USA-Iran-konflikten ryster verden:

Slik svekker Trump Natos terrorkamp

Donald Trump ber Nato engasjere seg mer i Midtøsten. Men etter USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani og Irans missilangrep på amerikanske baser i Irak skjer det motsatte: Flere Nato-land trekker seg ut.

SVEKKER: USAs droneangrep i Bagdad som drepte den iranske generalen Qasem Soleimani er møtt med sorg, raseri og krav om hevn i Iran. Bildet viser Nato-familien som lytter lytter til president Donald Trumps tordentale under toppmøtet i Brussel i 2017. Foto: Emmanuel Dunand/AFP
SVEKKER: USAs droneangrep i Bagdad som drepte den iranske generalen Qasem Soleimani er møtt med sorg, raseri og krav om hevn i Iran. Bildet viser Nato-familien som lytter lytter til president Donald Trumps tordentale under toppmøtet i Brussel i 2017. Foto: Emmanuel Dunand/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Drapet på Irans general Qasem Soleimani og eskaleringen av konflikten mellom USA og Iran har store og uante konsekvenser. Også Nato svekkes, mener eksperter. Det er det IS, Iran og stormaktene Russland og Kina som tjener på.

USAs angrep på Iran svekker den nordatlantiske militæralliansen på minst tre måter, ifølge analysene:

* Ved å avsløre intern uenighet i Nato og amerikansk alenegang

* Ved å avdekke amerikansk splittelse om operasjonen og dermed amerikansk sårbarhet

* Ved å undergrave et av Natos store prosjekter: Kampen mot terror og for stabilisering i landene som grenser til Nato-landene.

Et stort og åpent spørsmål er: Vil Donald Trump i løpet av året finne tida inne til å trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan, den største Nato-satsingen i kampen mot terror?

Svekker kampen mot terror

- Dersom koalisjonen av Nato-land blir kastet ut av Irak, svekker det Natos kamp mot terror i hele regionen, sier professor ved Forsvarets høgskole, oberstløytnant Tormod Heier, til Dagbladet.

Nå er Nato-styrkene trukket tilbake, og opplæring og trening av irakiske sikkerhetsstyrker midlertidig stoppet på grunn av den spente situasjonen i Midtøsten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer