Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik tjener du på den sterke krona

Kronekursen er sterk i forhold til dollar, pund og svenske kroner. Det kan du spare penger på.

STERK KRONE:  Sterk krone gir deg sterk kjøpekraft på nett. Spesielt er det gode muligheter for å gjøre kupp på britiske og amerikanske nettsteder. Foto: Berit Roald / SCANPIX
STERK KRONE: Sterk krone gir deg sterk kjøpekraft på nett. Spesielt er det gode muligheter for å gjøre kupp på britiske og amerikanske nettsteder. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den norske krona har styrket seg i løpet av sommeren, noe som gjør at man kan spare mye på å handle i og fra utlandet.
Spesielt i forhold til pundet er den norske krona rekordsterk om dagen. Et britisk pund koster nå rundt ni kroner.

Lavt pund og dollar
—Det er over 30 år siden pundet var så billig som det er nå. Det kommer også av et svakt pund som fikk juling under finanskrisa, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets.

Krona er ikke veldig sterk i forhold til euro, men styrker seg stadig i forhold til dollaren. Fra å koste over seks kroner i sommer, koster en dollar nå rundt 5,50 kroner.

—Dollaren er tilbake på femtallet, der den også var før finanskrisa. Men i et historisk perspektiv har den i snitt ligget på 7 kroner, så sett i forhold til det er den også billig, sier Viland.

Fortsatt sterk
Hvis vi ser til nabolandet vårt, koster 100 svenske kroner om lag 80 norske kroner i dag.

—Den norske krona kan svekke seg noe mot den svenske, men vi ser for oss at kursen vil ligge nærmere 80-tallet enn 90 framover, sier Viland.

Valutaanalytikeren tror krona trolig vil holde seg sterk i lang tid framover.

—Vi ser for oss en sterk krone i det store og hele det neste året, selv om vi ser en risiko for en korreksjon i det korte bildet, det vil si at vi kan se en noe svakere krone over de neste 1-3 månedene, sier hun.

BILLIG I SVERIGE:  —Alt er billigere i Sverige, sier Sissel Rustad (til høyre)  som her er på shoppig med moren Kirsten Fang. Foto: Aleksander Nordahl
BILLIG I SVERIGE: —Alt er billigere i Sverige, sier Sissel Rustad (til høyre) som her er på shoppig med moren Kirsten Fang. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

Kjøp på nett
—Dette er en veldig god anledning til å gjøre gode kjøp, spesielt fra England og USA. De som ikke har handlet i utlandet før, bør tenke på muligheten nå, sier Peder Inge Furseth, som er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI og ekspert på netthandel.

Husk imidlertid å regne med prisen for frakt og moms.

—Finanskrisen har gjort at flere aktører åpner for nettsalg. Jeg ville sjekket prisene på nett nesten uansett hva du skal ha nå, sier Thorkild Lote, mannen bak Importalen.no, som er en internasjonal netthandelsguide.

Han har følgende netthandelstips.

Kjøp dette på nett
Frilufts- og sportsutstyr: Her er prisforskjellen mellom Norge og utlandet ofte stor, så her kan du spare mye.

Varer under 200 kroner: Alt under 200 kroner er momsfritt og du slipper da også fortollingsgebyret. Kosmetikk, cd-er, dvd-er og pc-spill og elektronikk lønner seg ofte stort. De fleste sender varer opp til 200 kroner fraktfritt, men husk å sjekke dette.

Bøker: Privatpersoner betaler ikke toll på bøker som bestilles over nettet — uansett verdi. Utenlandske bøker og fagbøker kan det derfor være god butikk å handle.

Lote råder deg til å holde deg unna varer som koster mellom 200-400 kroner. —I dette prissjiktet vil toll, moms og fortollingsgebyr spise opp fortjenesten.

LONDON:  Varehuset Harrods lyser opp i julepyntede gater. Rekordsvakt pund gir deg nok en anledning til å legge julehandelen til London. Foto: Keith Hammett
LONDON: Varehuset Harrods lyser opp i julepyntede gater. Rekordsvakt pund gir deg nok en anledning til å legge julehandelen til London. Foto: Keith Hammett Vis mer

Julehandel i London
Det rekordbillige pundet gjør Storbritannia til et godt storbyvalg. DnB NOR antar at et pund vil koste så lite som mellom 9,00 og 9,50 kroner det neste året.

 Med en gang krona er sterk og pundet er svakt, merker VisitBritain at interessen for Storbritannia og London øker kraftig.

—Hadde det ikke vært en så sterk krone, hadde det vært mye større nedgang i besøket til Storbritannia fra Norge i år, sier Kim Henrik Løvlie i VisitBritain.

Spar på hotell
Også rimeligere hoteller taler for at det kan lønne seg å reise til London nå.

—Kapasiteten på hotellrom i byen utvides foran OL i 2012, og sammen med at det har vært færre gjester den siste tida, finner man gode priser på hotellrom, sier Løvlie.

Barneklær og bøker
I tillegg til den gunstige valutakursen, er blant annet barneklær og bøker spesielt billige i Storbritannia på grunn av momsfritak for disse varene. Også småelektronikk er noe nordmenn ofte ser etter i London.

Storbritannia er mer enn London; både reisemål i resten av England og i Skottland og Wales kan nås med rimelige flyreiser hos lavprisselskapene.

Billig harryhandel
100 svenske kroner koster i dag bare 80 norske, og det kan være mye å spare på å legge handleturen til Sverige.

—Sigaretter, alkohol, snus og kjøtt er klassikere, men det meste er billigere over grensa. Dessuten er det større utvalg. Frukt og grønnsaker er ikke så billig, sier Sissel Rustad, som er en erfaren Harry-handler.

Tips til varer
Kjell Larsen, som driver nettstedet grensehandel.info, har disse tipsene til gode kjøp for nordmenn i Sverige:

• Kjøttvarer, som kyllingfilet eller biff, og mer eksklusive varer som parmaskinke.
• Påleggsmat som familien bruker mye av, som skinke eller leverpostei.
• Helsekost CD-er, småelektronikk og pyntegjenstander.
• Briller

I mange butikker får man valget mellom å betale med svenske eller norske kroner på ulike bankterminaler. Larsen oppfordrer til å spørre butikken om dagens vekslekurs, men sier at butikkene generelt er blitt flinkere til å oppdatere kursene til fordel for kunden. Derfor blir ikke forskjellen veldig stor.

—Er man usikker, ville jeg valgt å si at jeg vil betale i svenske kroner med Visa, som ofte har gunstige kurser, sier han.

Tjener godt
Ståle Løvheim ved Nordby kjøpesenter på Svinesund forteller at senteret forventer å omsette for tre milliarder svenske kroner i år. Nesten alt kommer fra oss nordmenn.

—Vi regner med at krona holder seg sterk fram til julehandelen, som stort sett begynner midt i november hos oss. Vi kan allerede nå love at det blir tidenes julehandel, og har dessuten utvidet med flere butikker, forteller han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling