Slik svarer Fagforbundet om hemmelig Ap-notat

Fagforbundet gir mer enn 2 millioner kroner til Senterpartiets valgkamp. Likevel skal LO-forbundet ifølge et internt Ap-notat bidra til å stagge Sps vekst i utvalgte kommuner.

UKJENT: Fagforbundets leder Mette Nord sier det interne Ap-notatet var ukjent for henne. Foto: Siv Seglem / Dagbladet
UKJENT: Fagforbundets leder Mette Nord sier det interne Ap-notatet var ukjent for henne. Foto: Siv Seglem / DagbladetVis mer

«Vi har behov for å styrke oss i distriktene og i de mindre byene. I mange av disse stedene har vi utfordringer med Senterpartiet og gjerdet», heter det i et internt Ap-notat som Dagens Næringsliv har fått tilgang til.

Ifølge notatet bør LO og LOs største forbund Fagforbundet utfordre Senterpartiet lokalt på hvem de skal samarbeide med. Bakgrunnen er at Sp lokalt samarbeider med borgerlige partier i stedet for de gamle rødgrønne partnerne Arbeiderpartiet og SV.

«Arbeidet med LO er allerede i gang. Halvard, Gunn Karin og Wegard holder i arbeidet», står det videre i dokumentet som er ført i pennen av Amund Vik, som leder Aps politiske avdeling.

De tre som nevnes er LOs Wegard Harsvik, Fagforbundets Gunn Karin Gjul og Aps sekretariatsnestleder Halvard Ingebrigtsen.

Ukjent for Nord

Fagforbundet gir Senterpartiet 1,25 millioner kroner i valgkampstøtte og 1 million kroner i driftstøtte og er med det en av partiets største donorer. Så hvorfor skal Fagforbundet samtidig bidra til å stikke kjepper i hjula for Sp lokalt?

- Fagforbundet, og forløperen Norsk Kommuneforbund, har vært en pådriver for rødgrønt samarbeid siden 1990-tallet. Derfor samarbeider vi nært med Ap, SV og Sp, og vi gir dem økonomisk støtte. Samtidig har vi i lang tid advart Sp mot å bidra til at Høyre og Frp får makt i kommunene, slik vi også advarer Ap mot det samme, sier Fagforbundets leder Mette Nord i en uttalelse til Dagbladet.

- Dette har vi sagt lenge før dette Ap-notatet ble skrevet. Forøvrig har vi ikke kjent til og overhodet ikke hatt noe med dette notatet å gjøre, tilføyer hun.

- Ikke stemmekveg

Mette Nord har selv bedt Senterpartiet sentralt å anmode sine lokale tillitsvalgte om å søke rødgrønt samarbeid der dette er mulig. Allerede i november i fjor kom hun med en slik oppfordring i et intervju med Klassekampen, som også ble gjengitt av forbundets eget medlemsblad Fagbladet.

- Vi forventer at også Senterpartiet ønsker en annen politikk med mindre sentralisering og større satsing på lokalsamfunn. Vi vil sterkt oppfordre partiet til å sørge for en ny politikk for Norge gjennom samarbeid med Ap og SV, sa hun.

Senterpartiet har avvist å komme med et sentralt pålegg om politisk samarbeid, og parlamentariske leder Marit Arnstad gjentar dette på Twitter - med klar adresse til lekkasjesaken i DN:

- Både AP/LO og NHO skal åpenbart prøve å presse Sp til et retningsvalg i kommuner og fylker. Vårt svar er enkelt, vi er ikke stemmekveg for noen. Vi går til valg på eget program og forhandler der vi kan få mest gjennomslag for egen politikk, skriver hun og viser samtidig til at Ap selv samarbeider med regjeringspartiene i 62 norske kommuner.

Enda et notat

Kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i Arbeiderpartiet bekrefter at at notatet er skrevet på bakgrunn av bekymring for at Sp gir høyrepartiene makt og innflytelse, som DN skriver.

- Det er ikke noen «strategi», men et internt diskusjonsnotat for valgkampledelsen. Det har ikke gått ut til vår partiorganisasjon eller til andre, uttaler Langerud til avisen.

Mens DN arbeidet med sin artikkel om det hemmelige notatet, jobbet VGs redaksjon med et annet internt Ap-notat.

I dette notatet blir det skissert planer for å bruke tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland i valgkampen. Tanken var ifølge dokumentet at hun skulle angripe statsminister Erna Solberg (H), knyttet til abortloven, og Frp-nestleder og statsråd Sylvi Listhaug (Frp).

At to redaksjoner jobbet parallelt med ulike interne notater fikk alarmen til å lyse i Ap. Partileder Jonas Gahr Støre sier til VG at deres undersøkelser ikke tyder på at noen av deres medarbeidere har lekket, men at noen har funnet dokumentene.

- Papir har en tendens til å flyte mer enn de bør, sier han og fortsetter:

- Det er ikke bra ut at slike dokumenter kommer på avveie. Det er to dokumenter som er ute på samme tid. Jeg er ikke urolig for innholdet, men vi må skjerpe våre rutiner.