Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik stripper de SOS Rasisme for 32 000 medlemmer

SOS Rasisme ankom retten med 37 000 personer i medlemslistene. Granskere mener 9 av 10 må fjernes.

LAPP PÅ LAPP: Assisterende generalsekretær Synnøve Seljeflot i Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) står bak permene med medlemsregisteret for 2007 og 2008. Ifølge LNU er permene fulle av regelrett medlemsjuks. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
LAPP PÅ LAPP: Assisterende generalsekretær Synnøve Seljeflot i Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) står bak permene med medlemsregisteret for 2007 og 2008. Ifølge LNU er permene fulle av regelrett medlemsjuks. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Assisterende generalsekretær i LNU, Synnøve Seljeflot har brukt tre år på å komme til bunns i SOS Rasismes innfløkte medlemsregister, organisasjonsstruktur og hemmeligholdte pengestrømmer.

I går brukte hun en time i Haugaland tingrett på et knusende oppgjør med en organisasjon viss medlemsregister er helt ute av kontroll, eller, ifølge Seljeflot, konstruert for å kunne skjule massivt juks i organisasjonen.

Juks flere steder Seljeflot har lang erfaring med forvaltning og organisasjonsbygging fra blant annet Kristen idrettskontakt og Fredskorpset.

Fra vitneboksen strippet hun SOS Rasisme for medlemmer - i tusentall. Seljeflot er ikke i tvil.

- Vi har funnet juks flere steder.

28 i ett hus Gang på gang dokumenterte hun det LNU mener er omfattende og systematisk medlemsjuks, med mål om å lure til seg penger som skulle kommet andre til gode.

- Her er et litt morsomt eksempel. I dette huset i Horten hevder SOS Rasisme at det bor 28 personer som er medlem av SOS Rasisme og som alle er i familie. Til tross for flere ulike etternavn, sa Seljeflot, mens hun viste fram et utdrag fra medlemsregisteret og et bilde tatt av huset.

- Fruen hadde flytta Den aktuelle adressen er Edvard Griegs gate 2. Dagbladet tok i går kveld kontakt med både eieren og en nabo for å sjekke saken.

- Joda, jeg har 28 karer som leier i kjelleren, men ikke si det til noen, svarer huseier Ronny Stensrud lattermildt, når Dagbladet ringer.

Ingen av de 28 navnene Dagbladet leser opp har ifølge eier bodd i huset.

NEI, IKKE HER: Eieren av dette huset i Horten avviser at 28 medlemmer av SOS Rasisme bodde her i 2008. - Da hadde fruen flytta, sier Ronny Stensrud til Dagbladet. Foto: Google Maps
NEI, IKKE HER: Eieren av dette huset i Horten avviser at 28 medlemmer av SOS Rasisme bodde her i 2008. - Da hadde fruen flytta, sier Ronny Stensrud til Dagbladet. Foto: Google Maps Vis mer

- Nei seriøst, det hadde blitt litt trangt og fruen hadde nok flytta ut. Jeg har bodd her i ni år og har ikke sett noe til dem. Og ikke noe liknende i nabolaget heller, sier Stensrud.

Det samme sier husets tidligere eier, som i dag er nærmeste nabo.

Maks fem tusen medlemmer Fungerende generalsekretær Martin Østerdal sier LNU vil legge fram bevis for at det reelle medlemstallet ikke er rundt 40 000, men snarere 5000.

- LNU vil bevise at det fantes et sted mellom tre og fem tusen tellende medlemmer i SOS Rasisme i 2008, og ikke 37 000 tellende medlemmer, som SOS Rasisme både rapporterte inn og mottok pengestøtte for, sier han.

- Vi har da luket ut alle identitetene som er falske, ført opp flere ganger, har feil fødselsdato, mangler sentrale opplysninger, ikke har betalt kontingent eller er ført i strid med retningslinjene, sier Østerdal.

Mange feil Selv da mener han det fortsatt er tvilsomme medlemmer igjen:

- Vi klarer ikke å slå det fast mer presist enn at det fremdeles er en differanse på et par tusen, fordi listene har så mange feil og mangler generelt, sier Østerdal.

Daglig leder Kjell Gunnar Larsen, som representerer SOS Rasisme i retten, ville i går ikke svare på Dagbladets spørsmål om medlemstallene.

Feilførte medlemmer Et annet sentralt poeng i Seljeflots forklaring var en detaljert gjennomgang som viser hvordan blant annet Larsens eget lokallag, Haugesund SOS Rasisme, er proppfullt av medlemmer som verken bor eller har tilhørighet i Haugesund.

Som Dagbladet skrev i går, var lokallaget oppført med 9500 medlemmer i 2009. I Haugesund bor bare 30 000 personer, og ingen Dagbladet oppsøkte på gaten kjente noen er var medlemmer av SOS Rasisme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!