Slik svindlet de kjendismekleren

Over 50 personer ble utsatt for svindelbanden, som har fått ut mer enn 12 millioner fra norske banker.

SVINDLET: - Det er trist at denne type svindel er mulig, vi er altfor naive i Norge, sier Miguel Sørholt. Foto: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet
SVINDLET: - Det er trist at denne type svindel er mulig, vi er altfor naive i Norge, sier Miguel Sørholt. Foto: Ole C.H. Thomassen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mandag begynner saken der Statsadvokaten i Oslo har tatt ut tiltale mot 16 menn som omtales som en «organisert kriminell gruppe». Gruppen skal ha svindlet banker og enkeltpersoner for nesten 20 millioner kroner.

Den antatte hovedmannen, en 44-åring fra Oslo, er internasjonat ettersøkt gjennom Interpol.

Ligaen skal ha brukt falske bankkort og stjålne identiteter, og politiet mener svindlerne plukket ofrene fra listen over Norges rikeste.

Over 50 av norges rikeste er blitt ofre for svindlerne, ifølge tiltalen.

Til sammen skal de ha klart å svindle 12,2 millioner kroner fra sine ofre. I tillegg skal ligaen ha forsøkt å svindle til seg 8,4 millioner kroner på andre måter.

Mafia Ligaen, som står tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, er blant annet tiltalt for å ha svindlet eiendomsmegler Miguel Sørholt.

Ifølge tiltalen skal den antatte hovedmannen ha tømt Sørholts konto - ved Nordeas filial i Drammen - ved å fremvise et visakort i Sørholts navn.

- Det er trist at denne type svindel er mulig. Det gjenspeiler hvordan samfunnet har blitt, vi er altfor naive i Norge, sier Miguel Sørholt til Dagbladet.

- Vedkommende har greid å få tak i mitt kontonummer, og det er jo ikke vanskelig, sier han.

Sørholt forteller at kortet aldri er meldt savnet:

- Likevel har han klart å bestille et visakort i mitt navn. Det er rart at det er mulig å bestille et visakort fra banken selv om det andre ikke er meldt stjålet, mener han.

Svindleren har så vært i Sørholts postkasse på Snarøya for å hentet kortet:
- Jeg var hos tannlegen, og da jeg skulle betale ble kortet avvist, forteller han.

- Jeg ble overrasket fordi jeg som regel vet hva jeg har på kontoen. Da jeg kontaktet banken, fortalte de at det var gjort et uttak i Drammen dagen i forveien. Svindleren hadde tømt kontoen min for omlag 30 000 kroner forteller han.

- Det er hårreisende at det er mulig å få ut andre folks penger i banken. Det er jo et elektronisk ran, sier han oppgitt.

Miguel Sørholt er imidlertid ikke hardest rammet. Flere av ofrene i saken skal være svindlet for millionbeløp. Tiltalen omfatter forhold til en samlet verdi av nesten 20 millioner kroner.

- Vi mener dette er et nettverk av kriminelle, sier politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Knut Horn.

Han stiller seg undrende til hvordan dette er mulig i dagens Norge.

- Det er brukt falske pass for å åpne og få tilgang til kontoer, forteller han.

- Dette har vært systematiske angrep mot noen av landets rikeste, hevder politiadvokaten.

Mandag begynner altså saken i Oslo Tingrett; ifølge tiltalen er strafferammen på 11 års fengsel.

Vil ikke vite Oscar Ihlebæk er oppnevnt som den antatte hovedmannens advokat.

- Jeg har ingen kommentar til om jeg har hatt kontakt med ham i det siste, eller om han kommer til å stille i retten, sier Ihlebæk til Dagbladet
 
- På generelt grunnlag kan jeg si at i slike saker som dette, ønsker jeg å vite minst mulig, sier han.