Slik tenker USA-ambassaden egentlig om våre folk

Jonas, Jens og Kristin får passet påskrevet.

AVSLØRES: USAs syn på flere norske regjeringsmedlemmer. Jens Stoltenberg beskrives som «ikke en sterk ideolog eller leder». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
AVSLØRES: USAs syn på flere norske regjeringsmedlemmer. Jens Stoltenberg beskrives som «ikke en sterk ideolog eller leder». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske statsråder får passet påskrevet i dokumenter som diplomater ved USAs ambassade har sendt hjem.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) omtales som «ikke en sterk ideolog eller leder» i dokumentene som er lekket til varslernettstedet WikiLeaks og som omtales i Aftenposten.

Videre heter det i karakteristikkene av Stoltenberg:

«Liker å portrettere seg selv som en ungdommelig og energisk leder, modellert etter britiske Labour-leder Blair».

Videre heter det om Stoltenberg at han er mer interessert i å snakke om norske OL-medaljer enn om utenrikspolitikk, som han «åpenbart ikke er komfortabel med å snakke om....».

Om utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) heter det:

«Støre tror han er moralsk overlegen og smartere enn de fleste».

Om daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) rapporterer USA-diplomatene på et tidspunkt følgende:

«Halvorsen og SV er blitt tuktet, og bør være stillere for en stund. Vi håper dette vil føre til litt roligere seiling i våre relasjoner med den rødgrønne regjeringen, i hvert fall for en stund».

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) omtales slik:

«Ser på seg selv mer som en som skal fremme fredsinitiativ enn å drive med bistandsarbeid».

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er i hardt vær for tiden i sykehussaken, men var nok mer interessant for amerikanerne da hun var forsvarsminister i forrige periode. I rapportene hjem fra ambassaden het det:

«... et av de svakeste regjeringsmedlemmene .... er fullstendig overskygget i regjeringsinterne debatter av sterke personligheter som Støre, Halvorsen og Solheim».

Også daværende statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Olje- og energidepartementet får sin karakteristikk av USA-diplomatene:

«Selv hennes egen stab lurer av og til på hvorfor hun er medlem av Senterpartiet, som er kjent for å være mest populær blant drikkfeldige Nei til EU-bønder fra Midt-Norge», heter det.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) rapporteres å være «svak og lett å styre for byråkratene».

(NTB)

OVERKJØRES: Daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen blir hudflettet av USAs ambassadør, Benson K. Whitney. Foto: Morten Holm / SCANPIX
OVERKJØRES: Daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen blir hudflettet av USAs ambassadør, Benson K. Whitney. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer