Slik trener Norges hemmelige styrker

Forbereder seg på å møte den tøffe virkeligheten i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Get down, get down! ropes det resolutt.

Forsvarets Spesialkommando (FSK) er det norske forsvarets hemmelige spesialstyrke. I dag holdt de øvelse på Rena, og trener blant annet på pågripelser.

Ifølge forsvarssjef Sverre Disen er norske spesialsoldater blant de aller beste i verden.

- Norske spesialsoldater er i en gruppe av meget få land i den øverste divisjonen av spesialstyrker, forteller han.

Hemmelighold

Det var i 1981 opprettelsen av denne styrken ble vedtatt, da på grunn av økende fare for terror mot Norge og norges interesser. Styrken har vært operativ siden 1984, men svært mye av arbeidet de gjør har vært holdt strengt hemmelig. Forsvarssjefen er ikke helt sikker på at det er så lurt.

- For mye hemmelighold skaper grunnlag for mystifisering og mistenkeliggjøring. Det gjør det faktisk politisk vanskeligere å bruke styrken, fordi det er skapt et inntrykk av at dette er noe man ikke vet hva er, forklarer Disen.

Men i dag åpnet han altså leiren på Rena, slik at vi kan se hvordan soldatene trener.

Soldatene i Afghanistan

For tiden har Forsvaret omkring 460 soldater i Afghanistan. 235 av dem inngår i den såkalte hurtige reaksjonsstyrken og er stasjonert

i Mazar e-Sharif nord i landet. 100 soldater er en del av den norskledede stabiliseringsstyrken i Maimana. Resten har ulike støttefunksjoner. De norske soldatene inngår i Natos internasjonale stabiliseringsstyrke ISAF, sammen med omkring 35 000 soldater fra 37 land.