Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slik styrte Krekar terrornettverket

Terrorgruppa ville angivelig ramme Norge, som hevn for at mulla Krekar sitter arrestert. Krekar skal selv ha planlagt hevnen fra cella på Kongsvinger.

KONTROLL FRA CELLA: Mulla Krekar utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt 25. januar 2015, med et teppe han har laget i gave til ansatte i fengselet. Det tok ikke lang tid før han ble fengslet igjen. Ifølge italiensk politi har Krekar hatt kontroll med nettverket som i dag er rullet opp fra cella på Kongsvinger. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KONTROLL FRA CELLA: Mulla Krekar utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt 25. januar 2015, med et teppe han har laget i gave til ansatte i fengselet. Det tok ikke lang tid før han ble fengslet igjen. Ifølge italiensk politi har Krekar hatt kontroll med nettverket som i dag er rullet opp fra cella på Kongsvinger. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italiensk politi mener mulla Krekar ledet en terrorgruppe med celler i Tyskland, Sveits, Storbritannia, Finland, Italia, Hellas, Sverige, Norge, Irak, Iran og Syria.

I dag gikk politi i Italia, Storbritannia, Norge, Finland, Tyskland og Sveits til arrestasjoner av til sammen 17 personer.

Italiensk politi mener at nettverket har vært koordinert av Krekar igjennom den nettbaserte organisasjonen «Rawti Shax» eller «Didi Nwe».

Disse organisasjonene skal ha overtatt rollen til organisasjonen Krekar ledet tidligere, Ansar al-Islam.

Den radikale jihadistorgansiasjonens langsiktige mål skulle være å utdanne en ny generasjon av irakiske kurdere, både beboere i de kurdiske områdene og medlemmer av den kurdiske diasporaen i Europa, til et voldelig opprør mot de «vantro regimer» som styrer de kurdiske områdene.

Ifølge italiensk politi var det planlagt aksjoner mot norske mål og mot norske diplomater.

Aksjonene mot norske mål skulle være hevn for at Krekar sitter fengslet, mens det var planlagt å ta norske diplomater i utlandet som gisler for å forhandle Krekar fri. Det skal være mannen fra Drammen, som også er siktet for internasjonal terror, som skal ha stått bak de norske angrepsplanene. Ifølge italiensk politi har Drammens-mannen, på oppdrag fra Krekar, også organisert opprettelsen av en «sovende celle» i Nederland.

Det går ikke fram i det italienske politiets informasjon hvor langt planleggingen av aksjonene hadde kommet, eller om det er beslaglagt våpen.

Chatterom Kontakten mellom de som var lojale til grupperinga skjedde over internett.

- Bruken av internett har gjort det mulig for de mistenkte å opprettholde kontakten forsterket av deltakelse i virtuelle chatrom, og å holde kontakten med deres åndelige leder, Mulla Krekar. Selv i fengsel fortsatte han å være den drivende kraften, ikke bare ideologisk, men også ved at han oppretholdt den strategiske retningen om viktige saker, heter det i en pressemelding fra italiensk politi..

For å skjule sine hensikter skal mye av kommunikasjonen ha foregått i kodede meldinger, bruk av webcam og direktemeldingstjenester.

Ifølge italiensk politi fortsatte Krekar å:

• Definere strategier
• Planlegge voldelige handlinger i Kurdistan og mot norske ambassader og andre mål som hevn for at han var arrestert.
• Å gi direktiver om overføring av pengesummer til familiene til martyrer drept i terrorhandlinger.
• Å godkjenne medlemmers deltakelse i hellig krig i Syria
• Å knytte Rawti Shax til IS

Ifølge italiensk politi erklærte Krekar sommeren 2014 at organisasjonen støtter IS.

- Styrte fra Kongsvinger Ifølge et støttedokument om de arresterte som også er distribuert av italiensk politi i dag, Hadde Krekar, til tross for at han sitter i fengsel i Norge, en svært aktiv rolle i å administrere terrornettverket.

Organisasjonen skal ha vært hierarkisk organisert, med skolering og trening av personer som skulle integreres i organisasjonen.

Han skal også personlig ha holdt kontakt med en liten sirkel av medarbeidere, og skal fra Kongsvinger fengsel ha gitt direktiver igjennom familie og nære medarbeidere. Disse som omtales som «nære medarbeidere» er blant de som er arrestert i Norge under dagens aksjon.

30 dager Dagbladet traff Krekars advokat Brynjar Meling i ettermiddag.

- Jeg tar anklagene til etteretning. Vi får vente å se hva som ligger i dette, sier Meling.

Han opplyser at Krekar siden mars 2012 kun har vært på frifot i 30 dager, og at telefonaktiviteten hans i fengsel har vært kontrollert.

- Jeg hørte Siv Jensen si at dette er en gledens dag. Jeg vil si at hvis dette er riktig er det en sorgens dag at PST ikke har avdekket dette før, sier Meling.

Meling har ikke snakket med klienten om de konkrete anklagene, men sier generelt:

- Jeg legger til grunn det han har sagt hele tiden, at han har ingen norsk eller europeisk agenda, men har en agenda om å drive politikk i Kurdistan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!