Gjerdrum-raset:

Slik tok hun den vanskelige avgjørelsen

Ida Melbo Øystese ble vekket midt på natta om at det hadde gått et jordras i Ask. Siden da har hun ledet arbeidet med å finne de savnede. I dag måtte hun fortelle at det ikke lenger er håp om å finne folk i live.

VANSKELIG AVGJØRELSE: Klokka 15 i dag fortalte politimester Ida Melbo Øystese at det ikke lenger er håp om å finne overlevende i raset i Ask i Gjerdrum. - Vi har jobbet med dette spørsmålet fortløpende, for det er så viktig at det blir riktig. Du skal verken holde på for kort eller for lenge, sier Øystese. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er med stor sorg jeg opplyser om at vi ikke lenger har håp om å finne mennesker i live i skredet. Jeg kan nå bare ane konturene av den smerten de etterlate føler. Ti mennesker har mista livet, tre er fortsatt borte, sa politimester Ida Melbo Øystese under en pressekonferanse klokka 15.00 i dag.

Til Dagbladet forteller hun etter pressekonferansen at dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta.

- Det er en avgjørelse som er krevende, men jeg har hatt veldig gode rådgivere. Vi har jobbet med dette spørsmålet fortløpende, for det er så viktig at det blir riktig. Du skal verken holde på for kort eller for lenge, sier Øystese.

Hun forteller at dette har vært en kontinuerlig prosess, som har gått parallelt.

- Vi har jobbet hele tiden med å være sikre på at vi faktisk har mulighet til å finne liv. Og når den muligheten ikke er der lenger, så må vi ta den beslutningen, forklarer hun.

Enorme krefter

Hun sier det var flere ting som var utslagsgivende for at de kom til denne avgjørelsen nå i ettermiddag.

- Det har gått mange dager, vi har hatt håp om at det var elementer i bygningsstrukturen, som kunne ha nok isolasjon i seg til at man kunne overleve. De strukturene har vi nå undersøkt uten å finne noen. Vi ser også at det har vært enorme krefter i det raset, og studier viser at de menneskene vi har funnet har mistet livet relativt raskt, sier hun.

- Det er summen av alle disse tingene som gjør at vi kan konkludere med at det har vært vanskelig å overleve i skredet, men først når vi har gjort alle arbeidsoppgavene kan vi være sikre på den slutningen.

IKKE HÅP: - Det er et hardt slag, men vi har ventet på det, sier ordfører Anders Østensen. Vis mer

Ble vekket

Som politimester har hun øverste ledelse for hele den omfattende redningsaksjonen ved rasområdet i Ask Gjerdrum, en jobb som startet rett etter at raset gikk i den lille bygda.

- Det er klart det er veldig spesielt å bli vekket klokka fire på natta midt i romjula med en beskjed om at et har gått et stort jordskred i mitt vårt distrikt, sier Øystese.

- Heldigvis har vi en god organisasjon og mange flinke medarbeidere, som jeg visste at var rustet og i stand til å håndtere denne veldig, veldig uoversiktlige situasjonen, fortsetter hun.

Likevel legger hun ikke skjul på at det har vært tungt.

- Jeg tror nok at vi alle opplever det som en ekstra menneskelig påkjenning når mange mennesker har mista husene sine og mange mennesker har mista livet. Så vi har alle gjort vårt ytterste, sier politimesteren.

- Hvordan påvirker dette deg personlig?

- Jeg er veldig glad i jobben min og takknemlig for å ha et yrke der jeg kan bidra inn når samfunnet eller mennesker er i krise. Samtidig skal vi aldri bli så profesjonelle at vi ikke kjenne på den menneskelige påkjenningen det er for dem som blir faktisk blir ramma. Nå har vi vært i en akutt redningsfase, der vi har vært i et veldig profesjonelt fokus, men samtidig er det slik at vi blir påvirket av å komme til den beslutningen om at alt håp er ute. Da blir det mer rom for å kjenne etter hvor vanskelig dette er.

Neste steg

Som politileder sitter Øystese på det operative ansvaret inntil de ikke lenger leter etter omkomne.

- Vi jobber nå for å finne alle, og legger planer for det. Nå skal vi søke litt på noen andre steder i skredet. I dette arbeidet blir det viktig å sikre at ingen andre blir skadet i dette raset, sier politimester.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer