Slik streiker de mot pensjonsreformer i Frankrike

Snart tomme for bensin. Kamper mellom studenter og politiet over hele landet.

FYRER SEG OPP: Franske ungdommer satte fyr på biler og andre gjenstander i protester mot den kommende pensjonsreformen i Frankrike. Foto: Thomas Samson/Afp/Scanpix
FYRER SEG OPP: Franske ungdommer satte fyr på biler og andre gjenstander i protester mot den kommende pensjonsreformen i Frankrike. Foto: Thomas Samson/Afp/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Frankrikes nye pensjonsreform som skal vedtas onsdag, skaper harme i befolkningen.

I morgen er det planlagt generalstreik. I helga marsjerte millioner av franskmenn gatene i protest. Samtidig stanser nærmest landet opp.

NTB skriver at siste angrep i storstreiken kommer fra lastebilsjåførene. I dag blokkerte sjåførene veier og bensinstasjoner. Også togtrafikken er hardt rammet.

- Galskap 1500 bensinstasjoner var i dag helt eller delvis tomme for drivstoff og regjeringen besluttet i dag å benytte seg av landets kriselagre. Ifølge Det internasjonale energibyrået holdet det disse lagrene i 98 dager.

- 20-25 prosent av vår distribusjonskapasitet har stanset opp eller rammet av problemer, sier Alexandre de Benoist ved Forbundet for uavhengige petroleumsimportører.

Alle unntatt ett av Frankrikes tolv oljeraffinerier hadde mandag stanset produksjonen på grunn av streikende arbeidere, melder NTB.

- Det er galskap, sier Paula som driver en bensinstasjon ved Champs Elysee til nyhetsbyrået Reuters.

MASSIVE DEMONSTRASJONER: Politiet har sin fulle hyre med å stanse de mange demonstrasjonene. Foto: Thomas Samson/Afp/Scanpix
MASSIVE DEMONSTRASJONER: Politiet har sin fulle hyre med å stanse de mange demonstrasjonene. Foto: Thomas Samson/Afp/Scanpix Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået vurderer nå myndighetene å stanse aksjonene med makt.

Nekter å bøye av Det har vært sammenstøt mellom demonstranter og politi i flere deler av landet. I blant annet byen Nanterre var det sammenstøt mellom ungdommer og politi etter at en bil ble satt fyr på, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I byen Lyon forsøkte politiet å roe rasende studenter og arbeidere.

Meningsmålinger viser at et flertall av franskmennene støtter protestene mot pensjonsreformen, men president Nicolas Sarcozy nekter å bøye av for folkets raseri.

- Reformen er avgjørende. Frankrike har forpliktet seg til den og vil gå videre med den - akkurat slik våre tyske partnere har gjort, sa Sarkozy mandag kveld under et toppmøte, ifølge NTB.

Kjernen i reformen er at regjeringen ønsker å øke minstepensjonsalderen med to år til 62 og for full pensjon fra 65 til 67 år.

Regjeringen insisterer på at den ikke vil la demonstrasjonene «kvele den franske økonomien».

Vil fortsette Regjeringen sier reformen er absolutt nødvendig for å redde pensjonssystemet, som per i dag ligger an til å gå med et underskudd på 103 milliarder euro i 2050.

STREIKEKØ: Lastebilsjåfør hadde saktegående protester i dag. Noe som skapte lange køer i biltrafikken i blant annet Feyzin i Frankrike. Foto: Epa/Scanpix
STREIKEKØ: Lastebilsjåfør hadde saktegående protester i dag. Noe som skapte lange køer i biltrafikken i blant annet Feyzin i Frankrike. Foto: Epa/Scanpix Vis mer

Avisa Financial Times påpeker på sin side at dette er første gang siden 40 timers arbeidsuke og betalt ferie ble introdusert i 1936, at franskmennene blir bedt om å arbeide mer.

De fagorganiserte åpner for å fortsette streikene også etter at reformen blir vedtatt. De håper på en gjentakelse av 1995. Ekspresident Jacques Chirac forsøkte seg da på en pensjonsreform, men ga seg etter en lang transportstreik som lammet Frankrike, melder NTB.

BARKET SAMMEN: Studenter og politi barket sammen i byen Lyon i dag. foto: Epa/Scanpix
BARKET SAMMEN: Studenter og politi barket sammen i byen Lyon i dag. foto: Epa/Scanpix Vis mer