Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik trener elitesoldatene som drepte bin Laden

Er eliten blant elitestyrkene. Se hvordan president Barack Obamas egne helter trener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var det amerikanske sjøforsvarets spesialenhet, kjent som SEAL Team Six som gjennomførte den topphemmelige spesialoperasjonen da Osama bin Laden ble drept.

Hvert år velges 50 soldater ut til det som er kjent som en av de mest krevende militærutdanningene i verden.

For å bli en Navy Seal kreves mer enn 30 måneder med brutal og intens trening.

Intensivt I et av kursene, som strekker seg over 30 uker, forventes det blant annet, at aspirantene skal løpe nesten 1300 kilometer og svømme 124 kilometer.

De skal navigere en hinderløype 29 ganger, ha 126 timer med hard fysisk trening, padle 19 timer i gummibåt og dykke i tilsammen 35 timer.

I tillegg skal de ha skutt mer enn 3000 runder med skarp ammunisjon.

Intensiteten i treningen øker jo lenger ut i kurset man kommer. I en fem dagers periode kjent som «Hell Week» kreves det at aspirantene er i nesten konstant i bevegelse.

I bildeserien over har fotograf Joe McNally fulgt aspirantene under helvetesuka ved Coronado Naval Amphibious Base i San Diego.

80 prosent faller fra Ifølge Discovery Channels «How Stuffs Work» skal en ferdig utdannet SEAL være klar til å håndtere alle tenkelige og utenkelige oppgaver.

For å luke ut de som ikke er i stand til å fullføre de krevende operasjonene som en Navy SEAL står overfor, presses aspirantene til det ytterste, både mentalt og fysisk.

Cirka 80 prosent av aspirantene faller fra i løpet av to og et halvt år med intensiv trening.

De som kommer gjennom den knallharde perioden, er blant de best trente soldatene i verden, og brukes i spesialoppdrag over hele verden.

- Sluppet løs Hvem av de 24 topptrente elitesoldatene som avfyrte skuddet som tok livet av al-Qaida-lederen, er ikke kjent. Sannsynligvis vil det forbli en hemmelighet.

Militærekspert og tidligere Navy Seal-soldat, Richard Marcinko, mener SEAL Team Six var ekstremt godt utstyrt da de skulle ta USAs fiende nr. 1.

OBAMAS HELTER: Navy Seal-aspiranter står skjelvende på stranden etter å ha kommet opp av det iskalde Stillehavet, ved San Diego, California. «Hell Week» er akkurat det det høres ut som for aspirantene som utsettes for utenkelige fysiske og psykiske prøvelser. Foto: Joe McNally / Getty Images / AllOverPress
OBAMAS HELTER: Navy Seal-aspiranter kryper gjennom en tunnel i en simulert krigsituasjon på Coronado Naval Amphibious Base i San Diego, California. Foto: Joe McNally / Getty Images / AllOverPress
OBAMAS HELTER: Langvarig eksponering i iskaldt vann tester utholdenheten og nervene til disse disse Navy Seal-aspirantene. Foto: Joe McNally / Getty Images / AllOverPress
OBAMAS HELTER: Navy Seal-aspiranter låser armer i det de må ut i det iskalde stillehavsvannet utenfor San Diego under «Hell Week». Foto: Joe McNally / Getty Images / Scanpix
OBAMAS HELTER: Navy Seal-aspiranter kryper i en simulert kampsituasjon under oppsyn av en sersjant. Aspirantene er delt inn i lag, om ikke alle på et lag klarer oppgaven, vanker det straff på hele laget. Foto: Joe McNally / Getty Images / AllOverpress
OBAMAS HELTER: En Navy Seal-aspirant må ta push-ups på stranden midt på natta. «Hell Week» er akkurat det, det høres ut som; med jogging mil etter mil gjennom tung sand, bæring av tunge gjenstander og myriader av push-ups på kommando. Foto: Joe McNally / Getty Images / AllOverPress
OBAMAS HELTER: Navy Seal-aspiranter holder hverandre flytende i det iskalde stillehavsvannet. Foto: Joe McNally / Getty Images / AllOverPress
OBAMAS HELTER: Navy Seal-aspiranter står i rett etter å ha kravlet gjennom gjørma og svømt i det iskalde Stillehavet, ved Coronado Naval Amphibious Base i San Diego, California. Bare de sterkeste overlever helvetesuka. Mennene er sultne og tørste og de drives så hardt at mange hallusinerer, ofte etter bare to dager. Rekruttene er delt inn i lag, og hvis en på laget ikke klarer å fullføre en oppgave, venter straff. Foto: Joe McNally / Getty Images / AllOverPress

Han mener de hadde de beste våpnene og den beste teknologien tilgjengelig for kampsoldater, med seg i det prestisjefyllte oppdraget.

