Slik tapte Hillary

Nå leder Obama også i antall superdelegater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ingen skjønner hvorfor Hillary Clinton fortsetter valgkampen.

Tirsdagens resultater i Indiana og North Carolina viste med all tydelighet at det er Barack Obama som skal kjempe mot republikanernes John McCain om å bli USAs neste president.

Som enda et tegn på hvilken vei det går, gikk Obama også forbi Hillary i antall superdelegater i går, skriver avisa The New York Times.

Mens Obama nå har sikret seg støtte fra 265 superdelegater som står fritt til å stemme på hvem de vil, har Hillary 264.

Som så mye annet i demokratenes nominasjonskamp i valgåret 2008, er også disse tallene et eksempel på hvordan den antatt sterkeste kandidaten, Hillary, har tapt forspranget til den 14 år yngre førstegangssenatoren.

Hillarys feil
Nå letes det etter svar på hvordan velkjente Hillary, USAs tidligere førstedame med et bredt politisk nettverk, kunne tape valget mot den relativt ukjente og uerfarne Obama.

Magasinet Time har listet opp fem store feil som gjør at Hillary med all sannsynlighet må se langt etter nominasjonen.

«Hillary feilbedømte stemningen», skriver Time. I en valgkamp der ordet «forandring» ble det nye moteordet, satset Hillary på at hennes varemerke erfaring skulle selge bedre blant bedre velgerne.

STORFAVORITTEN: Da startskuddet for valgkampen gikk i Iowa var Hillary forhåndsfavoritten. Hun hadde det mest profesjonelle valgkampmaskineriet og pengesterke støttespillere i ryggen. Joe Raedle/Getty Images/AFP/SCANPIX
STORFAVORITTEN: Da startskuddet for valgkampen gikk i Iowa var Hillary forhåndsfavoritten. Hun hadde det mest profesjonelle valgkampmaskineriet og pengesterke støttespillere i ryggen. Joe Raedle/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

Det gjorde det ikke et land i økonomisk krise og med krigføring både i Irak og i Afghanistan.

- Å være den perfekte Washington-innsideren er ikke det du vil være i et år da folk ønsker forandring, sier Obamas sjefstrateg, David Axelrod.

Behersket ikke spillereglene

Hillarys valgkampstrateger så heller ikke ut til å forstå spillereglene. Hennes sjefstrateg Mark Penn antydet at en tidlig seier i California ville sikre Hillary nominasjonen, fordi da ville hun sikre seg alle delstatens 370 delegater.

Problemet med den strategien er at delegatene fordeles proporsjonalt, én kandidat kan umulig stikke av med alle delegatene.

- Hvordan kan det ha seg at den tiljublede sjefstrategen ikke forstår proporsjonal fordeling, sier en av demokratenes partiveteraner, Harold Ickes.

Gjennom hele primærvalgkampen fortsatte Hillary-leiren å satse på å vinne store, folkerike stater som Ohio, Texas, Pennsylvania og Indiana. Det var en strategi som til dels virket, det var bare ikke nok.

Ikke bare undervurderte Hillary verdien av de mindre statene, hun undervurderte også betydningen av de såkalte caucus-valgene. Det vil si allmøter der velgere med partitilhørighet diskuterer seg fram til hvilken kandidat de mener er best.

Slik tapte Hillary

Mens Hillary-leiren mente at deres kjernevelgere - kvinner, eldre og arbeiderklassefolk - neppe ville bry seg med å delta på slike allmøter, satset Obama på caucus-valgene og det var slik han passerte Hillary i antall delegater.

Glemte Internett 

Hillary, etter to presidentperioder som førstedame i Det hvite hus, fikk sine gamle bekjente og mektige venner til å skrive ut store sjekker for å finansiere valgkampen.

Obama derimot brukte Internett for å få tilhengerne til å donere små summer. Flere enn 800 000 har registrert seg og gitt penger, gjerne bare 5, 10, 50 dollar av gangen.

Og mens Obama-tilhengerne fortsatte å gi småbeløp og satte stadig nye innsamlingsrekorder, gikk Hillary tom for penger. Hennes mer pengesterke støttespillere hadde allerede maksimumsbeløpet på 2300 dollar, og kunne dermed ikke gi mer penger.

Derfor har Hillary måtte ta nærmere 60 millioner kroner av egen lomme for å holde valgkampen gående.

Trodde ikke valgkampen skulle vare så lenge

Alt tyder på at Hillary og hennes valgkampstab hadde regnet med en tidlig seier. Derfor hadde de ingen plan B da det viste seg at Obama gjorde det bedre enn forventet.

Obamas valgkampstrateger derimot, sørget hele tiden for å se framover, skriver magasinet Time.

Allerede i februar, var Obamas valgkampsjef, David Plouffe, i North Carolina og sa at «delstatens primærvalg kunne vise seg å bli veldig viktig for nominasjonen».

Det var på et tidspunkt da ingen trodde at det skulle bli tilfellet.

Når, ikke om

Nå er det store spørsmålet når, ikke om Hillary trekker seg. I dag skal New York-senatoren delta på morsdagsfeiring i hjembyen New York senere i dag sammen med datteren Chelsea.

I de neste dagene skal hun etter planen drive valgkamp i West Virginia.

Obama på sin side, later i hvert fall som om han rekker ut en hjelpende hånd til Hillary.

- Jeg vil gjerne ta en grundig diskusjon med senator Clinton om hvordan jeg kan få henne til å føle seg vel med prosessen og få henne på laget framover, sier Obama, ifølge The New York Times.

Med seks primærvalg igjen er Obama 166 delegatstemmer fra de 2025 som er nødvendig for å vinne demokratenes nominasjon.