Naziuniformer i Colombia

Slik tolket politistudentene «kulturutveksling»

Nå har rektoren fått sparken.

«POLITIETS HISTORIE»: Det er noe uklart hvordan nazieffektene skulle illustrere «politiets historie», som det står på veggen. Foto: Det kolombianske nasjonale politiet
«POLITIETS HISTORIE»: Det er noe uklart hvordan nazieffektene skulle illustrere «politiets historie», som det står på veggen. Foto: Det kolombianske nasjonale politiet Vis mer
Publisert

Rektoren for en politiskole i vestlige Colombia må nå finne seg noe annet å gjøre etter at studentene hans torsdag arrangerte en markering av «kulturutveksling» til ære for Tyskland, melder nyhetsbyrået AFP.

På offisiell konto

Det vites ikke hvilke koblinger som ble gjort hos arrangementskomiteen, men resultatet var tydelig på Twitter-post på det kolombianske nasjonale politiets offisielle konto:

SNORKLIPPING: Politifolk i vanlige kolombianske uniformer klipte ei snor i forbundsrepublikkens farger - mens en student med Hitler-bart sto i stram givakt og bivånet det hele. Foto: Det kolombianske nasjonale politiet
SNORKLIPPING: Politifolk i vanlige kolombianske uniformer klipte ei snor i forbundsrepublikkens farger - mens en student med Hitler-bart sto i stram givakt og bivånet det hele. Foto: Det kolombianske nasjonale politiet Vis mer

Flere studenter var kledd i Wehrmacht- og SS-uniformer, sistnevnte med tydelige hakekors. En hadde også Hitler-bart. I tillegg var en flymodell utstilt, også den med svastika, i likhet med borddukene.

Noe forvirrende var også flagget til Forbundsrepublikken Tyskland hengt opp, sammen med et banner med påskriften «Politiets historie».

Under seremonien ble ei snor i forbundsrepublikkfarger klipt av to politifolk i vanlige kolombianske uniformer.

JULEFORESTILLING: Et statlig russisk sirkus granskes etter en juleforestilling. Foto: Twitter Vis mer

«Fra Simon Bolivar-akademiet i byen Tuluá arrangerer vi ei #InternasjonalUke med gjestelandet Tyskland. Med disse kulturutvekslingene styrker vi våre politistudenters kunnskap», sto det å lese på det nasjonale politiets offisielle Twitter-konto.

Posten er nå slettet, men ikke før bildematerialet var lagret og delt i rikt monn.

Det er uklart hvorvidt noen tyske statsborgere var til stede under «kulturutvekslingen».

PAPPMASJÉ: Politistudenter i SS-uniformer, samt «Adolf Hitler» med en schæfer (Hitler hadde en) utenfor en festning i pappmasjé. Foto: Det kolombianske nasjonale politiet
PAPPMASJÉ: Politistudenter i SS-uniformer, samt «Adolf Hitler» med en schæfer (Hitler hadde en) utenfor en festning i pappmasjé. Foto: Det kolombianske nasjonale politiet Vis mer

Presidenten

Ikke helt uventet er reaksjonene sterke. Politiet ble raskt hudflettet på sosiale medier, og president Iván Duque måtte fredag rykke ut og beklage opptrinnet.

- Enhver unnskyldning for nazismen er uakseptabel, og jeg fordømmer enhver demonstrasjon som bruker eller refererer til de ansvarlige for jødeutryddelsen, som kostet over 6 millioner mennesker livet, tvitret han.

I Colombia ligger politiet under forsvarsdepartementet, som på det sterkeste avviser at opptrinnet torsdag på noen måte er representativ for landets politiutdanning.

SVASTIKADUK: Også borddukene hadde svastikaflagget innsydd. Foto: Det kolombianske nasjonale politiet
SVASTIKADUK: Også borddukene hadde svastikaflagget innsydd. Foto: Det kolombianske nasjonale politiet Vis mer

Det nasjonale politiet har publisert en beklagelse, og unnskylder seg overfor det jødiske samfunnet, ifølge Vice.

Tyskland og Israels ambassader i Bogotá har sendt ut en felles uttalelse der de uttrykker «total avvisning av enhver form for unnskyldning eller framvisning av nazisme».

Nazieffektskandalen kommer på et tidspunkt da det kolombianske politiet er under hardt press etter brutal framferd mot demonstranter tidligere i år. De er for tida i gang med en «transformasjonskampanje» for å bedre imaget sitt, og skal etter planen blant annet skifte ut uniformene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer