MER FOR PENGA: Det siste halvåret har bensinprisen sunket med fem kroner literen. FOTO: Lise Åserud/SCANPIX
MER FOR PENGA: Det siste halvåret har bensinprisen sunket med fem kroner literen. FOTO: Lise Åserud/SCANPIXVis mer

Slik tjener du på finanskrisa

Lavere rente og billigere bensin og strøm redder lommeboka for mange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Den enes død er den andres brød. For de med trygge jobber eller penger på bok vil finanskrisa ha mange positive ringvirkninger, sier Gisle Høyland, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, til Dagbladet.no.

Klokka 14.00 i dag vil sentralbanksjefen etter alle solemerker sette ned styringsrenta med minst ett prosentpoeng. Det vil igjen bety billigere boliglån for bankkundene.

Og sitter du på en trygg jobb uten risiko for oppsigelser i tida som kommer, kan du høste flere fordeler av internasjonal finansuro.

Ansatte innen offentlig administrasjon, lærere og helsearbeidere er blant dem kan sove best om natta.

- Det paradoksale er at folk flest vil ikke merke krisa på en god stund - med mindre de mister jobben. Det vil bli billigere priser, billigere bensin, lavere renter, rimeligere boliger og rimeligere strøm, sier NHO direktør Finn Bergesen jr til Dagbladet.no. Han håper et rentekutt på to prosentpoeng.

Billigere bensin
Bensinprisene har gått kraftig ned de siste månedene, og ligger nå under 9 kroner literen. For et halvt år siden var literprisen helt oppe i 15 kroner enkelte steder i landet.

- Det er en voldsom nedgang på kort tid, og så lave priser som nå har vi ikke hatt på veldig lenge, direktør for samfunnskontakt i NAF, Håkon Glomsaker.

De lave bensinprisene skyldes den rekordlave råoljeprisen, som nå er på 48 dollar fatet. I juli var den på 147 dollar fatet.

OPEC vedtok i dag store produksjonskutt og dette vil føre til at oljeprisen igjen stiger. Det betyr at også bensinprisen vil øke, så det er lurt å fylle opp tanken nå.

NAF anbefaler kundene til å vise makt ved å fylle bensin der det er billigst.

- Folk er veldig opptatte av bensinprisen, særlig når den er høy. På kort sikt blir lav bensinpris oppfattet som en fordel, men en lav råoljepris er ikke positivt for Norge. Det vil føre til mindre produksjon, sier Glomsaker.

Han advarer også mot bensin-hamstring.

BLE DYRERE: Fram til oktober i år økte matvareprisene betydelig, viser tall fra SSB. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX.
BLE DYRERE: Fram til oktober i år økte matvareprisene betydelig, viser tall fra SSB. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX. Vis mer

- Å oppbevare bensin er svært farlig, og må gjøres forsvarlig, sier Glomsaker.

Billigere biler
Ikke bare er bensin er blitt billigere de siste månedene, det samme gjelder biler. Nå får du nærmest slengt etter deg dyrebart ekstrautstyr som bra stereoanlegg, finere lakk, gps, spoilere og andre finesser som gjør bilen din mer verdt.

- Lagerbiler er blitt merkbart billigere siden markedet har krympet. På nye lagerbiler kan du få avslag opp mot 70 000 kroner i dag. Det betyr at dersom du skal kjøpe ny bil er det usedvanlig lurt å kjøpe nå, sier Håkon Glomsaker i NAF.

Og nå betyr nå. Allerede i januar blir bilene dyrere.

Bilbransjen er i akutt krise, og salget av nybiler har gått kraftig ned, fra rundt 130 000 biler i året til 80 000. Derfor er bilbutikkene fulle av biler som må ut fra lageret så fort som mulig.

- Det er varslet at 2009-modellene vil gå opp i pris på grunn av utviklingen i euro- og dollarkursen. I tillegg går avgiftene opp etter nyttår, sier Glomsaker.

Strøm
I fjor vinter ble strømprisene reddet av en våt vinter.

- Strømmen ble ikke så dyr som vi fryktet, sier Høyland.

VANSKELIG Å SPÅ Boligprisene har sunket kraftig, men hvordan utviklingen vil bli i 2009 er ekspertene uenige i. FOTO: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX.
VANSKELIG Å SPÅ Boligprisene har sunket kraftig, men hvordan utviklingen vil bli i 2009 er ekspertene uenige i. FOTO: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX. Vis mer

Han tror vi slipper like billig unna i månedene framover.

- Det blir produsert mindre kull og andre energiråvarer på grunn av lavere etterspørsel både hos private og i industrien. Det vil holde prisene nede.

Sliter du med å følge med på strømprisen? Hos Konkurransetilsynet kan du sjekke prisutviklingen for hele landet og hos de enkelte kraftleverandørene.

Bolig og lån
Prisen på boliger har sunket kraftig de siste månedene, og ekspertene spår et ytterligere fall i tida som kommer. SSB spår nå at boligprisene skal falle med 12,6 prosent fra 2008 til 2009

- Nå er det mulig å gjøre gode boligkjøp. Jeg tror prisene vil falle ytterligere og regner ikke med noe oppsving i løpet av 2009, sier Høyland.

Andre eksperter har imidlertid spådd at prisene snur i andre halvdel av det nye året, men utsiktene er så usikre at for eksempel Prognosesenteret har valgt ikke å lage noen prognoser for det nye året. Det ble rett og slett for vanskelige.

- Og siden bankene er mindre risikovillige enn tidligere, vil mange ha problemer med å få lån. Usikkerheten i boligmarkedet vil i alle fall gjøre det nærmest umulig å få fullfinansiert en bolig, samtidig som mellomfinansiering fortsatt vil være vanskelig, sier Høyland.

Norges Eiendomsmeglingsforbund har statistikk som viser hvor mye boligprisene har sunket hittil i år.

Mat og varehandel
De fleste har merket på lommeboka at matvareprisene har økt betydelige det siste året. Men forrige måned snudde utviklingen - matprisene falt med 0,6 prosentpoeng fra oktober til november, ifølge SSB.

- Jeg ser ikke bort i fra at prisene vil synke ytterligere i året som kommer, sier Høyland.

MINDRE ETTERSPØRSEL: Lavere strømforbruk blant private og i industrien gir lavere priser. FOTO: Knut Fjeldstad/SCANPIX
MINDRE ETTERSPØRSEL: Lavere strømforbruk blant private og i industrien gir lavere priser. FOTO: Knut Fjeldstad/SCANPIX Vis mer

Også på klær og forbruksvarer kan vi gjøre gode kjøp i tida framover. Flere butikker har nå julesalg, og skal vi tro førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Hans Mathias Thjømøe, vil dette føre til enda lavere priser i det tradisjonelle januarsalget.

Svak kronekurs vil imidlertid føre til at utenlandske varer blir dyrere for norske forbrukere. Men fortvil ikke:

- Mange av landene vi importerer varer fra er rammet av finanskrisen. De må dermed sette ned prisen på sine varer, og dette vil til en viss grad kompensere for kronekursen, sier Høyland.

UNDER 9 KRONER : Bensinpris i Oslo i dag. MMS-FOTO: JON T.  H. HANSEN/DAGBLADET
UNDER 9 KRONER : Bensinpris i Oslo i dag. MMS-FOTO: JON T. H. HANSEN/DAGBLADET Vis mer