Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Slik takler Kornelius coronasituasjonen

Besteforeldrene har knapt møtt ham og dåpsfesten er utsatt. Livet som nybakt forelder er ikke helt som Mathilde trodde det skulle bli.

ROLIG: Kornelius har nok ikke fått med seg hva som skjer i verden for tida. Her sover han godt, mens mor benytter sjansen til å forevige et minne fra den spesielle situasjonen. Foto: Privat
ROLIG: Kornelius har nok ikke fått med seg hva som skjer i verden for tida. Her sover han godt, mens mor benytter sjansen til å forevige et minne fra den spesielle situasjonen. Foto: Privat Vis mer

Mitt første smil, min første hårlokk, min første tann, min første pandemi. Det siste punktet er kanskje ikke det vanligste å føre opp i minneboka for de unge, lovende.

Men for Kornelius (10 uker), mor Mathilde Ellingsen Skjæveland og far Jøran Skjæveland i Stavern, er det nettopp slik det har blitt. Lite visste de om hvordan livet som småbarnsforeldre skulle bli, da deres førstefødte kom til verden 9. januar. De siste ukene har mye handlet om å være kreativ innendørs.

- Han ligger på hurtiglading akkurat nå, sier Mathilde og ler.

Den lille krabaten ved siden av henne har nettopp sovnet. Mammapermen har så langt skilt seg mye fra det hun så for seg. Bestevenninna hennes har også nylig blitt mor. Daglige turer sammen og jevnlige besøk på lokale kafeer var for lengst avtalt. Det har det imidlertid blitt lite av.

CORONAVIRUSET: Alt du trenger å vite om coronaviruset. Kan barn gå på skolen? Kan man bryte en karantene? Bør gravide være mer bekymret? Lege Harald Meling Dobloug gir deg svarene. Vis mer

Sosialt liv på vent

- Jeg gledet meg til å være sammen med andre småbarnsforeldrene, noe som ikke har vært så lett å få til. Den egoistiske siden av meg tenker at dette er kjipt, og det blir mange timer å fylle inne. Samtidig er jeg helt klar på at vi må følge de retningslinjene vi nå får beskjed om. Det har jeg full forståelse for, sier den nybakte mora som er lettet over at fødselen var unnagjort i god tid før situasjonen mange sykehus nå befinner seg i.

INNEKOS: Mathilde og Kornelius gjør det beste ut av situasjonen, og koser seg mye inne. Foto: Privat
INNEKOS: Mathilde og Kornelius gjør det beste ut av situasjonen, og koser seg mye inne. Foto: Privat Vis mer

Knappe to uker har gått siden blant annet Ahus innførte strenge retningslinjer. Hvis mors partner opplever luftveisinfeksjon eller smitte, får ikke vedkommende være til stede under fødselen. Skjæveland er glad det aldri ble et tema. Nå fokuserer hun i stedet på å få dagene til å gå.

- Vi er alle friske, så det blir en tur ut hver dag. Jeg er i overkant sosial, og kjenner at det er litt ekstra vanskelig nå. Selv besteforeldrene hans, som bor bare noen hundre meter unna oss, har ikke møtt ham de siste ukene. Jeg tar heller ingen sjanser på å slippe folk vi møter på tur nær vogna, og er i grunn mer redd for Kornelius enn meg selv, selv om barn ikke ser ut til å bli alvorlig syke, forteller hun.

Baking, kosing, puslespill og en god del fotografering. Matlaging, halvsette TV-serier og «prosjekt tøm fryseren». Ekstremt mye håndvask, antibak og selvsagt bleieskift. Dagene fyller mor og sønn med ganske standard ting.

- Vi har blitt gode på selfies og filter. Man må bare gjøre det beste utav det, sier Skjæveland lattermildt.

Direktesendt dåp

Og flere bilder skal det bli om bare få dager. Søndag 5. april skulle Kornelius døpes med familie fra både nærområdet og Vestlandet til stede. Dåpen vil bli gjennomført, men minstemanns første fest er satt på vent på ubestemt tid.

I kirka får bare foreldrene og fadderne komme. For at de som ikke kan ta turen likevel skal få ta del i den store dagen, har familien tenkt alternativt.

- Dåpen sender vi direkte på Facebook, så de får sett den der. Det blir selvsagt ikke det samme, men det er det beste vi får til nå, sier Mathilde.

Forelder i krisesituasjon

Steinar Sunde er psykologspesialist ved Familievernkontoret i Molde og står sammen med Bufetat bak nettstedet littsint.no med råd til foreldre. Han har forståelse for at det kan være utfordrende å være forelder med den pågående krisen, men oppfordrer samtidig alle med barn om å tenke på situasjonen som en periode med ekstra tid til å knytte bånd.

For de med små barn, har Sunde flere gode råd til hvordan man kan takle situasjonen best mulig - både for barnet og deg selv.

- Mange har en tendens til å tenke at barn gjør ting mot oss for å være vanskelige. Det finnes ingen grense for hva folk kan få seg til å tenke, for eksempel at ettåringen velter et melkeglass med vilje og smiler ondskapsfullt etterpå. Det har store konsekvenser for hvordan man reagerer. Man tillater seg selv å bli sintere og utagere mer, sier Sunde til Dagbladet.

Psykologspesialisten forklarer at dersom man i stedet klarer å tenke at barnet bare gjør og utforsker ting helt normalt, så vil det i stedet vekke helt andre følelser og mer tålmodighet.

Det å finne denne roen vil ifølge Sunde også gjøre hverdagen lettere generelt.

- Vil man roe ned en ettåring og få barnet til å sove, så skal man puste rolig. Du kan lage sovelyder og roe ned. Er man stresset, så vil ungen fange opp disse følelsene og speile dem. Da vil man oppnå motsatt effekt. En ettåring har en enormt god evne til å merke foreldrenes følelser, forklarer han.

SMITTETALL: FHI presenterte tirsdag 24. mars sin nyeste tabell for smittespredning. Tabellen har tre vurderinger av hvor mange mennesker hver coronasmittede nordmann i gjennomsnitt smitter: 2,4 eller 1,3 eller 0,9. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Framsnakk deg selv

Ifølge Sunde er det også lett å bli selvkritisk i en situasjon der det kan føles som at man ikke mestrer foreldrerollen. Ekstra tid til selvevaluering trenger ikke nødvendigvis slå positivt ut. Helt unødvendig, slår spesialisten fast.

- Vi tror vi gjør noe galt, men det er tanken på dette som er gal. En god test kan være å si det du tenker høyt, og tenk at du skal si det til noen andre. Ville du gått bort til naboen og si «er du klar over at du er en elendig mor eller far, har du egentlig noen verdi for den ungen»? Selvsagt ikke, og det skal du heller ikke si til deg selv, sier Sunde, som oppsummerer rådene slik:

- Ungene er ikke ute etter å ta deg, ikke vær kritisk til det du gjør og måten du gjør det, og benytt muligheten og tida til å være en god rollemodell og til å knytte tette bånd. Da får både du og barnet det bedre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!