- The Dogs of War ble til slutt sluppet løs for å gjøre det de er ment til å gjøre, sier den tildligere kampsoldaten, til ABC News.

SEAL Team Six skal ha vært under CIA-direktør Leon Panettas direkte kommando. Han sier han ga følgende beskjed til Pentagons spesialstyrkekommando etter at Obama hadde underskrevet en godkjenning av operasjonen:

«Gå inn og ta bin Laden. Om ikke bin Laden er der, så kom dere til helvete ut igjen»

Så var operasjonen igang. Helikoptrene kom inn over Abbottabad, og spesialstyrkene om bord skulle inn og ut så fort som mulig.

Men fra villaen bin Laden befant seg i, ble det kjempet en hard kamp. Hele aksjonen varte i 40 minutter. Da roen senket seg lå fem lik igjen. Ett av dem tilhørte Osama bin Laden, eller «Geronimo» som var kodenavnet hans under operasjonen.

Modig og heldig En Navy Seal-soldat BBC har snakket med, tror skytteren får høy status i miljøet.

- Jeg tror alle vi som er i Navy Seal, som har trent i årevis og hatt elimineringen av Osama bin Laden som hovedmål, vil se på ham som modig, men også heldig som fikk være der i det øyeblikket skuddet falt, sier orlogskaptein Eric Greitens.

Han forsøker å skape et bilde på hvordan det var inne i hodene til spesialsoldatene som gjennomførte aksjonen:

- Prøv å sett deg i soldatenes sko: Det er sent på kvelden, du hører skudd rundt deg, du har på deg briller for å se i mørket og sprenger deg inn en dør og ser bevegelse. Kanskje kjenner du igjen bin Laden, kanskje ikke. Vi vet ikke hva bin Laden gjorde, om han løp mot soldaten eller om det så ut til at han trakk våpen.

Stolt president Fra den andre siden av jorden fulgte Obama og hans team spent med. Panetta befant seg i CIA-hovedkvarteret, og holdt presidenten og hans rådgivere oppdatert via en videochat. Ifølge New York Times hadde presidenten «steinansikt» de skebnesvangre minuttene.

- De har nådd målet, sa Panetta fra Langley, mens den dramatiske skuddvekslingen pågikk i Abbottabad.

- Vi kan se Geronimo, sa Panetta.

DREPT: Osama bin Laden. Foto: AP / Scanpix
DREPT: Osama bin Laden. Foto: AP / Scanpix Vis mer

Minutter senere kom den endelige beskjeden:

- Geronimo EKIA (Enemy Killed In Action).

Da brøt president Obama stillheten i «Situation Room»:

- Vi tok ham.

Et døgn senere hedret Obama spesialsoldatene som utførte den topphemmelige spesialoperasjonen i en tale fra Det hvite hus.

- Som øverstkommanderende kunne jeg ikke være mer stolt enn jeg er idag, sa han.

De 24 elitesoldatene fra Navy SEAL Team Six som utførte operasjonen i Abbottabad i Pakistan, landet idag på Andrews Air Force Base utenfor Washington, melder ABC News.

HUSET I ABBOTTABAD: ABC News har publisert en eksklusiv video fra rommet der Osama bin Laden ble skutt. Foto: /ABC News / AP / Scanpix
HUSET I ABBOTTABAD: ABC News har publisert en eksklusiv video fra rommet der Osama bin Laden ble skutt. Foto: /ABC News / AP / Scanpix Vis mer
- VI HAR HAM: President Barack Obama, visepresident Joe Biden, utenriksminister Hillary Clinton fulgte den dramatiske aksjonen der Osama bin Laden ble skutt og drept på storskjerm, sammen med deler av sikkerhetsstaben og forsvarstopper. Foto: Pete Souza/ The White House / Scanpix
- VI HAR HAM: President Barack Obama, visepresident Joe Biden, utenriksminister Hillary Clinton fulgte den dramatiske aksjonen der Osama bin Laden ble skutt og drept på storskjerm, sammen med deler av sikkerhetsstaben og forsvarstopper. Foto: Pete Souza/ The White House / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media