Slik svindles nordmenn for millioner på nett

Forbrukerombudet stilte på nettmøte om nettsvindel. Se svarene under artikkelen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nordmenn lar seg i økende grad svindle på Internett, trass gjentatte advarsler og enormt fokus på problemet de siste åra.

• Se eksempler på triksene vi faller for i bildeserien over.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon stiller på nettmøte om nettsvindel og -kriminalitet klokka 12.00 i dag. Skriv og send inn dine spørsmål i skjemaet under artikkelen!

Økokrim opplyser at Ola og Kari årlig loppes for mange millioner kroner. Og beløpet øker.

SJEKKEMAIL: Økokrim sier stadig flere nordmenn lar seg lure av såkalt datingsvindel. Kommunikasjonen begynner gjerne i det uskyldige, før pengespørsmålet kommer opp.
HVA ER PASSORDET DITT? Ingen seriøse firmaer eller nettjenester vil be om passordet ditt. Og selv om henvendelsen er skrevet på mer eller mindre god norsk, er det ingen garanti for at det er legitimt. Faksimile: FORBRUKEROMBUDET
GI NØDHJELP: Nettsvindlerne benytter seg gjerne av humanitære katastrofer i mediebildet for å lokke fram giverglede. Faksimile: FORBRUKEROMBUDET
COLASVINDEL: Falske stillingsutlysninger er også vanlig. Merk at det er ekstremt enkelt å forfalske en avsenderadresse i eposter, i dette tilfellet Coca-Cola. Faksimile: FORBRUKEROMBUDET
FINN FLERE FEIL: Det er også enkelt å forfalske lenker inne i selve e-posten. Ekstremt dårlig norsk bør også heise et rødt flagg. Faksimile: FORBRUKEROMBUDET
DÅRLIG IDE: Påstander om at noe haster, som i dette tilfellet å oppdatere kontoopplysninger, er et meget dårlig tegn. Er du i det minste tvil om ektheten til en bank- eller forretningshenvendelse, bør du ringe banken. Faksimile: FORBRUKEROMBUDET
GRATIS MILLIONBELØP: Tilbud om fantastiske pengesummer er alltid svindel: Er det for godt til å være sant, så er det lureri. I tillegg risikerer du id-tyveri dersom du oppgir personalia. Det kan ta årevis å rydde opp i si, sier Forbrukerombudet. Faksimile: FORBRUKEROMBUDET
HELDIG? NEI... Denne e-posten advarer ikke bare mot svindlere der ute, men frister også med millionbeløp. Faksimile: FORBRUKEROMBUDET

Kjærlighetssvindel- Det har lenge ligget stabilt, men vi har merket oppsving i det siste. En av hovedårsakene tror vi er at svindlerne i økende grad bruker kontaktannonser på nettsider og i e-post, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim til Dagbladet.

- De utgir seg for å være en vakker kvinne som søker en norsk mann. Når de får kontakt begynner de å antyde at de trenger penger, for eksempel til en nyreoperasjon eller visum for å besøke deg, sier Angell.

Senest før nyttår sto «Josef» fram i Dagbladet og sa han hadde betalte 200 000 kroner for ei kone som ikke fantes.

SVARER DEG:
Forbrukerombud Bjørn Erik Thon stiller på nettmøte om nettsvindel. 
Foto: Knut Falch / SCANPIX
SVARER DEG: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon stiller på nettmøte om nettsvindel. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Økokrims svindelekspert Anne Dybo sier hun har registrert såkalte datingsvindler for over 37 millioner kroner, og får daglige henvendelser fra personer som er rammet. Ofrene kommer ikke fra noen bestemt eller typisk samfunnsgruppe, sier førstestatsadvokat Angell.

- Personer fra alle sosiale lag og posisjoner lar seg lure. Det er bekymringsverdig at folk stadig går på dette, sier han.

Kaprer pc-en dinForbrukerombudet utvider nå sitt såkalte «Svindelgalleri», med en rekke eksempler, informasjon og tips for å unngå de vanligste bedrageriformene på nett.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon sier en særlig utbredt metode går ut på at du får en falsk virusadvarsel og tilbud om å laste ned programvare for å løse problemet. Dette kan få svært ødeleggende og alvorlige konsekvenser.

- I verste fall blir maskinen din kapret og de kan følge alle bevegelser. Uten at du veit det kan pc-en og navnet ditt bli brukt til ulovligheter, som for eksempel masseutsending av e-poster. De kan ta over identiteten din for å skaffe lån og kjøpe ting. Det kan ta årevis å rydde opp i dette, sier Thon.

Ifølge nettsidene www.idtyveri.info er over 200 000 nordmenn utsatt for id-tyveri.

Tar kontakt på FacebookEn annen økende trend er at svindlerne nå tar direkte, vennlig og personlig kontakt via sosiale medier som Facebook, Match.com og Myspace for å øke troverdigheten. Men det er ingen potensiell ny kompis i andre enden.

- Det begynner med at de prøver å få noen opplysninger fra deg, som for eksempel en e-postadresse eller kontakttelefon. Senere vil de prøve å lokke ut mer informasjon. Sakte, men sikkert, kan man dras inn i et svindelopplegg, sier Thon.

- Pengene tapt for alltid
Hvorfor lar vi oss fortsatt lure? Bedragerne veit hvordan folk tenker, og utformer forbrytelsen deretter, sier Thon. De første beløpene du oppfordres til å betale i en klassisk nigeriasvindel er så små at veldig mange er villige til å ta risikoen.

- Beløpet er gjerne så lite at folk tenker «herregud, 200 eller 2000 kroner har jeg råd til». De har kanskje en liten mistanke om at det ikke er helt bra, men så tar de sjansen, sier Thon.

- Du må nok anse pengene som tapt for alltid. Om de er sendt til Ghana eller Nigeria er det umulig å etterspore dem, sier Angell ved Økokrim.