Slik trollbandt «Radio mulla» Swat-befolkningen

Så gjorde han ferieparadiset om til et terrorvelde, forteller 22 år gammel pakistansk student.

1,7 MILLIONER PÅ FLUKT: Sju år gamle Nida Khan er en av de 1,7 millioner innbyggerne som har flyktet fra kampene mellom regjeringshæren og væpnede fundamentalister. Her er hun avbildet mens hun venter i en ambulanse i flyktningleiren Chota Lahore. Bildet er tatt onsdag denne uken. Foto: AP Photo/Greg Baker/SCANPIX
1,7 MILLIONER PÅ FLUKT: Sju år gamle Nida Khan er en av de 1,7 millioner innbyggerne som har flyktet fra kampene mellom regjeringshæren og væpnede fundamentalister. Her er hun avbildet mens hun venter i en ambulanse i flyktningleiren Chota Lahore. Bildet er tatt onsdag denne uken. Foto: AP Photo/Greg Baker/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Med sine følelsesladde radiosendinger vant Maulana Fazullah Swat-befolkningens hjerter. Han fikk tilnavnet «Radio mulla» for sine opprop om rettferdighet og kamp mot korrupsjon.

Så populær ble han at folket i Swat kom med pengegaver, smykker og klokker. De ga også sement, jern og treverk til byggingen av hans hovedkvarter langs Swat-elvas elvebredd, skriver britiske The Times i dag.

Avkappede hoder
I løpet av et års tid hadde Maualana Fazullulah festet grepet om Swat. Sharia ble innført, og snart ble nattlige radiosendinger kringkastet over høytalere festet til lastebiler som kjørte rundt.

Handlinger som nå ble ansett som forbudt ble lest opp over FM-båndet. Det samme ble navnene på de som hadde forbrutt seg og skulle henrettes.

Skoler ble satt fyr på, lik hang opp ned i gatene, offentlig pisking og avkappede hoder med dollarsedler og papirlapper stappet opp i nesa, der det sto: «Dette er hva som skjer med spioner».

Alt dette har en 22 år gammel student i all hemmelighet rapportert om fra Pakistans en gang så idylliske Swat-dal.

Via e-post og mobiltelefon har medisinstudenten kommunisert med den britiske avisa The Sunday Times i over et år. For to uker siden forlot også han Swat i desperasjon.

EKSPLOSJONER: Et pakistansk offer bæres bort fra stedet der en bombe gikk av i Peshawar fredag. Foto:AP Photo / Mohammad Sajjad/SCANPIX
EKSPLOSJONER: Et pakistansk offer bæres bort fra stedet der en bombe gikk av i Peshawar fredag. Foto:AP Photo / Mohammad Sajjad/SCANPIX Vis mer

På hest, med langt, flagrende hår
«Jeg er svært deprimert. Fortsett å be», skrev 22-åringen, som fortalte at vann og elektrisitet var skrudd av, og at det bare var igjen tre leger på distriktssykehuset.

Den pakistanske hærens tre uker lange offensiv mot Swat har sendt 1,7 millioner mennesker på flukt.

Hæren sier den har tatt tilbake deler av det Taliban-kontrollerte området, etter at myndighetene i februar i år underskrev en fatal fredsavtale som banet veien for innføringen av sharia og Talibans framrykking mot hovedstaden Islamabad.

Den 22 år gamle medisinstudenten fra Swat forteller at han raskt skjønte at Maulana Fazlullah, som sto i ledtog med sin svigerfar Sufi Muhammad, ville bli populær.

«Hele byen ville komme til fredagsbønnen og han ville ankomme på en hest, med sitt lange, flagrende hår, som om han var profeten».

Det ble til og med produsert et servise med logoen til den nå forbudte organisasjonen Tehreek-e-Nafaz-e-Shariat-e-Mohammadi, som Sufi Muhammad er grunnlegger av.

Forbud mot kvinner
På markedene ble det hengt opp store bannere, som advarte mot at kvinner ikke fikk lov til å handle der.

RYKKER FRAM: En pakistansk soldat på en utkikkspost fra Baine Baba Ziarat-fjellet i Swat fredag denne uken. Foto: REUTERS/Mian Khursheed/SCANPIX
RYKKER FRAM: En pakistansk soldat på en utkikkspost fra Baine Baba Ziarat-fjellet i Swat fredag denne uken. Foto: REUTERS/Mian Khursheed/SCANPIX Vis mer

Disse øyenvitneskildringene støttes også av Ziauddun Yusufzai, som drev to skoler i Swat. Han forteller at kona hans og noen andre kvinner en gang ble møtt av langhårede menn med våpen, da de kom til markedet.

- Har vi ikke advart dere kvinner mot å gå og handle? Neste gang dreper vi dere!

Også utdanning for jenter ble forbudt, slik det også ble under Taliban-regimet i Afghanistan. Over 200 av Swats 1500 skoler ble sprengt i lufta, ifølge Taliban-ekspert Ahmed Rashid.

Fazlullahs popularitet ble bygget på kravet om gjenreising av islamsk lov. Som Dagbladet tidligere har skrevet om spilte Taliban i Swat-dalen på tradisjonelle klassemotsetninger, for å vinne oppslutning blant befolkningen.

De militante organiserte fattige, jordløse bønder som drev velstående landeiere ut av området, og Taliban rykket inn og fylte maktvakuumet de etterlot seg.

Gatekampene fortsetter
I disse dager fortsetter regjeringsstyrkenes forsøk på å nedkjempe Taliban i Swat-dalens største by, Mingora.

- Gatekampene har begynt i Mingora, som er omringet fra fire sider. Vi går fra dør til dør for å rydde byen for skruppelløse, sier generalmajor Athar Abbas, ifølge pakistanske Dawn News.

Ifølge han er 17 militante drept i kampene. Taliban avviser tapstallene.

Mellom 10 000  og 20 000 sivile er fortsatt igjen inne i Mingora.

TALISTAN: Burkakledde kvinner på flukt i Shamuzai-området av Swat-dalen tidligere denne månden. Foto: AFP PHOTO/ Aamir QURESHI/SCANPIX
TALISTAN: Burkakledde kvinner på flukt i Shamuzai-området av Swat-dalen tidligere denne månden. Foto: AFP PHOTO/ Aamir QURESHI/SCANPIX Vis mer