Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik tar du en løgner

Ny løgndetektor skal utvikles, men slik avslører du en løgn helt uten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) En løgndetektortest som kan lese tankene dine? Ikke umulig, skal vi tro et amerikansk forskningprosjekt. Forsvarsdepartementet har gitt Jennifer Vendemia 30 millioner kroner for å jobbe med teorien om at hjernebølger kan avsløre løgn, melder BBC

Hun mener at et slikt system vil ha en treffsikkerhet på mellom 94 og 100 prosent, noe som er en forbedring fra de eksisterende løgndetektorene som måler hjerteslag, blodtrykk, åndedrett og svette.

Vendemia plasserer 128 elektroder i ansiktet og på hodet, som plukker opp bølgene i løpet av et sekund. Objektet vil reagere med en gang vedkommende blir stilt et spørsmål.

I menneskets natur

Å lyve og lure folk ligger i den menneskelige natur. Vi gjør det helt fra vi er små, enten det er for å belønnes, slippe straff eller for å framstå bedre. De fleste løgnene våre er imidlertid hvite, små løgner.

Ifølge amerikanske psykologer blir vi løyet for 200 ganger hver eneste dag.

Pär-Anders Granhag, doktor i rettspsykologi ved Göteborgs universitet, har noen gode råd når det gjelder å avsløre en løgner.

- Han sitter mer stille og møter blikket oftere enn en som forteller sannheten. I et politiavhør oppfører mange mistenkte seg overkontrollert, repeterende og velformulert. De gestikulerer ikke, trommer ikke med fingrene og blikket vandrer ikke, har Granhaug sagt til Aftonbladet.

- Se på Bill Clinton. Da han ljugde om sitt forhold til Monica Lewinsky stirret han rett inn i kamera, og hvert ord hadde en tilsynelatende ærlig framtoning.

Løgnerens framtoning

Her er noen andre tegn som kan tyde på at en person ikke forteller sannheten:

• Vedkommende blir stresset, noe som fører til økt blodtilstrømning blant annet i nesa. Den blir rødere, og løgneren får lyst til å klø seg på den.

• Løgneren ler sjeldnere og snakker ofte i et høyere toneleie. På et ubekvemt spørsmål kan løgneren svare benektene samtidig som han nikker med hodet.

• En løgner er ofte godt forberedt på beklemte spørsmål og kan snakke raskt og uhindret. En som forteller sannheten tviler ofte mer og leter etter svarene i hukommelsen.

• Historien er rett og slett for bra til å være sann. Ikke bare når det gjelder innhold, men også når det gjelder hva personen husker av detaljer.

Helt sant, asså ...

Dette er fire vanlige måter å ljuge på:

• Forvrenging

Personen beholder deler av sannheten, men forvrenger resten for å villede.

• Blank løgn

Ingenting er sant, og personen forteller av ren fantasi.

• Tilbakeholding

Personen holder tilbake informasjon som han vet er viktig, er stille og later som ingenting.

• Hvit løgn

En harmløs vinkling av virkeligheten som vanligvis ikke forarger.

UPOPULÆR BLØFF: Johann Mühlegg ble ikke populær da han jukset seg til OL-gull.
RETT I KAMERA: - Se på Bill Clinton. Da han ljugde om sitt forhold til Monica Lewinsky stirret han rett inn i kamera, og hvert ord hadde en tilsynelatende ærlig framtoning, sier en svensk doktor i rettspsykologi.
BENEKTET AMERIKANSKE FRAMSTØT: Den irakiske informasjonsministeren Mohammed Saeed al-Sahaf ble kalt Komiske Ali etter sine løgner til pressen og Vesten.