å feire en av guttenes bursdag etter trening. Tidligere har det vært sagt at guttene tok seg inn i grottene for å søke ly for regnet.

I LIVE: De tolv guttene og treneren ble funnet i live 2. juli, etter å ha vært savnet i ti dager. Foto: Royal Thai Navy / AP / NTB Scanpix
I LIVE: De tolv guttene og treneren ble funnet i live 2. juli, etter å ha vært savnet i ti dager. Foto: Royal Thai Navy / AP / NTB Scanpix Vis mer

Det ble problematisk for fotballaget på grunn av store mengder vann som fylte seg opp. Guttene og treneren ble funnet fire kilometer inn i grotta, som redningsarbeidere måtte pumpe ut vann og dykke for å komme seg til.

Beklager til foreldrene

Den 25 år gamle treneren er den eneste voksne personen de unge guttene har hatt å forholde seg til i grotta. Han fikk formidlet en beklagelse i et brev til foreldrene, men de skal ifølge The Guardian ikke klandre treneren for det som skjedde.

- Til alle foreldrene vil jeg fortelle at guttene fremdeles har det bra. Jeg lover å gjøre mitt beste for å ta vare på barna. Takk for den moralske støtten, og jeg beklager overfor foreldrene, skriver han på en lapp som dykkere tok med tilbake til foreldrene fredag.

En av foreldrene som leste brevet, svarte med å si at de ikke la skylden på treneren.

- Vi vil at du skal vite at ingen av foreldrene er sinte på deg, så det må du ikke bekymre deg for, skrev en av foreldrene.

Det er ubekreftet om fotballtreneren, Akkapol Chanthawong (25), er blant dem som er reddet ut, eller om han fortsatt er inne i grotta blant de resterende guttene.

Ifølge CBS rapporterte thailandske medier mandag morgen at den 25 år gamle treneren var en av de første som ble reddet ut. De skriver også at treneren ga bort all mat og vann han hadde til guttene, og er veldig syk. CNN skriver litt før klokka 14 at fotballtreneren fortsatt er inne i grotta med de resterende guttene.

- Hadde det vanskelig

Tanta til fotballtreneren sier til CNN at hun vil at folk skal forstå at nevøen er en god person, som har hatt ei tøff fortid. Hun forteller at Akkapol Chanthawong ble foreldreløs som tiåring og opplevde mye vanskeligheter.

- Han vil ikke noe annet enn å gi tilbake og hjelpe andre, sier hun til CNN.

Mens Chanthawong var fanget i grotta, skal han ha skrevet et brev til sin tante og bestemor, som oppdro ham. Der opplyste han om at han hadde det bra, og at de ikke skulle bekymre seg.

Før Chanthawong ble fotballtrener, levde han som buddhistisk munk. Han skal ha lært guttene å meditere inne i grotta.

- Han kunne meditere i opptil en time. Det har definitivt hjulpet ham, og sannsynligvis også hjulpet guttene med å holde seg rolig, sier fotballtrenerens tante til AP.

Redningsaksjonen fortsetter

En av de fire som ble reddet ut søndag, ble fraktet med fly til sykehus. Resten ble kjørt til sykehuset i ambulanse. De vil motta hjelp de neste tre til fem dagene.

EKSPERTISE: Til sammen 90 spesialdykkere har deltatt i redningsoperasjonen. 50 av disse er utenlandske dykkere, mens 40 kommer fra Thailand Foto: Royal Thai Navy / AFP / NTB Scanpix
EKSPERTISE: Til sammen 90 spesialdykkere har deltatt i redningsoperasjonen. 50 av disse er utenlandske dykkere, mens 40 kommer fra Thailand Foto: Royal Thai Navy / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Arbeidet med å få ut de gjenværende fortsetter. Redningsledelsen opplyste overfor The Guardian at de trengte en pause på 10-20 timer, for å få tid til å frakte flere oksygenflasker inn i grotta. CNN meldte klokka ni mandag morgen at redningsarbeidet har startet opp igjen.

Det har blitt stilt spørsmål om den 25 år gamle fotballtreneren vil bli stilt rettslig ansvarlig for å ha tatt med guttene inn i grotta. Ifølge Fox News har ikke politiet bestemt seg for om de skal anklage treneren eller ikke.

- Jeg vil ikke gi et svar på dette nå. Vi må undersøke saken nøyere først, sa oberst Komsan Saard-an ved Mae Sai politistasjon til Khaosod English.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer