Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slik tapper vi norske bankkort

Bulgarsk mann (27) la alle kortene på bordet da han ble tatt med to videokameraer, fem magnetstripelesere, opptaker, PC, superlim og kniv.

MONTERING: Disse to mennene er siktet i en omfattende skimmingsak i Bergen og Oslo. Her monterer de angivelig skimmingutstyr på en minibank i Oslo. Bulgareren som ble dømt nylig kom aldri så langt at han rakk å montere noe utstyr, han ble tatt på grensa. Foto: Politiet
MONTERING: Disse to mennene er siktet i en omfattende skimmingsak i Bergen og Oslo. Her monterer de angivelig skimmingutstyr på en minibank i Oslo. Bulgareren som ble dømt nylig kom aldri så langt at han rakk å montere noe utstyr, han ble tatt på grensa. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En bulgarsk mann (27) er dømt til åtte måneder fengsel i Oslo tingrett. Han ble tatt på svenske grensa sammen med en annen bulgarer. I bilen hadde de to avansert skimmingutstyr.

- Vi hadde med skimmingutstyret fra Bulgaria. Vi kjørte bil fra Bulgaria og hit. Da vi passerte grensen ble vi stoppet og kontrollert av tollvesenet og de fant skimmingutstyret. Politiet kom og jeg forklarte hva som hadde skjedd, forklarte 27-åringen i retten.

De to bulgarerne hadde med seg to videokameraer, fem magnetstripelesere, en spesiell opptaker, en PC, en tube superlim og en kniv.

Fester kameradelen I retten forklarte 27-åringen hvordan de opererer:

- Man fester kameradelen over skjermen, og resten av utstyret festes der man putter inn kredittkortet. Det festes med dobbeltsidig tape. PC-en skulle benyttes til å laste ned informasjon fra utstyret. Vi hadde tenkt å bruke min PC, HP?en, men man kan bruke en
hvilken som helst PC, sa mannen.

27-åringen hevder han fikk utstyret fra en ukjent person i Bulgaria.

- Jeg ble forklart at jeg måtte henge opp utstyret, og at jeg ville bli kontaktet når jeg kom tilbake til Bulgaria. Vi skulle bli oppringt eller kontaktet for å gi videre informasjonen. Den som fikk informasjonen skulle bearbeide den og ta ut penger. Vi hadde ikke fått noen penger på forhånd, vi dekket reiseutgiftene selv, hevdet han.

Bulgareren har fått noe strafferabatt fordi han la alle kortene på bordet. Men retten bemerker også at skimmingkriminalitet er et stort samfunnsproblem.

- Skimmingkriminalitet har store økonomisk skadevirkninger, primært for bankene som har utstedt de kort som kopieres, men medfører også store ulemper for de privatpersoner som rammes, og rammer tilliten til samfunnets betalingssystemer, heter det i dommen.

Lovendring Bakmennene bak skimmingforsøket er ikke tatt.

- De som blir pågrepet i Norge vil i stor utstrekning være kurérene, de som innfører og monterer utstyr. Retten mener derfor at allmennpreventive hensyn tilsier at også innførsel bør straffes strengt.

Bulgareren er en av de første som dømmes etter at regjeringen endret lovverket om skimmingutstyr.

I oktober i fjor kom Høyestrett fram til at utlendinger ikke kunne straffes for å ha tatt med skimmingutstyr til Norge. Men regjeringen handlet raskt, og endret lovverket slik at det ble ulovlig.

I november i fjor ble en bulgarsk skimmingbande avslørt i Oslo og Bergen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media