Slik trappes streiken opp

11 000 ansatte i 13 kommuner i streik fra tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fra førstkommende tirsdag trappes opp slik at 11.000 Unio-medlemmer fordelt på 13 kommuner da vil være i streik.

De 13 kommunene er:

Bergen, Oslo, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Bærum, Oppegård, Karmøy, Tønsberg, Arendal, Steinkjer, Kristiansund, Alta.

Her er Unios mer detaljerte oversikt over streike-stedene.

Dermed vil flere skolefritidsordninger og barnehager få reduserte åpningstider og pedagogisk tilbud, flere elever vil bli rammet av eksamenskutt, og ergoterapeut- og fysioterapitilbud vil utebli ved endel sykehjem.

På hjemmesiden til de enkelte kommunene skal det finnes informasjon om hvordan streiken slår ut.

Fem nye kommuner

Alta, Arendal, Steinkjer, Kristiansund og Oslo er omfattet av opptrappingen fra tirsdag morgen klokka 06. Tilsammen 2875 arbeidstakere i disse kommunene - sykepleiere, lærere, førskolelærere, fysioterapeuter og ergoterapeuter - vil da utebli fra sine arbeidsplasser.

PÅ TOPP: Streikeleder Helga Hjetland i UNIO foran streikende fagorganiserte ved Rådhuset i Oslo denne uka. Streikende kommuneansatte viste aksjonsvilje og samhold i markeringer i en rekke store byer. Hjetland er styrket i troen på at konflikten vil tvinge Kommunenes Sentralforbund/KS i kne. Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
PÅ TOPP: Streikeleder Helga Hjetland i UNIO foran streikende fagorganiserte ved Rådhuset i Oslo denne uka. Streikende kommuneansatte viste aksjonsvilje og samhold i markeringer i en rekke store byer. Hjetland er styrket i troen på at konflikten vil tvinge Kommunenes Sentralforbund/KS i kne. Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Her kan du sjekke hvilke arbeidsplasser som berøres av opptrappingen i den enkelte kommune.

Sterk streikevilje

- Streikeviljen er fortsatt på topp, sier pressesjef i Utdanningsforbundet, Ninan Hulthin til Dagbladet.no.

Hun sier forbundet ikke har fått noen sinte henvendelser fra foreldre eller fra elever som rammes av streiken.

- Våre folk ute i felten har tvert i mot fått masse støtte fra foreldre, sier hun.

1000 i Oslo

I Oslo, som er et eget tariffområde i Unio-sammenheng, går ytterligere 284 medlemmer ut i streik fra tirsdag. Samlet vil da over 1000 medlemmer være i streik i hovedstaden, opplyser pressekontakt i Utdanningsforbundet, Stian Skaar. Et flertall av disse er førskolelærere og lærere.

Hittil har ingen barnehager her blitt stengt som følge av streiken, men det pedagogiske tilbudet er berørt.

Redusert åpningstid

Bydel Søndre Nordstrand rammes hardest i Oslo:

- Vi har redusert åpningstid i småbarnsavdelingen, fra halv ti til klokka tre, forteller støtteopedagog og førskolelærer Carina Olsenius i Kantarellen barnehage til Dagbladet.no.

Her er bare to tatt ut i streik - de to eneste Unio-organiserte i barnehagen. Olsenius selv er ikke organisert.

Men i en annen barnehage i samme bydel, Lia barnehage, blir seks ansatte tatt ut fra tirsdag, og dermed reduseres tilbudet til barna kraftig.

- Unio er i en alvorlig og nødvendig arbeidskonflikt. For oss er dette selvsagt lønnskamp, men det er også en kamp for at utdanning skal lønne seg og at velferd og gode tjenester skal prege norske kommuner, sier Unio-leder Anders Folkestad.

RAMMES: I Lia barnehage i bydel Søndre Nordstrand i Oslo blir seks nye Unio-medlemmer tatt i streik fra tirsdag, ifølge Unio.