Slik tenker morderen

En ung mann som ville voldta, men som møtte motstand fra Anne Slåtten (22) og drepte henne i panikk for å få henne taus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØRDE/OSLO (Dagbladet): Slik beskriver den svenske psykiateren Ulf Åsgård drapsmannen i Førde til Dagbladet. Psykiatrieksperten har tidligere jobbet for både Rikskriminalpolitiet og Säkerhetspolitiet (SÄ PO) i Sverige.

Etterforskerne i Førde vurderer nå om de skal få laget en gjerningsmannsprofil.

-  Vi har ikke begynt på noe slikt som en gjerningsmannsprofil, men dette arbeidet kan komme, sier lensmann Kjell Fonn til Dagbladet.

Likhetstrekk

Ulf Åsgård har vært aktiv i arbeidet med å utvikle gjerningsmannsprofiler i alvorlige kriminalsaker.

-  Jeg må ta forbehold om at jeg ikke har alle etterforskningens opplysninger i denne saken, og at de antakelser jeg gjør om gjerningsmannen, er basert på den informasjon som er offentlig tilgjengelig, sier Åsgård.

Han understreker at det aldri er mulig å dekke alle eventualiteter i en slik sak, og hendelsesforløpet kan være et helt annet enn det han skisserer, men at hans erfaring tilsier at det ofte er likhetstrekk mellom kriminalsaker og gjerningsmenn som kan hjelpe etterforskerne.

For å få henne taus

-  Dette er en velkjent type drapshandling. Jeg tror det handler om en ung lokal mann, kanskje i 30-åra, som har forsøkt å overfalle en kvinne, sannsynligvis for å voldta henne. Han møter en veldig motstand hos kvinnen, og han takler ikke situasjonen. Han dreper henne for å få henne taus, sier Åsgård.

Deretter flykter gjerningsmannen fra åstedet.

-  Han flykter som i panikk. Nå sitter han hjemme og trykker. Han venter på at politiet skal komme og banke på døra. Han er livredd, sier psykiateren.

Politikilder bekrefter overfor Dagbladet at Åsgårds analyser er svært interessante. Etterforskerne i Førde mener de jakter på en lokal gjerningsmann. Åstedet bærer til dels preg av kamp. Anne Slåtten kan ha forsøkt å flykte fra drapsmannen, men ble innhentet og skjøvet inn i veikanten. Her har hun etter all sannsynlighet kjempet for livet.

Vil ligge lavt

Ulf Åsgård beskriver drapsmannen som en kaotisk eller uorganisert gjerningsmann, og tror ikke han vil slå til igjen med det første - om i det hele tatt.

-  Dette var nok i grunnen ikke planlagt. Ofte er det utløsende mekanismer i gjerningsmannens liv som foranlediger en slik hendelse. Kanskje har det vært problemer i en relasjon han har, eller så har han lidd en form for nederlag i det siste. Uansett hvorfor, så vil han ligge helt lavt nå, sier Åsgård.

Taktikken til politiet i Førde er nettopp å gjøre gjerningsmannen nervøs.

De vet at han trolig følger med i etterforskningen gjennom pressen.

Det kan hende at han har vært inne til avhør hos politiet.

Åsgård tror ikke at Anne Slåtten kjente sin drapsmann.

-  Jeg tror ikke at de kjente hverandre. Dersom de gjorde det, ville gjerningsmannen ikke ha angrepet henne så langt fra hennes hjem, eller utendørs. Hvis de kjente hverandre, ville han mer sannsynlig kontaktet henne i hjemmet, og han hadde trolig ikke behøvd å overfalle henne på den måten. Men det er ikke utenkelig at gjerningsmannen har sett og visst om hvem Anne Slåtten var, og han kan ha forfulgt henne. Førde er jo også et lite sted, der de fleste trolig kjenner hverandre, sier Åsgård.

Tilfeldig

Han sier drapet har likhetstrekk med andre seksualdrap, men også at det er mange forskjeller.

-  Når jeg sammenlikner dette drapet med drapet på Trude Espås, er det en himmelvid forskjell. Mens Geiranger-drapet synes planlagt, virker dette tilfeldig. Jeg tror det er to helt ulike typer gjerningsmenn, sier Åsgård.

Han tror ikke at drapsmannen i Førde har drept før, og han behøver heller ikke ha bedrevet seksualvold mot kvinner tidligere.

VURDERER PROFIL: Etterforskerne i Førde vurderer om de skal få laget en gjerningsmannsprofil. - Dette arbeidet kan komme, sier lensmann Kjell Fonn (t.h.) til Dagbladet, her sammen med kriposetterforsker Torbjørn Aasbø.
ERFAREN: Ulf Åsgård har lang erfaring som gjerningsmannsprofilerer i Sverige.