Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik tystet han på Julian Assange

Som 17-åring ble han WikiLeaks-insider. Så ble han FBI-informant og tystet på sine tidligere venner.

TYSTET: Sigurdur Thordarson (t.v) ble WikiLeaks-insider. Så snudde han ryggen til Julian Assange (t.h), og ble informant for FBI. Foto: Privat
TYSTET: Sigurdur Thordarson (t.v) ble WikiLeaks-insider. Så snudde han ryggen til Julian Assange (t.h), og ble informant for FBI. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REYKJAVIK/OSLO (Dagbladet): Islandske Sigurdur Thordarson var bare 17 år da han endte opp som WikiLeaks-insider. WikiLeaks var under enormt press da han ble frivillig, blant annet ved å lekke 92 000 hemmelige dokumenter fra krigen i Afghanistan.

- Da jeg var uenig med ham, sa jeg klart i fra. Han satte som regel pris på det. Vi snakket på samme nivå og hadde mange av de samme interessene, sier Thordarson til Dagbladet.

FBI-informant Bak et skrivebord med en stor dataskjerm sitter Thordarson. Dagbladet møter han på et kontor han leier i et industriområde like utenfor Reykjavik sentrum på Island. 

Han forteller at han ble introdusert for WikiLeaks-sjefen av talsmannen Kristinn Hrafnsson da Assange holdt et foredrag på Island.

- Det begynte i januar 2010 da Kristinn sa at jeg måtte møte en som het Julian Assange. Jeg hadde aldri hørt om ham, men jeg sa ja til å møte ham. Vi snakket sammen i kanskje 3-4 timer, før han ga meg en kryptert telefon slik at vi kunne snakke sammen dag og natt, hevder Thordarson.

Hrafnsson avviser at det var han som foreslo introduksjonen, og sier at Thordarson ba om en introduksjon.

20-åringen har et barneaktig utseende med blond lugg og snakker med en tydelig islandsk engelsk-aksent.

Klokka 18 i kveld er han i Oslo for å fortelle om hvordan han som 17-åring endte opp i Assanges krets. Og om hvordan han ble FBI-informant. Det er den norske organisasjonen YATA som har invitert ham til å snakke.

Diplomatisk krise Det var sommeren 2011 Thordarson ble den første kjente informanten på innsiden av WikiLeaks, ved at han kontaktet USAs ambassade på Island.

ETTERFORSKES PÅ ISLAND: Sigurdur Thordardson var på innsiden av WikiLeaks, før han ble FBI-informant. Nå etterforskes han for økonomisk kriminalitet på Island. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
ETTERFORSKES PÅ ISLAND: Sigurdur Thordardson var på innsiden av WikiLeaks, før han ble FBI-informant. Nå etterforskes han for økonomisk kriminalitet på Island. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer

- Jeg sendte en e-post på natta, og fikk svar noen timer seinere. Jeg fikk beskjed fra han jeg snakket med om at han skulle videreformidle informasjonen, og at det kunne ta tid før jeg ble kontaktet igjen, sier Thordarson.

- Men det gikk veldig raskt, sier han.

I etterkant har det kommet fram at det var FBI som hadde tatt privatfly til Island for å snakke med 20-åringen - et svært aggresivt grep siden FBI ikke har jurisdiksjon på Island. Daværende innenriksminister Ogmundur Jonasson raste og fortalte til nyhetsbyrået AP i februar i år at han ikke hadde vært klar over besøket, og derfor reagert kraftig overfor amerikanske myndigheter.

- Jeg synes det var merkelig at de hadde sendt et fly fullt av føderale agenter for å snakke med en tenåring som meg, sier Thordarson til Dagbladet.

Thordarson hevder at han fikk betydelige oppgaver i Wikileaks, og at han blant annet ledet flere angrep mot ulike nettsider. Han hevder det var dette som fikk han til å oppsøke FBI. WikiLeaks avviser at han hans rolle gikk utover å moderere et diskusjonsforum.

- WikiLeaks visste at mye av informasjonen de har lekket ikke har blitt anskaffet på lovlig vis. Det er mer riktig å ta i mot informasjon fra varslere på innsiden av myndighetene, men de går over grensa når du ber folk infiltrere datasystemer, mener Thordarson.

Etter at innenriksministeren grep inn, ble flere avhør gjort i København og Washington, hevder Thordarson.

Svindelsaker Mens Thordarson villig forteller om sin fortid i WikiLeaks og som FBI-informant, er det andre forhold han ikke vil snakke like mye om. For 20-åringen er nemlig under etterforskning for en rekke lovbrudd på Island.

