Slik synes barneombudet du bør snakke med barna om 22. juli

Her er barneombud Reidar Hjermanns tips.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladets TV-sending i ettermiddag kom barneombud Reidar Hjermann med sine tanker om hvordan voksne bør snakke med barn om terrortragedien den 22. juli i fjor.

- En fireåring kan få med seg det som har skjedd, sier Hjermann under samtalen med Dagbladets medarbeider Martine Aurdal.

Da mener han at det er viktig at de voksne, om det er foreldre eller andre, gir barna sjansen til å snakke om det.

Hva slags bil? Voksne må bare huske at barn ofte er opptatt av litt andre ting enn de selv.

- Barn lurer ofte på litt rare ting, som «hvor stor var bilen han kjørte» eller «hvorfor var han på en gård». Slike ting kan de bite seg fast i. Barn har spurt meg: «Hvorfor skal det være en rettssak, når vi vet hva han har gjort?» Da må vi forklare at sånn er det alltid, at det er for å finne ut hvorfor han gjorde det, og hva slags straff han skal ha, sier Hjermann.

«Skjer nesten aldri» Hvis barna ikke spør av seg selv, går det likevel an å gi dem muligheten til å snakke om det.
- Man kan spørre «har du lagt merke til at det har vært en stor rettssak?», og «hva tenker du om det?», eller «er det noe du lurer på?», foreslår Hjermann.

Hvis de er redde, går det for eksempel an å si at dette er noe som «nesten aldri skjer, og nå er mannen bak lås og slå», mener Hjermann.

Ute av spill Barneombudet synes det er viktig å huske at ganske mange tusen barn og ungdommer i Norge er direkte berørt av tragedien, gjennom familie, slektninger og venner.

- Vi skal være oppmerksomme på at de barna kan ha foreldre som plutselig blir satt ut av spill som omsorgspersoner, sier han til Martine Aurdal.
De barna, ungdommene og foreldrene oppfordrer han alle til å ha et øye for.

- Dette går bra Hjermann tror ikke foreldre flest har grunn til å bekymre seg for at barna ikke vil tåle det de får med seg om rettssaken mot Anders Behring Breivik i mediene.

- Så lenge de har voksne rundt seg som sørger for at dagen fylles mest med andre ting, kommer det til å gå bra, sier Hjermann under samtalen med Dagbladets medarbeider Martine Aurdal.

Barneombudet tror også at noen ting kan bli lettere å forklare etter terroraksjonen den 22. juli, som at skyting og bomber mange steder i verden er en del av virkeligheten.

Spørsmål uten svar Men så er det de spørsmålene som både barn og voksne lurer på. Ett av dem er: «hvorfor i all verden gjorde han det?».
Og hva svarer man da?

- Det har jeg ikke funnet noe svar på selv, sier Reidar Hjermann.

BEROLIGER: - Så lenge barna har voksne rundt seg som sørger for at dagen fylles mest med andre ting, kommer det til å gå bra, sier barneombud Reidar Hjermann om hvordan barna takler medieoppstyret rundt 22. juli-rettssaken. Foto: Leif Stang / Dagbladet
BEROLIGER: - Så lenge barna har voksne rundt seg som sørger for at dagen fylles mest med andre ting, kommer det til å gå bra, sier barneombud Reidar Hjermann om hvordan barna takler medieoppstyret rundt 22. juli-rettssaken. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer