Mandag sendte Nataliia Skoghøy en forliksklage til forliksrådet i Oslo, med krav om oppreisning på inntil to millioner kroner for injurierende påstander fra hennes tidligere ektemann Jens Edvin Skoghøy.
Bakgrunnen er beskyldningene hans om at hun skal ha forgiftet ham, slik at han til slutt havnet på sykehus i fjor høst.
«Beskyldningen om drapsforsøk er usann», står det i forliksklagen fra Nataliias advokat Linnéa Tereza Karlberg.

Krever rekordsum
Beløpet «bare tull»
Jens Edvin Skoghøy har ikke svart på Dagbladets henvendelser om en kommentar til den siste utviklinga.
Derimot har han svart Advokatbladet, i en sak publisert mandag ettermiddag.
Der stiller han seg «fullstendig uforstående» til det beløpet som blir krevd i oppreisning.
- Det er, for det første, ikke grunnlag for oppreisning. Men om det skulle ha vært det, er beløpet bare tull, sier Skoghøy til Advokatbladet.
Han minner om oppreisningsnivået for for forsettlig voldtekt, og viser til en dom for dette. På det grunnlaget har han gjort en utregning.
- Det beløpet som kreves, tilsvarer altså ni forsettlige voldtekter. Jeg tenker at det bør gi grunnlag for refleksjon, sier Skoghøy til Advokatbladet.
- Grunnløst
Tidligere, den 6. mars, svarte Skoghøy slik på motpartens varsel om et mulig søksmål:
«Kravet avvises som grunnløst. Det er overhodet ikke noe grunnlag for erstatning eller oppreisning.»
Videre gjentok han det han tidligere har uttalt, at han allerede i mai i fjor merket at han hadde redusert balanse. I slutten av juni skal kolleger i Høyesterett har registrert det han beskriver som en «personlighetsforandring».
«Etter det jeg har fått opplyst, ble det spesielt reagert på redusert balanse, sløvet tale og at jeg stadig glemte koder», skriver Skoghøy.

Husker lite
Fra september til han ble akuttinnlagt på Ullevål sykehus 18. oktober, erindrer han bare bruddstykker.
Skoghøy refererer også til episoder som Dagbladet tidligere har omtalt, der han skal ha blitt funnet utendørs i Oslo i hjelpeløs tilstand.
Seinere ble det konstatert benzodiazepiner i blodet hans i forbindelse med at han ble undersøkt på Ullevål sykehus. Skoghøy mener at ektefellen har lurt i ham disse legemidlene over tid, noe hun avviser på det sterkeste.
«Det er ingen andre enn min fraseparerte ektefelle som har vært i posisjon til å tilføre meg gift over en så lang periode», skriver han i sitt svar til søksmålsvarselet.
Han skriver videre at det bare er tilfeldigheter som gjør at han lever i dag, og at forbeholder seg retten til å mene noe om det.
«Dette er en viktig del av ytringsfriheten», skriver Skoghøy.

Slår tilbake mot alkoholanklager
Ville ikke ha mediesak
Nettopp påstandene fra Skoghøy er bakgrunnen for at hans tidligere kone nå krever oppreisning på så mye som to millioner kroner fra ham. I forbindelse med pressekonferanser i anledning saken, har Nataliia Skoghøy framsatt påstander om at ektemannen har et alkoholproblem.
Dette har han tidligere avvist i et intervju med Dagbladet, noe han også gjentar i svaret på søksmålsvarselet.
At saken ble kjent i offentligheten, skyldes at det var media som kontaktet ham - ikke omvendt, forklarer Skoghøy videre:
«Jeg hadde ikke noe ønske om å brette ut denne personlige tragedien for offentligheten og ville aldri ha tatt initiativ til å gjøre denne tragedien offentlig kjent».
Den avtroppende høyesterettsdommeren bemerker også at han synes at det er «underlig at en som mener å være ærekrenket, innkaller til pressekonferanse og sprer varsel om mulig søksmål til media».
«Søksmålsvarselet framstår på denne bakgrunn åpenbart som et forsøk på pengeutpressing», skriver Skoghøy avslutningsvis.

- Ikke et absolutt krav
Linnéa Tereza Karlberg begrunner størrelsen på oppreisningskravet, som hun beskriver som rekordhøyt i forliksklagen, slik:
- Vi mener at dette er en ekstraordinær sak fordi motparten er høyesterettsdommer. Beskyldningene hans er også grove. Det er få eksempler på saker der noen går ut og beskylder andre for forsøk på drap. Derfor mener vi at det må settes et høyt oppreisningskrav, sier hun til Dagbladet.
- Hvor absolutt er dette kravet?
- Det er en øvre grense, så må forliksrådet utøve skjønn. Det er ikke et absolutt krav, svarer Karlberg.
Hun forteller videre at det har vært lite til ingen kontakt mellom partene, utover prosessvarselet.
- Hva slags håp har dere om å bli enige?
- Jeg håper alltid på enighet, og at det er mulig å mekle. Forliksrådet har også god kompetanse på det. Vi håper at vi kan oppnå dialog, men partene står veldig langt fra hverandre, sier Karlberg.
Hun forventer at saken kommer opp for forliksrådet i løpet av høsten.