Slik svarer han på konsulentkritikken fra Ap-Tajik:  - Naivt

Justisminister Anders Anundsen (Frp) forklarer den økte konsulentbruken i politiet med at de rødgrønne neglisjerte politiets datasystemer i en årrekke. 

ETTERSLEP: Anders Anundsen (Frp) mener det er helt nødvendig å satse stort på IKT - også ved å bruke konsulenter som i noen tilfeller kan være mer rasjonelt enn ansatte. 
ETTERSLEP: Anders Anundsen (Frp) mener det er helt nødvendig å satse stort på IKT - også ved å bruke konsulenter som i noen tilfeller kan være mer rasjonelt enn ansatte. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisminister Anders Anundsen (Frp) har fått krass kritikk fra justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) og Senterpartiets Jenny Klinge (Sp) for å ikke ha kontroll på Politidirektoratet (POD).

Konsulentbruken i politiet har nemlig skutt i været, og passerte i fjor 390 millioner kroner. Særlig i POD har bruken av innleide konsulenter eksplodert.

Slår tilbake

Det skjer samtidig som antallet byråkrater er økt kraftig, noe Anundsen også har fått kjeft for.

Nå slår han tilbake mot kritikken.

- Det er vel mer et uttrykk for et ønske om å lage en sak, for jeg regner med at ingen av dem tror at IKT-systemer bygger seg selv, og jeg tror de også erkjenner at det er behov. Vi har systemer i politiet som er eldre enn statsråden. Det har Ap-regjeringen levd godt med, men det kan ikke vi gjøre, sier statsråden, som er passert 40.

Mesteparten av konsulentkronene som ble brukt i politiet i fjor, gikk nemlig til IKT-konsulenter.

IKT-løft

Forklaringen er politiets IKT-løft, en storstilt opprydding i politiets utdaterte datasystemer.

ANGREP ANUNDSEN: Justisminister Anders Anundsen slår tilbake mot kritikken fra justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap).  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANGREP ANUNDSEN: Justisminister Anders Anundsen slår tilbake mot kritikken fra justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap).  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det er også mye av grunnen til at både Politidirektoratet og Politiets IKT-tjenester (PIT) har økt kraftig i antall ansatte de siste årene.

Anundsen mener det er naivt av Tajik og Klinge å kritisere både konsulentbruken og økningen i byråkratiet når det samtidig er helt nødvendig med en stor satsing på IKT i politiet.

- Du kan ikke både være imot ansatte og konsulenter hvis du skal ha noen til å gjøre en jobb, så jeg mener de her sparker seg ganske kraftig i leggen. Samtidig skal vi så klart ha et våkent øye på både vekst i konsulentbruk og vekst i direktoratene inkludert POD, for det har en tendens til å vokse mer en strengt tatt nødvendig, sier Anundsen.