Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik stumper du røyken

Planla du å kutte røyken 1. januar, uten å klare det - eller har du allerede sprukket? Ikke fortvil: Sjansene for å lykkes er større hvis du kutter røyken i perioden 7. til 10 januar. Det mener Statens Tobakkskaderåd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. januar var selve D-dagen for flere hundre tusen av Norges 1,2 millioner røykere.

Rundt 700 000 nålevende nordmenn har faktisk klart å slutte. Av disse klarte 20 prosent å slutte på første forsøk, 35 prosent brukte to, mens 45 prosent brukte flere forsøk.

Hver måned prøver så mange som 100 000 nordmenn å begynne et røykfritt liv.

Fraråder brå stopp

- Noe av det viktigste er den mentale forberedelsen til et røykfritt liv. Det er blant annet på grunn av abstinensproblemene at vi fraråder brå røykeslutt første dagen i året. Røykesuget blir faktisk enda sterkere hvis den som skal slutte, røyker mye dagene før. Vi anbefaler at man bruker syv til ti dager på forberedelse til røykestopp, og sluttdato kan dermed bli 7. eller 10. januar, sier direktør Liv Urdal i Statens tobakkskaderåd.
De som allerede har sprukket etter røykekutt 1, januar, er altså bare en uke fra en ny, gylden sjanse til en røykfri tilværelse.
For å forberede deg på røykestopp kan du for eksempel starte med å gå over til en mildere type røyk, røyke med den andre hånda eller kutte ut blåsen etter maten. Så kan du slutte med å tenne en røyk når du ser på TV eller snakker i telefonen.
- Alt dette er med på å bryte mønster, forklarer Urdal.
- Det viktigste er å planlegge når du skal slutte, samt finne en metode som passer den enkelte.

Nikotinprodukter


Det finnes mange muligheter for dem som ønsker å kvitte seg med røyken. Ikke minst er det nå uttallige nikotinprodukter å få kjøpt; røykeplaster, røyketyggegummi og nesespray.
En dansk undersøkelse, gjengitt i det danske forbrukerbladet, viser at hele 86 prosent av eks-røykerne faktisk klarte å holde seg unna uten nikotinprodukter. Men erfaringene til røykeekspertene sier også at mange av disse relativt kjapt kan begynne igjen.
Kliniske undersøkelser viser derimot at dobbelt så mange forblir eks-røykere dersom de bruker nikotinprodukter. I Danmark regner man med at rundt halvparten av dem som prøver å kutte ut røyken, gjør det med nikotinprodukter.
Ifølge det danske tobakkskaderådet vil 40 prosent av de som prøver å slutte gjøre det ved hjelp av nikotinprodukter.
Selv om det ikke finnes slik undersøkelser i Norge, kan man trekke de samme konklusjoner for nordmenn.

Avhengighet


Ifølge det danske forbrukerbladet er det imidlertid en risiko for at man blir avhengig av selve produktet. Hver tiende risikerer faktisk en ny avhengighet.
- Vi vet at storrøykere kan ha veldig godt av å starte med nikotinavvenningsprodukter, men vi tror ikke det er det beste. Ring heller røyketelefonen for å få veiledning for hva du skal gjøre for å klare og slutte, sier Urdal.
Urdal mener at de fleste røykerne ikke behøver nikotinprodukter for å komme seg ut av røykehelvetet.
- Vi kan selvsagt ikke hindre folk å kjøpe nikotinprodukter, for det finnes utvilsomt et enormt stort marked der ute, sier Urdal, som selv har klart å slutte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!