Slik taklet Obama israeleren som ville avbryte talen hans

Publikum svarte med applaus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barack Obama holdt i dag flere taler under sitt besøk i Israel og Palestina.

Under en av dem gjorde en av tilskuerne sitt aller beste for å avbryte ham. Det taklet den amerikanske presidenten greit.

- Dette er del av den livlige debatten vi har snakket. Dette er bra, sa Obama.

Han brukte hånda som skygge for øynene for å speide etter møteplageren og satte hånda bak øret for å gi inntrykk av at han hørte.

Publikum svarte med applaus.

- Jeg må innrømme at jeg fikk satt i stand det der for å føle meg hjemme, spøkte Obama.

- Jeg ville ikke følt meg komfortabel hvis det ikke var en møteplager (heckler) her

Spion Ifølge rapporten fra den amerikanske pressepoolen ropte mannen om Jonathan Pollard, som er dømt for å ha spionert mot USA for Israel.

Obama fikk også brukt tiden til å snakke om politikk og konfliktene i området. De israelske bosetningene tjener ikke freden, men er et hinder for fred, slo han fast i en tale tidligere på dagen.

- Israelerne må innse at fortsatt byggevirksomhet i bosetningene ikke tjener, men hindrer freden, og at et uavhengig Palestina må være levedyktig. Da må det trekkes opp reelle grenser, sa Obama i en TV-overført tale til israelske studenter i Jerusalem torsdag.

Hele talen kan du lese her.

- Når man ser på befolkningssammensetningen vest for Jordan-elven, så er det bare gjennom å etablere en uavhengig og levedyktig palestinsk stat at Israel kan få trygghet og blomstre som en jødisk og demokratisk stat, sa Obama.

- Ikke rettferdig President Obama kom også med kritikk av Israels kontroll med palestineres bevegelser:

- Det palestinske folkets rett til selvbestemmelse og rettferdighet må også anerkjennes. Sett dere selv i deres situasjon - se verden igjennom deres øyne. Det er ikke rettferdig at et palestinsk barn ikke han vokse opp i en stat som er hennes egen, og lever med tilstedeværelsen av en fremmed hær som kontrollerer hennes foreldres bevegelser hver dag, sa presidenten.

- Det er ikke rettferdig når israelske bosetteres vold mot palestinere får gå ustraffet.

- Det er ikke riktig å hindre palestinere i å dyrke egen jord, å begrense en students muligheter til å bevege seg på Vestbredden, eller å forflytte palestinske familier fra sine hjem. Verken okkupasjon eller utestengelse er svaret. Akkurat som Israel bygget en stat i sitt hjemland, har palestinerne en rett til å være et fritt folk i sitt eget land, sa Obama.

Økende frustrasjon Han advarte videre Israel mot å isolere seg ytterligere og slo fast at omverdenens frustrasjon nå er økende.

Også under samtalene med Israels statsminister Benjamin Netanyahu understreket Obama at den israelske byggevirksomheten i de okkuperte områdene ikke er forenlig med den tostatsløsning både Israel, USA og palestinerne offisielt går inn for.

Han nevnte spesielt det nye prosjektet E 1, et prosjekt med flere tusen boliger sør for Jerusalem som ville kutte en eventuell palestinsk stat i to.

Forut for kritikken av Israels politikk, som kom i andre halvdel av talen, var Obama overstrømmende i sin støtte til Israel og i sin respekt for jødisk historie og tradisjon. Han slo blant annet over på hebraisk en rekke ganger.

Han snakket også om Pesach - den jødiske påsken, og avslørte at han har innført denne tradisjonen i Det hvite hus.

Han understreket også at han er «president i det landet dere kan regne som deres nærmeste venn».

Obama fant også tid til å rose de «modige» israelske lederne som tidligere har tatt skritt for å oppnå fred, som Menachem Begin og Yitzhak Rabin.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ble ikke nevnt i samme ordelag.

Ikke konstruktivt Under et besøk hos president Mahmoud Abbas i Ramallah torsdag, oppfordret Obama palestinerne til ikke å gi opp engasjementet for fred, uansett hvor vanskelig det blir.

Abbas gjentok at det ikke er aktuelt for palestinerne å sette seg til forhandlingsbordet igjen, så lenge Israel fortsetter med å utvide bosetningene.

Obama mente derimot at byggestans ikke trenger å være en betingelse for å gjenoppta forhandlingene.

USAs utenriksminister John Kerry skal de neste dagene gjøre et forsøk på å bringe partene nærmere hverandre igjen, opplyste han.
Må gjøre sitt Abbas understreket at palestinerne fortsatt tror fred er mulig. Men fred kan ikke skapes gjennom vold, okkupasjon, murer, bosetninger, fengslinger, beleiring og benektelse av de palestinske flyktningenes rettigheter, sa han.

Obama fastholdt at palestinerne og hele araberverdenen også har et ansvar for å normalisere forholdet til Israel.

- Palestinerne må innse at Israel vil forbli en jødisk stat og at israelerne har rett til å insistere på sikkerhet, sa han.

Palestinsk skuffelse Trass i at et militærband spilte glade marsjer og en rød løper var lagt ut, var det alvorlige ansikter som preget velkomsten da Obamas helikopter hans landet i Ramallah.

Palestinerne er skuffet over hvor lite Obama har oppnådd etter at han i sin første periode lovte å prioritere fred i Midtøsten.

Som en påminnelse om konfliktens voldspotensial avfyrte militante palestinere på Gazastripen torsdag morgen to raketter mot Sderot i Israel.

Angrepet forårsaket ingen skader, men ble fordømt i klare ordelag både av Abbas og Obama. Den al-Qaida-tilknyttede, ekstremistiske salafistgruppen Magles Shouraal-Muhahddin har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Møtte veggen Obama gikk ut høyt på banen i sin første presidentperiode i håp om å bli den som etter flere tiår med krig og konflikt kunne skape fred mellom israelere og palestinere.

I sin tale i Kairo sa han at USA ikke anser bosetningene som legitime.

Men i løpet av 2010 møtte han veggen da Netanyahu plent nektet å stanse utvidelsen av bosetningene, og palestinerne nektet å fortsette forhandlinger så lenge byggevirksomheten fortsatte.

Det er uklart hvorfor Obama dro til Midtøsten uten å ha med seg en klar plan for fredsprosessen, nå da Netanyahu akkurat har stablet på beina en ny regjering som inkluderer partiet Jødiske hjem, som er en sterk forkjemper for bosetninger.

(Dagbladet/NTB)

PÅ VESTBREDDEN: USAs president Barack Obama (t.h.) møtte i dag Palestinas president Mahmoud Abbas på Vestbredden. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix
PÅ VESTBREDDEN: USAs president Barack Obama (t.h.) møtte i dag Palestinas president Mahmoud Abbas på Vestbredden. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix Vis mer