Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik trosset Listhaug Erna i dag

Sylvi Listhaug brukte fire forsøk på å gi opposisjonen unnskyldning god nok. Så trosset hun Erna Solbergs ordre og ga en uttalelse til pressen etterpå.

PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE: Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger for å unnskylde seg for Facebook-innlegget sitt under debatten på Stortinget. Video: Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag kunngjorde Ap-leder Jonas Gahr Støre at partiet vil stemme for mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug (Frp).

SV vil også støtte forslaget, mens Sp og KrF må vurdere saken.

– Foreløpig endrer dette ikke noe for oss. Vi har ikke avklart vår situasjon og må ha gruppemøte på saken, sier Marit Arnstad (Sp) til Dagbladet.

Fra skanse til skanse

Opposisjonen presset henne fra skanse til skanse i dag, men ble ikke imponert over justisministerens forsøk på å beklage sin omstridte Facebook-oppdatering.

Fire ganger måtte Sylvi Listhaug opp på Stortingets talerstol og forklare hva hun faktisk beklaget: Innholdet i sin omstridte Facebook-post, eller måten innholdet ble tolket på.

Sylvi Listhaug var borte og snakket med Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mellom rundene på talerstolen. Listhaugs rådgiver, Espen Teigen, avviser likevel overfor Dagbladet at Erna Solberg og Statsministerens kontor presset Listhaug til å komme med en mer uforbeholden unnskyldning da kritikerne i salen ikke var fornøyd.

FORSVANT OG KOM TILBAKE: Sylvi Listhaug virket til å ha droppet et pressemøte etter seansen i Stortinget, men kom tilbake. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVANT OG KOM TILBAKE: Sylvi Listhaug virket til å ha droppet et pressemøte etter seansen i Stortinget, men kom tilbake. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Trosset Erna

Sanner gikk selv på talerstolen og beklaget på vegne av Sylvi Listhaug.

– På vegne av regjeringen vil jeg gi en uforbeholden unnskyldning, sa han.

Dagbladet vet at Statsministerens kontor (SMK) var involvert i Listhaugs opptreden torsdag.

KRITIKK: Sylvi Listhaug kom med en kort uttalelse, men nektet å svare på flere spørsmål fra pressen etter at saken om facebook-posten hun la ut i forrige uke ble diskutert i Stortinget. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

SMK beordret Listhaug til ikke å stille opp på den varslede pressekonferansen etter seansen i salen, men etter litt betenkningstid valgte justisministeren å trosse Solberg og kom likevel tilbake til Vandrehallen for å gi en kort uttalelse:

- Jeg skal gi en kommentar. Og det er at jeg har gitt en uforbeholden unnskyldning i stortingssalen. Nå er min jobb videre å sørge for vi kan trygge landet enda bedre og bygge ut beredskapen. Nå har jeg sagt det jeg har å si, sa Listhaug før hun forlot pressen.

Opphavsretten

Det var først etter Dagbladet på tirsdag avdekket brudd på opphavsretten at Sylvi Listhaug slettet bildet i Facebook-posten. Da beklaget justisministeren at hun hadde brukt bildet uten lov.

UNNSKYLDER: Sylvi Listhaug unnskylder innlegget, og presiserer igjen at hun sier unnskyld. Video: Stortinget Vis mer

Første gang hun talte for Stortinget i dag, beklaget hun dersom noen ble støtt av Facebook-meldingen som koblet Ap til terrorisme.

–Det er vanskelig for oss å vite hvilken kommunikasjon som går mellom statsrådene og statsministeren, men det kan virke som om Listhaugs første svar skapte såpass mye oppstandelse at hun fikk beskjed om å korrigere seg selv, sier Marit Arnstad.

Fire forsøk

Også andre Dagbladet har snakket med satt igjen med inntrykket av at Listhaug ble kommandert opp igjen på talerstolen av Statsministerens kontor.

Det var først på fjerde forsøk at Arnstad og Støre beklagelsen hun var ute etter.

–Vi måtte jo trekke det ut av henne, men til slutt ba hun om unnskyldning for innholdet i Facebook-posten, sier Arnstad.

Avgjøres tirsdag

Likevel beroliget altså Listhaug ikke opposisjonen på Stortinget. Tirsdag 20. mars skal mistillitsforslaget mot henne opp til votering. Rødt, SV og Ap kommer til å stemme for.

Dersom Senterpartiet og KrF gjør det samme, er Sylvi Listhaug ferdig i Solberg-regjeringen.

MISTILLITSFORSLAG: Rødt har stilt mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. Røds leder Bjørnar Moxnes mener Listhaug rører opp under et hat som er livsfarlig fordi det tjener henne maktpolitisk. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Hovedgrunnen til mistillitsforslaget fra Rødt er at partiet mener Stortinget ikke kan akseptere en justisminister som anklager Stortingets flertall for å sette hensynet til terrorister framfor hensynet til nasjonens sikkerhet.

Det var via Dagbladet at Listhaug torsdag morgen varslet at hun kom til å beklage,

Og hva med Erna Solberg?

Statsministerens kontor har ikke besvart Dagbladets henvendelser torsdag.

IKKE GODT NOK: Audun Lysbakken mener Sylvi Listhaug ikke kommer med en god nok unnskyldning for facebook-posten hun la ut forrige fredag. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer

Både Marit Arnstad og Audun Lysbakken er klar på at statsministeren har vist en svekket lederevne i denne saken.

- Det virker ikke som statsministeren klarer å holde kontroll i egne rekker, sier Arnstad.

- Vi ser i denne saken, på måten Erna Solberg har håndtert den, at Norge har en langt svakere statsminister enn mange har trodd, utdyper Audun Lysbakken.

Fra talerstolen oppsummerte KrF-leder Knut Arild Hareide Erna Solbergs innsats i saken slik:

- Det er vanskelig å forstå at regjeringen har tillatt statsråden å fronte saken på denne måten.

BEKLAGER: Sylvi Listhaugs facebook-utspill ble heftig diskutert i Stortinget i dag. Se hennes forklaring og beklagelse på utspillet her. Video: Stortinget Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!