Slik tester mannen med kofferten parfyme på Gardermoen

Blakk drosjesjåfør dømt for tyvgods til 50 000 kroner på dagsturer fra Estland.

GARDERMOEN: En mann fra Estland er tatt i varetekt etter at han stjal varer på tax free-butikken på Gardermoen. Video: Oslo lufthavn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sjekk høyre-/venstrehåndsfintene til mannen med kofferten i parfymebutikken på Oslo lufthavn Gardermoen i videoen over.

Med sølvfarget trillekoffert i venstre hånd, dresspose over høyre arm og nesten usynlig skulderveske under vid ytterjakke, sjekker mannen duften på øverste hylle.

Få, om noen i det hele tatt, legger merke til at flasker i totusenkronersklassen, forsvinner i ledige bagasjerom.

Men det gjør de klarsynte overvåkningskameraene på landets hovedflyplass. Da vekterne griper inn søndag ettermiddag, har ialt seks butikker registrert at luksusvarer har passert kortterminalene helt lydløst.

- Russisk statsborger tatt med stjålne varer for 30 000 kroner på Gardermoen, melder Øst politidistrikt på twitter.

Det var ikke den komplette og korrekte historien. I en gjennomgang av søndagens tyveriraid på opptakene fra overvåkningskameraene, ble mannen med kofferten gjenkjent fra samme arena tre dager før.

Tirsdag falt en rekordrask tilståelsesdom i Nedre Romerike tingrett.

Parfyme og jakke til 6 500

Den 46 år gamle russisktalende drosjesjåføren fra Estland ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for tyveri av varer for nesten 50 000 kroner fra taxfree-butikker på Gardermoen - seks butikker søndag og to butikker søndagen før.

Sluttsummen kommer etter oppsummering av tyvgodset: 10 parfymeenheter, som det heter i dommen, solbriller, elektronikk og en jakke til 6 500 kroner med mer.

Alt tyvgodset fra søndag ble beslaglagt fra kofferten og skuldervesken, mens det er mer uklart hvor varene fra de to butikkene torsdag er.

Velkjente dagsturer

Mannen reiste på dagstur Estland - Gardermoen - Estland begge dager for å gå på shopping.

- Det er en velkjent trend fra flyplasser rundt om i Europa at tyver drar på endagsraid med dyre varer i taxfreebutikkene som mål.

- Jeg har hørt om det tidligere på Gardermoen også, men ikke helt spesifikt det ene året jeg har jobbet her, sier hovedflyplassens politisjef Grethe Løland til Dagbladet.

Hun uttaler seg om tyveritrenden før hun er kjent med den ferske tilståelsesdommen.

Mannens forsvarer i Nedre Romerike tingrett, advokat Tom-Daniel Karlstad, bekrefter trenden utfra det han har lært fra denne saken.

- Flyplass er metoden

- Mannen har forklart at han hadde økonomiske problemer. Han fortalte i retten at han via bekjentskaper, derav en navngitt, fikk råd om at flyplassbesøk var en metode for å gjøre noe med det, sier advokat Karlstad til Dagbladet.

- Er mannen domfelt for noen tilsvarende tidligere ?

- Det er ikke noe i sakspapirene eller i retten som opplyser at han er dømt tidligere eller tilhører noe kriminelt miljø. Han opplyser at han jobber som drosjesjåfør.

Mannen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet søndag.

Ifølge advokat Tom-Daniel Kolstad vil han akseptere straffen og starte soningen av de 60 dagene direkte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer