Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik tas den ebolasmittede kvinnen imot

Dette skjer når den ebolasmittede kvinnen kommer til Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges fremste eksperter på smittespredning og smittevern står klare når den ebolasmittede kvinnen fra Leger Uten Grenser kommer til Gardermoen i et spesialinnredet fly ved 10-tida i dag.

• Transporten: Den ebolasmittede kvinnen blir transportert hjem fra Freetown i Sierra Leone i et spesialutstyrt privatfly. Hun blir tatt inn i et avstengt område og tatt imot av topptrent personell.

Kvinnen vil bli transportert til et nasjonalt høysikkerhetsisolat ved Oslo universitetssykehus Ullevål. Personellet i ambulansen vil ha heldekkende overtrykksdrakter, og må ha med sett ekstra drakter, reservebatterier og Suct tape for å tette rifter.

•Mottak på Ullevål Ved Ullevål sykehus står et stort helseteam klart. Det er infeksjonslege Arne Broch Brantsæter, som leder ebolaberedskapen ved sykehuset, som vil lede behandlingen av kvinnen. Brantsæter er en av Norges mest erfarne smittevernleger.

Den smittede kvinnen blir plassert i en «smittekuvøse» med ekstra væsketett bunn, ilagte absorpsjonsduker og tilkoblet utstyr.

• Behandlingen Det finnes ingen medikamenter som har dokumentert klinisk effekt på ebolasmittede. Sykehuset er i dialog med internasjonale milijøer om eksperimentell og utprøvende behandling.

Ifølge overlege Dag Kvale ved Oslo universitetssykehus vil legene prøve å behandle den smittede kvinnen med ulike metoder, og starte med en såkalt støttebehandling.

- Vi vil første kartlegge tilstanden med blodprøver og en enkel klinisk undersøkelse. Hovedelementet i behandlingen er støtteterapi, det vi si væske- og saltbehandling som er riktig dosert, sier Kvale til VG.

•Blir frisk? Ebolaviruset gjør at kroppen bryter seg selv ned innenfra. Infeksjonslege Broch Brantsæter sier til avisa at ebola er en av de mest alvorlige sykdommene man kjenner, og at mange dør.

- Men det er også sant at mange overlever. Ved å behandle symptomer og komplikasjoner kan vi holde de syke i live så lenge at kroppens immunforsvar selv klarer å bekjempe ebolavirset, sier Brantseter til VG.

SPESIALTRANSPORT. Helsearbeidere legger den spanske ebolapasienten Manuel Garcia Viejo i en spesialbåre etter at han kom tilbake fra Spania. Også den norske ebolasmittede kvinnen vil tatt imot på Gardermoen og transportert på tilsvarende måte til Oslo universitetssykehus Ullvevål. Foto: Reuters
SPESIALTRANSPORT. Helsearbeidere legger den spanske ebolapasienten Manuel Garcia Viejo i en spesialbåre etter at han kom tilbake fra Spania. Også den norske ebolasmittede kvinnen vil tatt imot på Gardermoen og transportert på tilsvarende måte til Oslo universitetssykehus Ullvevål. Foto: Reuters Vis mer

Det vil normalt ta én til to uker før legene kan si om en ebolasyk pasient blir frisk eller ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling