Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik trikset Blackwater til seg en ny gigantkontrakt med USA

Sikret seg bit av sikkerhetskaka gjennom et selskap uten innhold.

OMSTRIDT: Blackwater-vakter vokter daværende administrator i Irak Paul Bremer. Bremer gjorde leiesoldater fritatt fra irakiske lover. Foto: EPA/Scanpix
OMSTRIDT: Blackwater-vakter vokter daværende administrator i Irak Paul Bremer. Bremer gjorde leiesoldater fritatt fra irakiske lover. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det amerikanske leiesoldatselskapet XE, tidligere Blackwater, har sikret seg nye multimillionkontrakter med amerikanske myndigheter. Tross massiv, kritisk medieomtale; rettssaker, domfellelser og drap på sivile har Erik Prince' baby på ny sikret seg sin andel av den amerikanske sikkerhetskaka.

Kontraktene gjelder sikkerhetstjenester ved USAs mange ambassader - noe som delvis grunnet USAs egen utenrikspolitikk er blitt å anse for et høyrisikooppdrag flere steder.

Milliarder Hos det amerikanske innenriksdepartementet er kontraktsinformasjonen søkbar. Der kommer det fram at potten er på totalt 10 milliarder dollar, og at den er tildelt en rekke kjente sikkerhets-/ leiesoldatfirmaer:

DynCorp, Triple Canopy, SOC, Global Strategies Group, Torres International, beryktede Tim Spicers Aegis og EODT.

EODT henter ellers størsteparten av sine ansatte på billigsalg i Afrika, som Dagbladet viste tidligere i år.

Men på lista står det også ett navn til: International Services and International Development Solutions LLC.

Hvem som står bak? Jo, avslører magasinet Wired, det er Blackwater/XE.

Selskapet fikk i august en bot på over 260 millioner kroner fra amerikanske myndigheter, blant annet for ulovlig våpenhandel.

I ett tilfelle sendte XE våpendeler til Irak - gjemt i hundematforpakninger. Etterforskere har funnet at våpen sendt av XE har havnet på det svarte markedet, og havnet i hendene på blant annet PKK-geriljaen.

Tomt skall Ved å akseptere boten, og ikke bli satt under videre etterforskning, sikret XE samtidig at de fortsatt kunne være med i trekningen om sikkerhetskontrakter - selv om deres eget navn er kraftig svertet. Det er kjent at Blackwater har operert for flere nasjonale og private aktører under dekkselskaper, som det selv skandalebefengte Paravant.

Men, som Wired avslører, har skandaleselskapet gjennom International Services and International Development Solutions LLC skaffet seg tilgang på flerforldige millioner som opprinnelig stammer fra de amerikanske skattebetalerne - gjennom et selskap uten reellt innhold.

Et Google-søk på selskapets navn resulterer ikke i noen konstruktive treff, selskapet dukker ikke opp i det amerikanske foretaksregisteret og har ingen kontorer.

Ifølge amerikanske myndigheter er ISIDS et samarbeid mellom Blackwater og Kaseman, og linken til leiesoldatgiganten går gjennom underselskapet US Training Center - som administrerer det gigantiske treningssenteret til Blackwater i Moyock i Virginia.

- Departementet har avgjort at selskapet kan få tildelt en del av kontrakten, bekrefter innenriksdepartementet overfor Wired.

SIKRET SEG BIT AV KAKA: Blackwater-boss Erik Prince. Han har varslet at han vil flytte til Abu Dhabi for å slippe medietrykket i USA. Foto: AP/Scanpix
SIKRET SEG BIT AV KAKA: Blackwater-boss Erik Prince. Han har varslet at han vil flytte til Abu Dhabi for å slippe medietrykket i USA. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!