- SKULLE BLI BONDE: Anders Behring Breivik klarte med troverdighet å overbevise vennene om at han skulle bli bonde da det i april 2011 ble kjent for dem at han hadde leid Vålstua gård på Åsta. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
- SKULLE BLI BONDE: Anders Behring Breivik klarte med troverdighet å overbevise vennene om at han skulle bli bonde da det i april 2011 ble kjent for dem at han hadde leid Vålstua gård på Åsta. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

Slik tok Breivik farvel med vennene

Rett før Anders Behring Breivik flyttet til gården på Åsta, arrangerte vennene en avskjedsfest. Ifølge vennene virket 32-åringen glad og tilfreds.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1. mai 2011 flyttet Anders Behring Breivik (32) til Vålstua gård på Åsta ved Rena. Overfor vennene fortalte han at han skulle bli bonde. I realiteten var han i full gang med å forberede sine grufulle planer.

- Kanskje satt han der og tenkte på at det var siste gang han så vennene sine, har en festdeltaker uttalt i ettertid.

Terrassefest Da flytteplanene ble kjent, bestemte tre av vennene og deres kjærester seg for å arrangere en avskjedsfest for ham.

Etter det Dagbladet kjenner til hadde de tenkt til å grille i en park, men bestemte seg i stedet for å ha festen hjemme hos en av vennene. Det endte med at de denne lørdagen i mai grillet mat på en terrasse på Oslos vestkant. Festen varte til midnatt, uten stort konsum av alkohol.

Tilfreds og glad Breivik skal ha vært ganske stille og tankefull den kvelden. Men han beskrives av en av de sju festdeltakerne som tilfreds, og han virket glad for å være sammen med vennene sine. Samtidig skal han hatt en litt trist skjær over seg. Breivik har selv forklart at han på denne tiden i mai allerede var godt i gang med å bygge bomba som skulle bli benyttet i Regjeringskvartalet rundt to måneder seinere.

For vennene var det derimot lite som tydet på at han i de påfølgende månedene skulle isolere seg på gården på Åsta for å bygge en bombe han seinere brukte for å sprenge regjeringskvartalet, for deretter å begå en massakre på Utøya.

Den aktuelle kvelden ble det ble fleipet en del med det faktum at 32-åringen skulle bli bonde.

Men å snakke om gårdsdriften ønsket Breivik ikke å gjøre under avskjedsfesten i hans ære. Han og kameratene skal tidligere samme uke ha hatt en inngående samtale om gårdsdriften. Breivik mente derfor det ikke var mer å snakke om.

- Et nytt kapittel Breivik hadde ervervet seg mye kunnskap om gårdsdrift, og skal ha vært svært overbevisende i sin argumentasjon. Overfor vennene skal han ha sagt at dette var noe han hadde tenkt på i flere år, og det skulle bli starten på et nytt kapittel i livet hans.

Breivik skal etter det Dagbladet kjenner til ha opplyst at han ikke skulle ha noen dyr på gården, men at han i stedet skulle dyrke sukkerbeter (sukkerrot/sukkerroe). Han fortalte at han også hadde skaffet en traktor for å pløye jorda.

32-åringen ble ansett som intelligent blant vennene, og man antok derfor at det planen om å bli bonde var gjennomtenkt og med gode utsikter for en lukrativ virksomhet. De håpet han ville finne seg ei bondekone og slå seg til ro, noe det ble fleipet om.

«Helt hinsides» Ingen av vennene på avskjedsfesten ble invitert opp til gården, men de inviterte seg selv. Breivik skal da ha insistert på at de kunne komme, men først når han var kommet skikkelig i orden.

Breiviks atferd i tida fram mot terrorangrepet er et sentralt tema i den første sakkyndige vurderingen av Breivik. I rapporten heter det blant annet:
 
- Fra 2010 beskriver mor en kvalitativ endring i observandens væremåte. Hun beskriver at han fra dette tidspunktet var opptatt av smitte, eget utseende, og var ubehagelig intens, irritabel og sint. Han ble økende opptatt av å formidle politikk og historie, og mor følte seg presset av ham. Hun beskriver at hun hadde vanskelig for å forstå hva han ville formidle. Hun beskriver ham som «helt hinsides», og at han «trodde på alt tullet han sa».

Psykiaterne mener det er et uttrykk for psykotiske vrangforestillinger.

Det siste møtet Noen uker etter festen traff ett av kjæresteparene som var til stede Breivik tilfeldig på gata, rett ved morens bolig på Skøyen i Oslo.

Kvinnen som møtte Breivik skal etter det Dagbladet kjenner til ha oppfattet ham som veldig stresset, og ikke særlig lysten på å prate med dem. Møtet varte bare i noen få minutter. Det var siste gangen kvinnen så ham.

TOK FARVEL: Anders Behring Breivik skal ha vært godt i gang med bombeforberedelsene da han deltok på festen i mai 2011. Foto: Politiet
TOK FARVEL: Anders Behring Breivik skal ha vært godt i gang med bombeforberedelsene da han deltok på festen i mai 2011. Foto: Politiet Vis mer