SVARER: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener uttalelsene om Ap-profilene Jette Christensen og Marianne Marthinsen er blitt misforstått.


Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SVARER: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener uttalelsene om Ap-profilene Jette Christensen og Marianne Marthinsen er blitt misforstått. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Intern kritikk mot Ap-lederen etter NRK-intervju:

Slik svarer Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre får kraftig kritikk etter NRK-intervju. Selv mener han uttalelsene tolkes på en annen måte enn de var ment som.

Publisert

- Det var to ulike spørsmål i det intervjuet; om statsråder i en framtidig Ap-ledet regjering gir jeg ingen kommentar nå, først skal vi bidra til å vinne valg, sier Støre i en skriftlig melding som er sendt Dagbladet og andre medier. Han fortsetter:

FERDIGE: Både Jette Christensen (t.v.) og Marianne Marthinsen er ferdige på Stortinget etter denne perioden. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FERDIGE: Både Jette Christensen (t.v.) og Marianne Marthinsen er ferdige på Stortinget etter denne perioden. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Når det gjelder de kvinner og menn som ikke tar gjenvalg, ser jeg at uttalelsen blir tolket som refs av dem som velger å gi seg på Stortinget, det var det på ingen måte ment som.

- Grunnene til at folk gir seg er mange, og det skal vi ha respekt for, også at ettervirkningene av 2018 var vanskelige, som jeg sa til NRK. Men vil gjenta det jeg har sagt før gjennom våren: De har gjort en stor innsats for partiet gjennom mange år, det er vi glade og takknemlige for. Så har jeg respekt for at de nå ønsker å gjøre noe annet, sier Støre.

- De kan takke for seg

Støres intervju med NRK onsdag skapte reaksjoner innad i Ap og på sosiale medier. At han ikke ville svare på spørsmålet om Trond Giske er aktuell som statsråd ved et regjeringsskifte er én av grunnene.

Den andre er ordvalget hans da han ble konfrontert med at de profilerte Ap-kvinnene Jette Christensen og Marianne Marthinsen ikke tar gjenvalg. Etter først å ha slått fast at «ingen er uunnværlige», svarte Ap-lederen som følger:

- Jeg synes at de som takker for seg, de kan takke for seg. Så skal de også være takknemlige for at de har fått lov å forvalte det ansvaret det er å bli valgt.

Reaksjoner

Dagbladet skrev i går om reaksjonene på Twitter, der tidligere Ap-statsråd og forfatter Anne Holt var blant dem som grep til tastaturet. «Totalkollaps», var dommen hun felte.

- Jonas Gahr Støre er en intelligent, velmenende, hardtarbeidende sosialdemokrat. Han takker av intelligente, velmenende og hardtarbeidende kamerater som ikke orker mer ved å erklære at «ingen er uunnværlige». Og at de skal være takknemlige for tiden de fikk. Totalkollaps, skrev hun.

Tidligere Svalbard-ordfører Christin Kristoffersen, som er gift med Oslos byrådsleder Raymond Johansen, skrev på Facebook at hun var «skikkelig opprørt», mens Oslo-byråd Rina Mariann Hansen megetsigende la ut en post der det simpelthen sto «takknemlig», etterfulgt av et rødt hjerte.

- Jeg ble oppgitt av intervjuet sånn som det framsto da det kom, både da jeg så TV-opptaket og sånn det var skrevet ut på nett. Det handler for meg om at Ap alltid har vært og skal være det beste likestillingspartiet i Norge, sier Hansen til VG.

Avisa har også snakket med lederen for kvinnenettverket i Troms Ap, Ragni Løkholm Ramberg, som viser til at mange kvinnelige politikere velger å slutte fordi belastningen blir for stor.

- Da tenker jeg at å snakke om takknemlighet for å ha fått være folkevalgt, ikke er det rette å gjøre som leder i et parti der så mange unge kvinner har valgt å trekke seg, sier Ramberg til VG.

Marthinsen: Enig med Jonas

Jette Christensen har ikke besvart Dagbladets henvendelser i saken, men det andre avtroppende medlemmet fra det som Støre selv tidligere har beskrevet som Aps gullrekke, Marianne Marthinsen, sier seg enig med partilederen:

- Han sier at ingen er uunnværlige, og at de som har blitt vist tillit bør være takknemlige for det. Jeg er helt enig i begge deler, skriver hun i en tekstmelding til Dagbladet.

Lederen av Arbeiderpartiets kvinnenettverk Anette Trettebergstuen sier Ap trenger ro etter turbulente år, og at alle må bidra til dette. I mars gikk hun ut i Dagbladet og ba Trond Giske sette hensynet til partiet først.

- Det Jonas sier om tillit i intervjuet med NRK er helt avgjørende. Som leder av Kvinnenettverket reiser jeg rundt og jobber med partiorganisasjonen om hvordan vi skal ta metoo videre, vi bygger kultur og lager politikk, framholder Trettebergstuen før hun svarer på spørsmålet om Giske kan bli statsråd i en Støre-ledet regjering:

- Man trenger ikke være rakettforsker for å se at tilliten til Giske ikke er tilstrekkelig i partiorganisasjonen til at det er aktuelt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer