BESLAG: Etter det Dagbladet kjenner til er flere av de viktige beslagene i saken gjort i kvinnens hjem på Lørenskog, der hun bor sammen med familien. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BESLAG: Etter det Dagbladet kjenner til er flere av de viktige beslagene i saken gjort i kvinnens hjem på Lørenskog, der hun bor sammen med familien. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Slik styrte «skattekvinnen»

Den 36-år gamle tobarnsmoren fra Vietnam er ifølge politiet «skattekvinnen» som de siste årene har hjulpet 2000 personer med å føre fiktive fradrag for 250 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge etterforskerne begynte skattesvindelen i det små. I 2007 hadde kvinnen et fåtall kunder som hun hjalp økonomisk ved å føre store fiktive fradrag på deres selvangivelser.

Men ryktene om den kreative «skattekvinnen» gikk i Oslos innvandrermiljøer. Hvert år økte kundemassen med 2-300 personer.

I 2011 behandlet hun 1200 selvangivelser, i all hovedsak for personer med innvandrerbakgrunn; fra Pakistan, Afghanistan, Irak og Vietnam.

Politiet mener hun har tjent minst åtte millioner de siste årene på å hjelpe rundt 2000 personer med å føre falske skattefradrag for 250 millioner kroner.

Flere beslag 1. februar slo politiet til mot fire adresser som knyttes til kvinnen, blant annet hennes hjem på Lørenskog og en kontoradresse på Stovner i Oslo. Kvinnen ble arrestert og varetektsfengslet. Hun er siktet for momsunndragelser, skatteunndragelser og medvirkning til grovt skattesvik.

Etter det Dagbladet kjenner til er flere av de viktige beslagene i saken gjort i kvinnens hjem, der hun bor sammen med familien.

Huset, som politiet har ransaket, ligger midt i et barnevennlig strøk i utkanten av Oslo. Den siktede tobarnsmora sitter ikke lenger varetektsfengslet.

Dagbladet har vært i kontakt med kvinnens familie, men familien og den siktede kvinnen viser til sin advokat.

Dagbladet kom ikke i kontakt med advokat Karen Forbrigd i går. I gårsdagens Dagbladet sa Forbrigd at saken er i en innledningsfase og at hennes klient ikke erkjenner straffskyld.

- Søknad Da kvinnen ble varetektsfengslet 4. februar, hevdet hun sin uskyld:

Hun hevdet at hun har trodd at fradrag som er påført selvangivelsen er en form for søknad som det er opp til ligningsmyndighetene å godkjenne.

I snitt har hun ført falske fradrag for 70000 kroner på 3500 selvangivelser, ifølge Skatt Øst. Det gir falske fradrag for rundt 250 millioner kroner - og gir staten et nettotap på 70 millioner kroner i skatteinntekter.

På Lillestrøm politistasjon jobber nå Øko-tamet ved Romerike politidistrikt og etterforskere fra Skatt øst med å gå igjennom materialet som ble beslaglagt i aksjonen mot de fire adressene som disponeres av kvinnen.

- Vi har ikke etterforsket noen tilsvarende sak på Romerike før, sier politiadvokat Hanne Fauske til Dagbladet.

Kvinnen har hatt medhjelpere.

- Hun har hvert år hatt én til fem personer som har bistått i virksomheten. Etterforskningen vil vise om det er grunnlag for å sikte flere, sier Fauske.

Politiet mener imidlertid at det er kvinnen selv som har kontrollert den omfattende skattesvindelvirksomheten.

- Alt tilsier at det ikke er andre impliserte, men det er en stor sak å etterforske, og det vil ta tid før vi ser det hele bildet, sier Fauske.

- Lav skattelojalitet Leder for skattekrimenheten i Skatt øst, Jan Egil Kristiansen, har nettopp satt punktum for den omfattende drosjesvindelsaken der rundt 2000 drosjeeiere undro 625 millioner kroner fra beskatning. Tre av fire hadde pakistansk opprinnelse.

Kristiansen er oppgitt over at det nok en gang rulles opp en omfattende sak der et stort antall personer med innvandrerbakgrunn snyter på skatten.

- Vi ser igjen at lojaliteten til å betale skatt er liten i disse gruppene. Hvorfor det er sånn er ikke jeg noe bedre til å analysere enn andre. Det kan skyldes at man kommer fra land der staten anses som en fiende. Det kan være en forklaring det er noe i, men det er ingen unnskyldning, sier Kristiansen.

Skatt øst går nå igjennom alle navnene som ble funnet i kvinnens registere. De som har ført fiktive fradrag, må betale skatten de skulle betalt, pluss renter og tilleggsskatt.

- Vi gjør ingen forskjell. Alle skal bidra. Man kan ikke skylde på at man ikke forstår reglene. Dette er juks, og det får konsekvenser hvis man ikke følger reglene.

Slik styrte «skattekvinnen»