- Vi etterforsker flere bedrageri- og underslagsaker tilknyttet Sigurdur Thordarson. Jeg ønsker ikke å gå i detalj om disse sakene, siden det er en pågående etterforskning, bekrefter etterforskningsleder Haflidi Thordarson ved Reykjavik-politiets økokrim-seksjon til Dagbladet.

Etterforskningslederen opplyser at det er snakk om flere millioner islandske kroner, og opplyser at han i fjor ble pågrepet og varetektsfengslet. Han forventer å ta ut en tiltalebeslutning i saken innen nyttår.

SAMMEN I HUSARREST: Dette bildet er tatt i Ellingham Hall - godset Julian Assange satt i husarrest i Øst-England. Her sitter Sigurdur Thordarson sammen med Julian Assange. Foto: Sigurdur Thordarson
SAMMEN I HUSARREST: Dette bildet er tatt i Ellingham Hall - godset Julian Assange satt i husarrest i Øst-England. Her sitter Sigurdur Thordarson sammen med Julian Assange. Foto: Sigurdur Thordarson Vis mer

- Jeg er under etterforskning for finanssvindel, men utover det vil jeg ikke si noe mer, sier Sigurdur Thordarson.

Han erkjenner skyld i noen av sakene, men ikke i alle.

Blant sakene han nekter skyld, er en underslagssak fra tida i WikiLeaks. Ifølge organisasjonen skal han ha underslått over 345 000 kroner.

WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson forteller til Dagbladet at Thordarson skal ha tatt initiativ til å selge t-skjorter og kaffekrus med WikiLeaks-effekter, noe organisasjonen sa ja til siden de var under stort økonomisk press i form av en blokkade fra giganter som Visa og Mastercard.

- Vi antok at det ville ta tid før inntektene ville strømme inn, så det tok tid før vi begynte å spørre om det var kommet inn penger. Han var veldig unnvikende, og høsten 2011 erklærte han at han ikke lengre var frivillig i WikiLeaks. Vi fant seinere ut at han i august hadde kontaktet USAs ambassade i Reykjavik for å bistå FBI, sier Hrafnsson til Dagbladet.

Han forteller at det tok en stund å finne ut mer om pengene. I november konfronterte han Thordarson, og ifølge Hrafnsson innrømmet han beskyldningene, og skal ha fått tre måneder på seg til å betale pengene tilbake.

- Da ingenting hadde skjedd innen mars 2012 ble underslaget anmeldt til politiet, sier Hrafnsson.

SNUDDE RYGGEN TIL ASSANGE: Sigurdur Thordarson snudde ryggen til WikiLeaks-gründer Julian Assange. Foto: AFP Photo/Geoff Caddick/NTB Scanpix
SNUDDE RYGGEN TIL ASSANGE: Sigurdur Thordarson snudde ryggen til WikiLeaks-gründer Julian Assange. Foto: AFP Photo/Geoff Caddick/NTB Scanpix Vis mer

Politiet skal tidligere i år ha henlagt saken, men skal ha tatt den opp igjen da de andre sakene dukket opp.

Sigurdur Thordarson hevder overfor Dagbladet at selskapet som solgte WikiLeaks-affekter var registrert i hans navn, og at han dermed ikke kan bli straffet for dette.

- Avtalen jeg hadde med WikiLeaks var at de skulle ha alle pengene, bortsett fra kostnader jeg hadde. Blant annet fløy jeg mange sikkerhetsvakter til London for å beskytte Julian sommeren 2011. For å finansiere dette tok jeg penger fra selskapet, sier Thordarson.

Hrafnsson hevder at WikiLeaks betalte for sikkerhetsvaktenes utgifter, og at de ellers jobbet pro-bono for organisasjonen.

- UNDERSLO FRA WIKILEAKS: WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson mener Sigurdur Thordarson ikke har noen kredibilitet, og hevder at han underslo 354 000 kroner fra organisasjonen. Selv mener Thordarson at dette ikke er underslag. Foto: AFP Photo/Mladen Antonov/NTB Scanpix
- UNDERSLO FRA WIKILEAKS: WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson mener Sigurdur Thordarson ikke har noen kredibilitet, og hevder at han underslo 354 000 kroner fra organisasjonen. Selv mener Thordarson at dette ikke er underslag. Foto: AFP Photo/Mladen Antonov/NTB Scanpix Vis mer