TØFF START: Det venter en kilometer opp og en kilometer ned når startskuddet går i New York Marathon. - Det er viktig å holde igjen litt her, sier maratonekspert Kristen Aaby. Foto: NTB Scanpix
TØFF START: Det venter en kilometer opp og en kilometer ned når startskuddet går i New York Marathon. - Det er viktig å holde igjen litt her, sier maratonekspert Kristen Aaby. Foto: NTB ScanpixVis mer

New York Marathon:

Slik trener eksperten for å prikke inn formen til verdens største maratonløp

Kristen Aaby (55): - Det er nøkkelen for å finne maratonformen for en mosjonist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Du har kanskje løpt maraton før, men aldri i New York. Slik bør du legge opp treningen for å være i form til den store dagen om sju uker.

Kristen Aaby (55) fra Kvisle i Buskerud er kjent for sine gode prestasjoner både på løpende fot og i skisporet.

Han har ikke bare deltatt i New York City Marathon, men også vunnet klassen sin. Han beskriver arrangementet som helt spesielt.

New York Marathon Det første New York City Marathon ble organisert i 1970 av Fred Lebow og Vince Chiappetta. Den gang ble løpet arrangert i Central Park. Av de 127 deltakerne fullførte kun 55 av dem. Den eneste kvinnelige løperen stod over på grunn av sykdom. Vinneren fikk en billig klokke, en resirkulert baseball og et bowling trofe. Det kostet en 1 dollar i inngangspenger og arrangementets budsjett var på 1000 dollar. Seks år senere ble New York City Marathon flyttet fra parken til statens fem bydeler. Deltakerantallet steg til 2090, og har siden økt enormt.Listen av kjendiser som har New York maraton der er lang. Grete Waitz har vunnet løpet hele ni ganger og er fortsatt løpedronning nummer én i New York. Det er løpere på absolutt alle nivåer som stiller på startstreken, og løper du under 4 1/2 time er du fortsatt blant den bedre halvdelen.

- New York står på hodet hele denne helgen, og amerikanere vet å vise sin entusiasme. De roper og heier på deg uansett om du er først eller sist. Og det beste av alt; du føler at all støtten er oppriktig.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn