SLAGEN: En time og et kvarter etter at han for åpen mikrofon hadde kalt en velger trangsynt, ble Gordon Brown tvunget til å høre sine egne ord, da han gjestet BBCs Jeremy Vine-show. Statsministeren tok seg til panna og beklaget med skjelvende stemme.  Faksimile: Sky News
SLAGEN: En time og et kvarter etter at han for åpen mikrofon hadde kalt en velger trangsynt, ble Gordon Brown tvunget til å høre sine egne ord, da han gjestet BBCs Jeremy Vine-show. Statsministeren tok seg til panna og beklaget med skjelvende stemme. Faksimile: Sky NewsVis mer

Slik trykksvertes Brown etter mikrofon-flausen

Seks unnskyldninger på seks timer til ingen nytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det som skulle vært en helt vanlig valgkampdag ble i stedet en marerittdag for Storbritannias statsminister Gordon Brown.

Foran kveldens siste og avgjørende TV-debatt, er det bare gårsdagens mikrofon-tabbe som preger nyhetene. At Brown kom med seks unnskyldninger i løpet av seks timer bærer dagens avisforsider minimalt preg av.

«En hykler som bringer skam over Storbritannia», skriver Daily Express på sin forside. Den konservative tabloidavisa mener statsministerens «avsky for velgerne ble avslørt».

- En katastrofedagFullformatavisa The Daily Telegraph skriver: «Det var dagen da Brown møtte en ekte velger, og med hans egne ord, det var en katastrofedag».

Ordet «katastrofe» går også igjen på forsida til næringslivsavisa Financial Times, som i likhet med de fleste andre vier førstesida til et stort bilde av statsministeren og kvinnen som havnet i sentrum for det hele: Den 66 år gamle enken og bestemoren Gillian Duffy.

Duffy fikk plutselig øye på statsministeren, da hun kom spaserende nedover ei gate i Rochdale utenfor Manchester. Brown var i ferd med å avslutte et valgkamparrangement, da den 66 år gamle pensjonisten benyttet anledningen til å stille statsministeren til veggs om blant annet innvandring.

D-DAG: Det ble en katastrofedag, skriver The Daily Telegraph. Faksimile: Daily Telegraph
D-DAG: Det ble en katastrofedag, skriver The Daily Telegraph. Faksimile: Daily Telegraph Vis mer

Hun spurte: «alle disse østeuropeerne, hvor kommer de fra?»

For åpen mikrofonEtter holmgangen med Gillian takket Brown for praten med å si «Veldig hyggelig å treffe deg, veldig hyggelig å treffe deg». Etterpå satte han seg inn i bilen, og med mikrofonen fra Sky News festet på seg, sier han til assistenten:

- Det der var en katastrofe. Du skulle aldri ha satt meg i kontakt med den kvinnen.

På spørsmål fra assistenten om hva Gillian hadde sagt, var svaret:

- Ugh, alt! Hun er en sånn trangsynt kvinne som sier hun pleide å stemme Labour. Jeg mener, det er bare hårreisende.

Bøyd hode Fra de uheldige ordene falt klokka 12.30 norsk tid og fram til 16.45 på ettermiddagen i går, dreide alt seg om brannslukking for Brown.

LAGDE TOAST: Tabloidavisa The Sun gjør et poeng av at Gillian Duffy skulle ut etter brød, men endte med å lage toast av Brown. Faksimile: The Sun
LAGDE TOAST: Tabloidavisa The Sun gjør et poeng av at Gillian Duffy skulle ut etter brød, men endte med å lage toast av Brown. Faksimile: The Sun Vis mer

En halvtime etter at Sky News hadde kringkastet opptaket der statsministeren baksnakket bestemoren fra Rochdale, satt han selv i radiostudio og ble tvunget til å høre sine egne ord.

Statsministeren la hodet i hendene og stemmen var ustø, da han ba om unnskyldning. Enda en halvtime senere sa en talsmann for Labour at Brown hadde ringt kvinnen og bedt om unnskyldning.

Det ble også sendt en e-post fra statsministerens kontor, der han beklaget overfor partifeller.

Men stormen hadde ikke lagt seg. På ettermiddagen sa Lord Mandelson, minister i Browns regjering, at det ikke fantes noen unnskyldning for det som hadde blitt sagt. Og kort tid etter ble det klart at statsministeren, imot rådgivernes vilje, kjørte tilbake til Rochdale for å be personlig om unnskyldning.

Heltinne og syndebukk40 minutter etter at han tråklet seg gjennom et fulltallig pressekorps, steg Brown ut av Gillian Duffys hjem som en angrende synder.

TAPTE EN STEMME: The Independent skriver at Labour i hvert fall mistet en stemme. Ti minutter etter at Sky News hadde kringkastet opptaket av Brown, sa Duffy i et intervju at hun ikke kom til å stemme på partiet. Faksimile: The Independent
TAPTE EN STEMME: The Independent skriver at Labour i hvert fall mistet en stemme. Ti minutter etter at Sky News hadde kringkastet opptaket av Brown, sa Duffy i et intervju at hun ikke kom til å stemme på partiet. Faksimile: The Independent Vis mer

Den hardt pressede statsministeren sa han hadde «misforstått», og at Gillian Duffy hadde godtatt hans beklagelse.

Hennes niese, som bærer samme fornavn, er imidlertid skeptisk:

- Han har vist sitt sanne ansikt. Han later som han er så hyggelig og på talefot med folk. Men det er han ikke, sier hun.

Dagen derpå er det den «trangsynte» pensjonisten, som ser ut til å gå seirende ut av krangelen med statsministeren. Daily Mail skriver at bestemoren ble «demonisert», fordi hun turte å si i-ordet», det vil si immigrasjon. Et tema som er blitt sensurert fra debatten, mener avisa.

Skulle bare kjøpe brød...Videre skriver de andre avisene dette:

Daily Telegraph skriver at «kvinnen som bare skulle ut for å kjøpe brød, kan være den som bestemmer utfallet av valget».

DEN SOM VÅGET: Daily Mail omtaler bestemoren som den som våget å ta opp immigrasjonsspørsmålet. Faksimile: Daily Mail.
DEN SOM VÅGET: Daily Mail omtaler bestemoren som den som våget å ta opp immigrasjonsspørsmålet. Faksimile: Daily Mail. Vis mer

The Scotsman viser bildet av Brown med bøyd hode, og spår at det blir et katastrofevalg for Labour.

The Daily Mirror bringer et intervju med Browns kone under overskriften: «My Gord's so sorry».

Nå knyttes det stor spenning til Gordon Browns opptreden under kveldens partilederdebatt, den siste før valget. Der er det ventet at statsministeren vil komme med enda en unnskyldning.

TRØBBEL: Også The Times bruker bildet av Brown i BBCs studio der han hører opptaket av seg selv. Trøbbel i Rochdale, konstaterer avisa. Faksimile: The Times
TRØBBEL: Også The Times bruker bildet av Brown i BBCs studio der han hører opptaket av seg selv. Trøbbel i Rochdale, konstaterer avisa. Faksimile: The Times Vis mer