Stortingsvalget, velgerundersøkelsen

Slik tapte Jonas valget: Taktiske stemmer til Venstre kan ha avgjort

Arbeiderpartiets rekordstore tilbakegang hadde lite å si for maktbalansen mellom venstresiden og høyresiden.

TAPTE MEST TIL SP: Jonas Gahr Støre tapte mest stemmer til Sp og resten av den rødgrønne blokka. Tapet til Sp var på 1,8 prosent, viser den ferske velgerundersøkelsen. Foto: Lars Eivind Bones
TAPTE MEST TIL SP: Jonas Gahr Støre tapte mest stemmer til Sp og resten av den rødgrønne blokka. Tapet til Sp var på 1,8 prosent, viser den ferske velgerundersøkelsen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Aps tilbakegang ved Stortingsvalget hadde lite å si for balansen mellom den borgerlige blokken og de rødgrønne. Det viser velgerundersøkelsen, som valgforskerne Bernt Aardal og Johannes Bergh står bak som ble publisert i dag.

Årsaken er at Arbeiderpartiets tapte velgere først og fremst til den rødgrønne siden, til SP og SV spesielt. Totalt sett taper Ap 4,1 prosentpoeng til den rødgrønne siden, men vinner 0,5 prosentpoeng fra de borgerlige partiene.

Taktiske stemmer til Venstre kan derimot ha avgjort valget.

Vellykket taktikk

- Venstre mister stemmer 2/3 av velgerne sine fra forrige valg. En skulle tro de skulle gjøre et dårlig valg, men de reddes av stemmer fra Høyre. Det tyder på taktisk stemmegivning. Og at det har vært vellykket taktisk stemming, det var helt avgjørende for flertallet at de kom over sperregrensen, sier Bergh.

Til tross for at Venstre på de aller fleste meningsmålinger før valget lå under sperregrensen, klarte partiet å komme over, med 4,4 prosent.

Hele 39 prosent av Venstres velgere i 2017 hadde stemt Høyre ved forrige valg. «Noen av disse velgerne kan selvsagt ha stemt på Venstre av ikke-taktiske grunner, men dette minner unektelig om situasjonen i 2005 da mange Høyre-velgere stemte på Venstre for å sikre et borgerlig flertall på Stortinget,» skriver forskerne i sin rapport.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.