DEN GANG DA: Stanford feirer med sitt egenkomponerte cricketlag. Nå avdekkes hemmelighetene bak Stanfords finanser. Foto: Andres Leighton/AP/Scanpix
DEN GANG DA: Stanford feirer med sitt egenkomponerte cricketlag. Nå avdekkes hemmelighetene bak Stanfords finanser. Foto: Andres Leighton/AP/ScanpixVis mer

Slik svindlet han for 56 milliarder

Opererte bak falsk luksusfasade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Milliardær og cricket-entusiast Sir Allen Stanford fra Texas og tre av selskapene hans er siktet for «massiv pågående svindel».

Det amerikanske kredittitilsynet (SEC) mener han er skyldig i bedrageri i forbindelse med salg av verdipapirer verdt 8 milliarder dollar, eller 56 milliarder kroner.

Falsk fasade

Stanfords spill rulles nå opp. Stanfords triks var å etablere seg en voldsomt fasjonabel fasade, og gjennom dette skape troverdighet om de enorme pengesummene han selv hevdet å råde over.

Ifølge The Times var ikke Stanfords påkostede firmahelikoptere noe annet enn innleide helikoptere som måtte leveres etter endt bruk.

Stanford benyttet firmaet PremiAir, som kledte opp helikopterene med falske firmalogoer for 2500 pund pr. time.

Helikopterne var av typen Sikorsky S76, som ifølge The Times prises til mer enn 10 millioner pund selv på bruktmarkedet.

Premiebløff

Og den 140 millioner kroner store jackpoten han fristet verden med, for å spille på cricket-turneringen Stanford Super Series Twenty20 på Antigua i Karibia, eksisterte aldri i virkeligheten.

Turneringen vakte oppsikt da et lag sammensatt av Stanford med spillere fra Karibia slo Englands landslag - på Stanfords egen eiendom.

Prispengene ble tilsynelatende pakket og oppbevart i en pansret bil. Det var penger i bilen, og bilen var pansret - men ifølge The Times var beløpet snarere omkring 700 000 kroner enn de 140 millionene gamblerne ble lovt.

Kartlegger skadene


Svindelen knyttes blant annet til salg av et velkjent spareprodukt kalt Certificat of Deposit (CD). CD-er har det til felles med sparekontoer at de er forsikret og 100 prosent sikre, men kundene har ikke tilgang til pengene i en gitt periode.


Ifølge kredittilsynet er imidlertid produktet solgt  med løfter om en urealistisk høy avkastning som bygger på falske tall om oppnådd avkastning siste 15 år.


Stanford Bank har hovedkvarter på Antigua, der kunder har strømmet til for å forsøke å ta ut sparepengene sine. Denne muligheten er nå blitt stanset i alle filialene der Stanford Bank har hovedkvarter, som i Mexico, Panama, Colombia, Ecuador, Peru og Venezuela.


Ifølge nyhetsbyrået AP jobber nå myndighetene med å kartlegge hvilke skader Stanfords hasardvirksomhet har påført banksystemet på Antigua.

SIKTET FOR GIGANTSVINDEL: Nå rulles metodene til Sir Allen Stanford opp. Her fotografert under et intervju med Reuters. Foto: Joe Skipper/REUTERS/Scanpix
SIKTET FOR GIGANTSVINDEL: Nå rulles metodene til Sir Allen Stanford opp. Her fotografert under et intervju med Reuters. Foto: Joe Skipper/REUTERS/Scanpix Vis merFASADEN: Stanford Bank, her fra Zürich i Sveits. Foto: Christian Hartmann/REUTERS/Scanpix
FASADEN: Stanford Bank, her fra Zürich i Sveits. Foto: Christian Hartmann/REUTERS/Scanpix Vis mer